A női kézi-vb címvédője a torna eddigi legjobb meccsén játszott döntetlent

Tess Wester holland női kézilabda-válogatott
Netherlands' Goalkeeper Tess Wester reacts during the main round match between the Netherlands and Germany of the 2020 EHF European Women's Handball Championship tournament in Kolding, Denmark, on December 14, 2020. (Photo by Bo AMSTRUP / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
A női kézilabda-világbajnokság csoportkörének utolsó, keddi játéknapján Hollandia 25-25-ös döntetlent játszott Svédországgal. A sztárcsapatok közül Franciaország, Norvégia és az orosz csapat is nyerni tudott.

A hétfői Németország-Magyarország összecsapás mellett talán a Hollandia-Svédország ígérkezett a legizgalmasabb mérkőzének a torna első szakaszában. A győriek nyáron szerződtetett beállója, Linn Blohm remekül kezdte a találkozót, így a hollandok élére a vb előtt nem sokkal kinevezett Monique Tijstermannak már öt perc után időt kellett kérnie.

Jessica Ryde védéseivel és a két nappal ezelőtt 19 gólt szerző Nathalie Hagman vezérletével a svédek uralták az első félidőt. A hollandoknál a kapusok sokáig nem találkoztak a labdával, ami nagyon megnehezítette a dolgukat. (7-12)

Tess Wester parádésan védett a második félidőben Forrás: AFP/Bo Amstrup

A címvédő megpróbált egy védekezés váltással kijönni a gödörből, Kelly Dulfer lépett fel zavaró védőnek. Tomas Axner, a svédek szövetségi kapitánya 14-11-es vezetésnél reagált is erre egy időkéréssel. Azonban a szünet előtti utolsó percek Hollandiának sikerültek jobban, akik egy négygólos szériával feljöttek 18-17-re.

A második játékrész elején a szokásához híven rendkívül gólerősen játszó Lois Abbingh révén hamar összejött az egyenlítés, és Tess Wester is egyre több labdát fogott meg a kapuban. A svédek a szoros és színvonalas játék közepette egészen az 50. percig nem engedték maguk elé riválisukat. Ekkor jött Debbie Bont, akinek a góljával 27-26-ra átvették a vezetést.

Végül hiába a fiatal Dione Housheer és az elképesztő formába lendülő Wester remek teljesítménye, az utolsó támadás a svédeké volt, de Wester óriásit védett, és döntetlenre mentette a hollandok számára a mérkőzést. A találkozó legeredményesebb játékosa a svéd Jamine Roberts lett, nyolc góllal.

Szinte telt ház volt Castellónban a norvég-román mérkőzésen Forrás: IHF

A holland-svéd párosnak a negyeddöntőbe jutáshoz két másik európai válogatottal is meg kell majd küzdenie. Norvégia 33-22-re legyőzte Romániát - a skandinávok sikeréből győri játékosaik igencsak szép gólmennyiséggel vették ki a részüket: Kari Brattset hétszer, Stine Oftedal és Veronica Kristiansen öt-öt alkalommal talált a kapuba.

A fentebb említett négy európai csapat közül csupán kettő fog a legjobb nyolc közé bejutni. A középdöntős hatosukhoz két olyan együttes csatlakozott, akiknek nem biztos, hogy sok olyan meccsük lesz, amikor akár csak tíz gólon belül is tudnának majd maradni hozájuk képest. Kazahsztán az irániak legyőzésével, Puerto Rico pedig az üzbégek kiejtésével lesz ott a következő szakaszban.

Az A csoportban a 12 gólt szerző Ana Gros jó játéka is kevés volt ahhoz, hogy Szlovénia legyőzze Angolát, de a 25-25-ös döntetlen így is délnyugati szomszédaink továbbjutását jelentette, egyben az afrikaiak kiejtését hozta magával.

Tatjana Brnovic volt az egyike azon három montenegrói kézilabdázónak, aki az első félidőben gólt tudott szerezni a franciák ellen Forrás: AFP/Pau Barrena

Montenegró függetlenül az olimpiai bajnok franciáktól elszenvedett 24-19-es vereségtől is ott lesz a világ legjobb 24 csapata között. A balkániak úgy álltak a szünetben 12-12-es döntetlenre, hogy csupán Jovanka Radicevic, Iwona Pavicevic és Tatjana Brnovic tudtak az első 30 percben a kapuba találni.

A franciák legnagyobb riválisa a középdöntőben az oroszok lehetnek majd, akik szintén három sikerrel indították a világbajnokságot. A Szerbia ellen aratott 32-22-es sikerből Julia Managarova hét góllal vette ki a részét.

Női kézilabda-világbajnokság, csoportkör, 3. (utolsó) forduló:
A csoport (Granollers):
Szlovénia-Angola 25-25 (13-14)
Franciaország-Montenegró 24-19 (12-12)
B csoport (Llíria):
Lengyelország-Kamerun 33-19 (16-7)
Orosz csapat-Szerbia 32-22 (15-9)
C csoport (Castelló):
Kazahsztán-Irán 31-25 (14-10)
Norvégia-Románia 33-22 (17-11)
D csoport (Torrevieja):
Puerto Rico-Üzbegisztán 30-24 (14-12)
Hollandia-Svédország 31-31 (17-18)