Vágólapra másolva!
A német kézilabda-válogatott 30-29-re legyőzte Oroszországot a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság pozsonyi középdöntős csoportjának kedd esti mérkőzésén.

A meccs előtt már 15 koronavírusos játékosa kapta el a koronavírust a német nemzeti csapatnak, amely utolsó Eb-meccsén nem számíthatott beállójára és védekezésének egyik kulcsemberére, Patrick Wiencekre sem. Ennek ellenére az oroszok ellen a lehetséges maximális 16 főnél hárommal kevesebbet nevező együttes megpróbált előre menekülni.

Patrick Wiencek kiválásával Johannes Golla látta el a beálló posztot a németeknél Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Alfred Gíslason együttese nagy iramban kezdte a találkozót, és Johannes Golla remek góljaival 10-6-os előnyre tett szert. Itt jött egy véleményes időben kikért orosz idő, ami után Velimir Petkovic csapata Szergej Kosorotov és Dmitry Zhitnikov jó megoldásaival sorozatban négyszer a kapuba találva kiegyenlítettek.

Sőt, nem sokkal később több ízben is átvehették volna a vezetést, de rendre hiba csúszott a támadásaikba. Victor Kireev parádés védéseket mutatott be az első félidő középső szakaszában, de Tobias Reichmann szédületes lövőcsele még őt is becsapta.

Tobias Reichmannak még a lövőcsel is belefér a szélről beugorva Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marijan Murat

12-12 után Németország négy könnyű gólt dobott a szünet előtt, amivel 16-12-re elhúzott. Az oroszok három gyors találattal nyitottak a második félidőben, de egyenlíteni ekkor még nem sikerült. Nem úgy 21-21-nél, amikor az alig 22 éves Kosorotov sokadik gólját bombázta a kapuba.

Alfred Gíslason időt kért, ami megtette hatását: csapata ismét felpörgött, Lukas Stutzke és David Schmidt dobták a következő gólokat. Az oroszok mégis átvehették volna többször is a vezetést a hajrá előtt, ami az 51. percben ez össze is jött nekik, 26-25-nél már ők álltak jobban.

Aleksandr Ermakov nem csak támadásban, de védekezésben is jó teljesítményt nyújtott Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Az oroszok a kétgólos előnyért is támadhattak, de nem jártak sikerrel, Stutzke egalizált. Az utolsó öt percet mégis ők kezdhették meg jobb pozícióból, miután Danyiil Shishkarev szép gólt szerzett. A két válogatott annak ellenére is mindent megtett a győzelemért, hogy már egyikük sem juthatott tovább a következő körbe.

Szebbnél szebb gólok születtek a hajrában, amely még tartogatott egy utolsó fordulatot. 38 másodperccel a vége előtt Alexander Kotovot kiállították, így a németek emberelőnyben fejezhették be a meccset és a győzelemért támadhattak. Egy fantasztikus kínai figura végén Zieker be is talált, de az ellenfélnek még mindig maradt 11 másodperce.

Oroszország nem járt sikerrel, így a koronavírus sújtotta Németország 30-29-es sikerrel zárta az Európa-bajnokságot.

A nyertes csapatban Golla, Reichmann és Zieker is öt gólt szerzett, a túloldalon Kosorotov nyolc, Ermakov hat alkalommal talált a kapuba. A menet közben megsérülő Kireev 13 védése is kevés volt az oroszoknak a szép búcsúhoz.

Férfi Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
II. csoport (Pozsony, Ondrej Nepela Arena):
Oroszország-Németország 29-30 (12-16)
korábban:
Spanyolország-Lengyelország 28-27 (14-13)
később:
Svédország-Norvégia 20.30