Megvédte bajnoki címét az Erste Ligában a Csíkszereda

BECZE Tihamér
Csíkszereda, 2022. április 9. Becze Tihamér, a Csíkszereda játékosa (k) a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén, az SC Csíkszereda - FTC-Telekom összecsapáson Csíkszeredában 2022. április 9-én. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A címvédő SC Csíkszereda nyerte a jégkorong Erste Liga 2021/22-es kiírását, miután a döntő ötödik mérkőzésén 5-3-ra legyőzte a magyar bajnok FTC-Telekom csapatát, és így összesítésben 4-1-gyel bizonyult jobbnak.

A vendégekhez visszatért a három találkozóra eltiltott Nagy Gergő, az FTC csapatkapitánya az első felvonáson úgy ütközött Salló Alpárral, hogy a szeredai hokis komoly sérüléssel kórházba került.

A nyitó felvonást az FTC nyerte idegenben, a következő három összecsapáson azonban - utóbbi két alkalommal a Tüskecsarnokban - a Csíkszereda diadalmaskodott, így kedvező helyzetből várta az ötödik ütközetet.

Becze Tihamér, a Csíkszereda játékosa (k) a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén Forrás: MTI/Veres Nándor

Nekiugrott a Sportklub a riválisának, két ziccer után a 86. másodpercben Jevgenyij Szkacskov rázta le védőjét, és emelt a kapuba. Rendezte sorait a Ferencváros, majdnem egyenlített is, de Tóth Adrián fonákkal nem tudta a félig üres kapuba terelni a pakkot. Ráadásul kimaradt egy közel négy percig tartó emberelőnye is a magyar bajnoknak. A szünet előtti hajrában a hazai gárda került emberelőnybe, és a kapu előtt álló Részegh Tamást találták meg a társak, a korcsolyájáról pedig bepattant a korong.

A folytatásban is csak felvillanásai voltak a vendégeknek, majd amikor dupla előnybe került a Szereda, az alapszakasz-pontkirály Szkacskov nem hibázott. Nyomott-nyomott az FTC, de Adorján Attila a kapuban, valamint előtte a védelme jól állta rohamokat.

A döntő legértékesebbjének választott David Stach pimasz góllal, a védőket kívülről elverve, az alapvonalról a féltérdre rogyó Arany Gergely fejvédője mellett emelt a rövid sarokba. Hajós Roland végleges kiállítása alatt öt percig emberelőnyben játszottak a hazaiak, sőt, még Kóger Dánielt is kiültették, Sofron István pedig könyörtelenül kilőtte a jobb felső sarkot.

A hajrában Nagy Gergő emberelőnyben, majd Juhani Tamminen egy megpattanóval szépített ugyan, de ez sem rontotta el a csarnokban a hazai fanatikusok jó hangulatát. Az utolsó percben még egy verekedés színesítette a programot, majd a csatát Nagy Gergő újabb találata zárta le.

Eredmény, döntő, 5. mérkőzés:
SC Csíkszereda (romániai) - FTC-Telekom 5-3 (2-0, 1-0, 2-3)
gól: Szkacskov (2., 29.), Részegh T. (19.), Stach (42.), Sofron (50.), illetve Nagy G. (53., 60.), Tamminen (55.)

A párharcot 4-1-es összesítéssel a Csíkszereda nyerte.

Az eddigi bajnokok:
2009: HC Csíkszereda
2010: Budapest Stars
2011: HSC Csíkszereda
2012: DAB-Docler
2013: DAB-Docler
2014: Nove Zamky
2015: Miskolci Jegesmedvék
2016: DVTK Jegesmedvék
2017: DVTK Jegesmedvék
2018: MAC Budapest
2019: FTC-Telekom
2020: FTC-Telekom és SC Csíkszereda
2021: SC Csíkszereda
2022: SC Csíkszereda

különdíjazottak:
legjobb kapus: Hetényi Zoltán (DEAC)
legjobb védő: Mattias Petteri Haaranen (Gyergyói HK)
legjobb csatár: Jevgenyij Szkacskov (SC Csíkszereda)
a döntő legértékesebb játékosa: David Stach (SC Csíkszereda)