Utolsó meccsén kijuttatta a világbajnokságra válogatottját a kézilabdázás bérgyilkosa

Kiril Lazarov kézilabda
North Macedonia's right back Kiril Lazarov celebrates a goal during the 2021 World Men's Handball Championship match between Group G teams North Macedonia and Chile at the Cairo Stadium Sports Hall in the Egyptian capital on January 18, 2021. (Photo by MOHAMED ABD EL GHANY / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Két nagyszerű sztorit is hoztak a 2023-as férfi kézilabda-világbajnokság vasárnapi selejtezői. Az egyiket Portugália, a másikat Észak-Macedónia szolgáltatta.

Kiril Lazarov a kéziladázás egyik legnagyobb legendája. Ő volt az, aki feltette Észak-Macedóniát a sportág térképére és több mint két évtizeden át rajta is tartotta.

A 42. születésnapja felé közeledő jobbátlövő 2002 és 2007 között a Veszprémben vált világklasszissá, hogy aztán ő legyen az első, aki több mint 1000 gólt szerezzen a Bajnokok Ligája történetében.

A hőn áhított BL-győzelmet 2015-ben egy ikonikus Barcelonával zsebelte be, ami pályafutása legnagyobb sikerének mondható. Az északmacedón válogatottban a góljainak a száma az 1500-hoz közelít, ami a klubcsapataiban dobott találataival összességében valahol 5000 környékén lehet.

Kiril Lazarov megannyi nagy csatát megélt már az északmacedón válogatott vezéreként Forrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

2009-ben vb-gólrekorddal lett a torna legeredményesebb játékosa, ami a mai napig fennálló rekord. Ugyanezt 2012-ben a Európa-bajnokságon is megcsinálta, de azt azóta Sander Sagosen már megdöntötte.

2021-ben még aktív játékosként elvállalt egy olyan nemes feladatot, ami mindent elmond példamutató hozzáállásáról. Ő lett hazája válogatottjának a szövetségi kapitánya. Volt, amikor saját magát küldte pályára, mint most a Csehország elleni vb-selejtezős párharcban.

A szkopjei visszavágóra 7000 fanatikus szurkoló látogatott ki, hiszen ez volt az utolsó lehetőség, hogy Lazarovot a pályán láthassák címeres mezben. Két góllal vette ki a részét csapata 27-25-ös sikeréből, amivel Észak-Macedónia ismét kijutott egy nagy világeseményre.

Lazarov mellett a helyiek másik két ikonja, Stojance Stoilov és Filip Mirkulovski is utoljára lépett pályára a nemzeti csapatban. Nem a "kézilabdázás bérgyilkosa" volt tehát az egyetlen, akit rendkívül érzelmes pillanatok közepette elbúcsúztattak a dudaszó után.

Míg a januári Európa-bajnokságon a hollandok, addig most a vb-selejtezős párharcukat követően a portugálok örülhettek Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vb-selejtezős párharcok közül a Hollandia-Portugália tűnt előzetesen a legkiegyenlítettebbnek, amiben nem is csalódtunk. Az első meccset Portimaóban a hollandok 33-30-ra megnyerték, így bizakodva várhatták az Eindhovenben hazai pályán megrendezett vasárnapi visszavágót.

Azonban ott javarészt az történt a pályán, amit a portugálok szerettek volna, akik 35-28-as sikerükkel megfordították a párharcot és kijutottak a 2023. január 11. és 29. között Lengyelországban és Svédországban sorra kerülő világbajnokságra.

A következő világbajnokság 32 csapatos mezőnyének már tagja a címvédő Dánia, a rendező Svédország és Lengyelország, továbbá Franciaország, Norvégia, Spanyolország, Bahrein, Irán, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság, Argentína, Brazília, Chile, Uruguay, Belgium, Horvátország, Izland, Szerbia, Németország, Portugália és Észak-Macedónia válogatottja is.

A magyar válogatott Izraelt kettős győzelemmel búcsúztatva szintén kiharcolta a helyét a tornán.