Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO 32-27-re legyőzte a dán Esbjerg csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének szombat délutáni mérkőzésén. Ambros Martín csapata ezzel bejutott a vasárnap esti fináléba.

Helyszíni tudósítás

Budapest a 2014-es életre hívása óta évről évre bizonyítja, hogy a lehető legtökéletesebb otthona a női BL final fournak. Míg az eddigi végjátékokat a Papp László Sportarénában rendezték meg, addig a szezon legfontosabb meccsei az idei évre átköltöztek a honi kézilabdázás új otthonául szolgáló MVM Dome-ba.

Nagy kérdés volt, hogy a kétszer akkora befogadóképességű létesítményt mennyire sikerül majd megtöltenie az itthon második legnépszerűbb sportágnak számító labdajáték rajongóinak. Azt minden esetre jó volt látni, hogy pár megállóra a Népligettől már nem csak győri, de dán szurkolókba is bele lehetett botlani a tömegközlekedési eszközökön két órával a Győr-Esbjerg kezdő sípszava előtt.

A Győr és az Esbjerg játszotta az MVM Dome történetének első négyes döntős mérkőzését Forrás: Márton Koncz

A mérkőzést egy magyar és egy dán sztárcsapat játszotta egymás ellen, de nem lehet elmenni szó nélkül a pályán lévő norvég "túlsúly" mellett sem. Győri oldalon Silje Solberg, Stine Oftedal, Veronica Kristiansen - a másikon Sanna Solberg, Marit Jacobsen, Marit Frafjord, Vilde Ingstad, Kristine Breistöl és Henny Reistad is bevetésre készen állt.

Közülük Oftedal és Reistad párharca tűnt előzetesen a leginkább meghatározónak még úgy is, hogy a Győr irányítója az elmúlt időszakban sérüléssel bajlódott. Mindkét együttes egy-egy apró csalódás után vághatott neki a szezonzáró hétvégének: a Győr a Fradi elleni Magyar Kupa-döntőt, az Esbjerg az Odense ellen bajnoki finálét veszítette el.

Szokás szerint "jó érzékkel" már az első elődöntő előtt kiosztották a BL-szezon all star csapatába bekerülő játékosoknak járó díjakat. Ebben számos győri világsztár is érintett volt. Kristine Breistöl szerezte a hétvége első gólját, amire Kristiansen büntetőből válaszolt. A tavalyi év MVP-je, Reistad óriási gólt dobott, majd Lukács Viktória a szélről ejtette át Rikke Poulsent. (2-2)

Henny Reistad ellenállhatatlanul kezdte a meccset Forrás: Márton Koncz

A Győr hamar emberelőnybe került, amit meglepő módon a csapat kapusa, Silje Solberg tudott góllal kihasználni. Reistad és Oftedal hamar ízelítőt adtak tudásukból, élmény volt mindkettejük megoldásait figyelni. Az első tíz percet az Esbjerg zárta 6-4-es előnyben, miután az ETO hibázott párat támadásban, és Poulsen is védett még egyet.

Ingstad góljával már hárommal ment a dán együttes, amire Oftedal válaszolt. A Győr első kiállítottja Anne Mette Hansen lett, ami már-már jótékonyan hatott a mieink támadójátékára. Ryu Eun-hee és Schatzl Nadine is szép gólokat dobott, közel tartva a mieinket a riválishoz. (7-8)

Ryu kétszer is elszámolta magát védekezésben, ami után az Esbjerg ziccereket tudott lőni. Solberg már a második üres kapus gólját szerezte, pedig alig a 20. percben jártunk. 12-10-es dán vezetésnél Ambros Martín először kért időt. Ryu remek csel után belőtte a ziccerét, majd a másik jobátlövő, Mette Tranborg is villant egyet.

Stine Oftedal remekül mozgatta a Győrt támadásban Forrás: Márton Koncz

A Győr a 25. percben Anne Mette Hansen sikeres hétméteresével 13-13-nál utolérte riválisát. Nze Minko kijött szoros emberfogással a pályára visszatérő Reistadra, ami után Michaela Möller mutatta meg, hogy az Esbjerg sem egyszemélyes hadsereg. Ryu szépen tekerte el a labdát Poulsen mellett a kapuba, majd egy gyönyörű győri figura után Linn Blohm góljával hosszú idő után a vezetést is sikerült visszaszerezni. (15-14)

A szünet előtt Jacobsen kiegyenlített, a dudaszó előtt pedig Solbergnek kellett megint védenie, hogy maradjon a 15-15-ös eredmény. Cserélt Ambros Martín a széleken a második félidőre, amit Fodor Csenge és Faluvégi Dorottya rögtön gólokkal hálált meg.

Reistad volt az egyetlen, aki túl tudott járni a győri védők eszén, csendre intve az amúgy remek hangulatot teremtő győri drukkereket. Breistöl bomagóljára Oftedal válaszolt, majd Nze Minko volt eredményes egy, az ellenfél középkezdéséből ellopott labdából. A dánok technikai hibája után Crina Pintea lőtt gólt beállóból, az ETO 21-18-nál először ment el hárommal.

Ryu Eun-hee számos szép megoldással szórakoztatta a hazai közönséget Forrás: Márton Koncz

A Győr a hosszabb kispadjában és a nagyobb négyes döntős rutinjában okkal bízhatott már a meccs előtt is. Pintea kiállítása után a mieink kapusának ikertestvére, Sanna Solberg talált be, versenyben tartva az ellenfelet. Oftedal és Hansen góljai után Silje Solberg védett nagyot Reistaddal szemben.

Az ETO a 43. percben a négygólos vezetésért támadhatott és egy okos támadás után Blohm be is dobta a kapuba a labdát. Nze Minko olyan fürge lábakkal védekezett, ami annak a bizonyos elemgyártónak a nyusziját juttatta az eszünkbe. Tranborg megkapta harmadik kiállítását is, amiért piros lappal véget ért számára az elődöntő.

A szezon után visszavonuló Amandine Leynaud hatalmas bravúrral kivédte Reisted hetesét, majd Pintea állította vissza a háromgólos magyar előnyt. (25-22) Reistad szépítésére Fodor válaszolt, Faluvégi kihagyott ziccere után Jesper Jensen mondott néhány szót játékosainak.

Fodor Csenge és a többi magyar szélső is gólerősen játszott szombat délután Forrás: Márton Koncz

Ezek a szavak nem tették meg hatásukat, Leynaud annyira az ellenfél fejére nőtt, ami nagyon nyugodt végjátékot jelentett a mieinknek. Elől az ETO szélsői nem tudtak hibázni, Fodor és Lukács is megtalálta az utat az idő közben beszálló Dinah Eckerle kapujába. 28-23-as győri vezetésnél Jesper Jensen utoljára kérhetett időt.

Ingstad gólja után Oftedal talált be, öt perccel a vége előtt továbbra is öt találat volt a különbség. Az emberfeletti teljesítményt bemutató Leynaud-t kis túlzással csak átejteni lehetett, de a Győrnek mindig volt válasza.

Az utolsó percekben már csak az volt a különbség, hogy az ETO hány góllal nyeri meg az elődöntőjét. Ingstad gólja után erre a kérdésre öt lett a válasz.

A Győr 32-27-re legyőzte az Esbjerget.

Ambros Martín csapata ezzel három év után jutott be ismét a legrangosabb európai kupa fináléjába.

Nem volt kérdés a második félidőben, hogy az ETO nyeri az első elődöntőt Forrás: Márton Koncz

A magyar sztárcsapat vasárnap este 18:00-kor lép pályára a Vipers Kristiansand - Metz Handball meccs nyertesével szemben a trófeáért. A 14 800 fős új nézőcsúcsot tovább lehet javítani, ugyanis 5000 jegy még várja gazdáját a mindent eldöntő összecsapásra is.

Az elődöntő után az egyaránt remek teljesítményt nyújtó Amandine Leynaudés Linn Blohm, illetve az Esjberg világsztárjának, Reistadnak az értékelése IDE KATTINTVA olvasható!

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest
elődöntők:
Győri Audi ETO - Esbjerg (dán) 32-27 (15-15)
gólszerzők: Oftedal 5 gól, Blohm, Fodor 4-4, Ryu, Hansen 3-3, Schatzl, Lukács, Faluvégi, Silje Solberg, Pintea, Kristiansen 2-2, Nze Minko 1, illetve Reistad 8, Breistöl, Ingstad 5-5, K. Nielsen 3, Tranborg, Jacobsen 2-2, Sanna Solberg, M. Möller 1-1
később:
Vipers Kristiansand (norvég) - Metz Handball (francia) 18:00