Megdöbbentő helyen rendezhetik meg a párizsi olimpia kosártornáját

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, kosárlabda döntő, USA, Franciaország
USA's Kevin Wayne Durant takes a shot past France's Nicolas Batum (2L) in the men's final basketball match between France and USA during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Saitama Super Arena in Saitama on August 7, 2021. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A házigazdák a francia fővárostól több mint 200 kilométerre rendeznék meg a 2024-es párizsi olimpia kosárlabdatornáját.

A sportág nemzetözi szövetsége (FIBA) által máris élesen bírált terv értelmében a szervezők a 210 km-re, vagyis csaknem háromórás útra fekvő Lille futballstadionjába vinnék az ötkarikás csoportmeccseket a belga határ mellé.

Eredetileg Párizs egyik csarnokát szemelték ki erre a célra, de ez márciusban dugába dőlt, mivel a francia NBA-játékosok közölték, hogy annak az arénának túl alacsony a plafonja a kosármeccsekhez.

Ha a lille-i lebonyolítás zöld utat kap, az azt jelenti, hogy a fővárosban nem láthatók majd kosárlabda-mérkőzések egészen az olimpia utolsó néhány napjáig.

Az éremtalálkozóknak ugyanis már a 15 ezres párizsi Bercy Aréna ad majd otthont, amelyet viszont addig a tornászok foglalnak el.

A Lille stadionjában rendezhetik meg a 2024-es olimpia kosármeccseit Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Loic Baratoux

Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára közölte, hogy ebben az esetben a játékosok nem szállhatnak meg az Olimpiai faluban a nagy távolság miatt.

fejtette ki a főtitkár.

Párizsban vélhetően az NBA-sztárokon túl is nagy nézettsége lenne az ötkarikás kosármeccseknek, mivel tavaly Tokióban a francia férfi válogatott ezüst-, a női pedig bronzéremmel zárt.

A lille-i Pierre Mauroy Stadion zárható tetőszerkezettel rendelkezik, és a futball mellett kosárlabda-mérkőzéseket, valamint tenisz Davis Kupa-döntőt is rendeztek már benne.