Vágólapra másolva!
Litvánia ellen folytatta szereplését a magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon. A szintén három vereséggel álló balti csapat ellen az első félidő után tizenöt pontos hátrányba került a magyar csapat. A továbbiakban kiütközött a különbség a két gárda között, és a lepattanókat kiválóan szedő litvánok magabiztos 87-64-es győzelmet arattak Sztojan Ivkovics csapata felett.

Az Európa-bajnokság eddig óriási csalódás Kuzminskaséknak, mivel a B-jelű "halálcsoportban" a három legerősebb ellenféllel kezdtek. Előbb Szlovénia verte őket (92-85), majd egy óriási leolvadást produkálva a franciáktól (73-77) kaptak ki. Vasárnap a házigazda a németek két hosszabbítás után múlták felül őket (107-109) egy utólag botrányos meccsen.

Sztojan Ivkovics csapata Bosznia-Hercegovinától (95-85), Szlovéniától (88-103) és Franciaországtól (78-74) kapott ki.

A franciák ellen nagyszerűen játszott a magyar válogatott, kétszer is visszakapaszkodott nagy hátrányból, és a legvégén volt esélye a győzelem megszerzésére is.

A vereségek ellenére hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatottak a magyar játékosok az olimpiai ezüstérmes ellen egy végigletekig szoros találkozón. A magyar csapat legjobbja Hanga Ádám combja újra megsérült a vasárnapi mérkőzésen, így számára befejeződött az Európa-bajnokság. A Real Madrid játékosa visszautazott Madridba gyógykezelésre.

A magyar csapat az Allen – Hopkins – Benke – Vojvoda – Váradi kezdővel állt fel. A litvánok Valanciunas – Grigonis – Jokubaitis Sabonis – Butkevicius ötössel kezdett neki a meccsnek.

A magyar válogatott a Himnuszt hallgatja Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Allen szerzett kosarat Valanciunastól, majd a visszakapott labda után szép ziccert dobott a magyar csapat magasbedobója. Remekül mükődőtt a védekezés, majd Vojvoda triplájával már a vezetést is átvette a magyar válogatott három perccel a negyed kezdete után (5-4).

Grigonis triplája után Váradi hibázott kinntről, de a magyar csapat tartotta magát. Ivkovics szokásához híven sokat cserélt, és mindenkinek próbált játéklehetőséget adni.

Az utolsó két perc előtt azonban Sabonis újbóli beállásával ritmust váltott Litvánia, és már lassan húsz pontnál jártak (9-17).

Ferencz Csaba emberről dobott be egy tempót, amire Kuzminskas válaszolt egy triplával. Eilingsfeld remek meglátása után Váradi szerzett egy könnyű kosarat, majd Keller adott óriási blokkot Brazdeikisnek. Bátran játszott a lepattanóknál újra nagyot szenvedő magyar válogatott, és ennek eredményeképpen csak négy ponttal vezettek a litvánok az első negyed után (18-22).

Váradi Benedek (j) és a litván Rokas Jokubaitis a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Litvánia mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Brazdeikis nagy ívű tempójával indult a második negyed, Somogyi nem tudott mit kezdeni a Zalgiris Kaunas játékosával. A magyar csapat már a harmadik labdáját szerezte a meccen, a litvánok pedig öt eladott labdánál jártak két perccel a második negyed kezdete után.

Ha lepattanócsatában nem, ebben a mutatóban jobban állt a magyar csapat, és pontokra is tudta váltani a megszerzett labdákat.

Allen passza után Perl hidegvérű triplája után ismét csak egy volt a különbség.

Perl Zoltán (b) és a litván Lukas Lekavicius a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Litvánia mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Újra labdát szereztünk Valanciunastól, majd Vojvoda dobott egy triplát (27-26). Támadásban Hopkins maradt egyedül a festékben, de a játékos tempója leperdült a gyűrűről. Sabonis triplája persze betalált, és egyből visszavették a vezetést a litvánok a negyed feléhez érve (29-34).

Jokubaitis pazar csellel két magyar játékost vert meg, majd a Barcelona irányítójának passzából Sabonis zsákolt óriásit.

Pár másodperc múlva újra a litván játékos került főszerepbe, Jokubaitis a leindítást egy könnyed ziccerrel fejezte be (29-38).

Két perccel a negyed vége előtt Perl talált be középtávolról, a magyar csapat négy perc után tudott kosarat szerezni. Jokubaitis passza azonban ismét megtalálta Valanciunast, és már tíz pont felett volt a különbség a két csapat között (31-43). Perl kísérlete a triplavonalon belülről sikertelen volt, amiből kontráztak a litvánok. Jokubaitis faulttal együtt dobott kosarat, és így a félidőt tizenötpontos hátrányban zárta a magyar válogatott (33-48).

Somogyi Ádám (j) és a litván Kristupas Zemaitis a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Litvánia mérkőzésé Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Benke Szilárd tempója után Grigonis triplája talált be a harmadik negyed kezdetén. Sajnos a litván magasemberekkel már a csapatvédekezésükn is hasztalannak bizonyult:

Sabonis és Valanciunas vezérletével húsz pont közelébe hízott a különbség a két csapat között (38-57).

A magyar csapat egyik legjobbja ismét Perl volt, akinek Golomán adott asszisztot egy szép alapvonali befutás után (41-59). A Falco hátvédje kilenc ponttal a magyar válogatott legeredményesebbje volt ekkor.

Grigonis a világ végéről talált be, majd Valanciunas könnyed kosárral tovább növelte a különbséget. A New Orleans Pelicans centere 18 ponttal és 8 lepattanóval állt ekkor. 42-66-nál időt kért Sztojan Ivkovics a negyed feléhez érve.

A litvánok három negyed után majdnem kétszer annyi pontot (36) szereztek a festékből mint a magyar csapat (20).

A lepattanókban is egyértelműen a magassági fölényben játszó balti csapat (31) volt a jobb a magyaroknál (15). Másfél perccel a negyed vége előtt több szabálytalanság tördelte a játékot. Perl egy lepattanószerzés után egyedül robogott végig a pályán, majd faulttal együtt dobta be a ziccert (50-73).

Vojvoda Dávid (j) és a litván Arnas Butkeviciusa férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Litvánia mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az utolsó negyedet Hopkins horogdobással szerzett kosara indította, majd Vojvodát találta meg egy jó ütemű befutás után Hopkins (56-77).

A magyarok legjobbja Perl Zoltán a tizenhatodik pontját szerezte.

A magyar hátvéd nem rettent meg Sabonistól, és hat méterről csont nélküli tempót dobott a litvánok gyűrűjébe. Az utolsó öt percben többször hibáztak támadásban a litvánok, és ezt kihasználva a magyar csapat bejött húsz pont alá (60-77).

Az utolsó három percben mindkét csapat több dobást is rontott, és a litvánok már nem is erőltették a pontszerzést. A Hanga Ádám nélkül felálló magyar válogatott egy negyedig állta a sarat a minőségi magasemberekkel játszó litván csapat ellen, és szerdán az utolsó mérkőzését játszhatja a kosárlabda Eb-n a házigazda Németország ellen.


Férfi Európa-bajnokság, 4. forduló
B csoport, Köln

Magyarország - Litvánia 64-87 (18-22, 15-26, 19-27, 12-12)
Legjobb dobók: Perl 16, Allen 10, Vojvoda 10, Golomán 6 illetve Valanciunas 21, Sabonis 19, Grigonis 15, Jokubaitis 10