Csalnak, rosszak, alkalmatlanok: bíróbotrányok sorozatát látjuk a férfi kosárlabda-Eb-n

Greece vs Turkiye - FIBA Basketball World Cup 2023 European Qualifiers 2022,Greece,sports,Turkiye Horizontal
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 25: Melih Mahmutoglu of Turkiye talks with the referee during FIBA Basketball World Cup 2023 European Qualifiers Group B match between Greece and Turkiye in Athens, Greece on February 25, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő jelenetek zajlanak le a játékvezetők miatt a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. Az év legfontosabb tornájára sötét árnyékot vet a sok esetben teljesen alkalmatlannak tűnő játékvezetői kar, amiben a nemzetközi sportági szövetségnek is megvan a maga felelőssége.

A probléma nem új keletű, ugyanis nem az idei férfi kosár-Eb az első nagy torna, ahol egy-egy bírói döntés után felszalad a szurkolók vérnyomása.

A játék gyors, a játékosok gyorsak és hihetetlenül dinamikusak, így aztán benne van a játékvezetésben a tévedés lehetősége, amivel már megtanultak együttélni a drukkerek, mondván egyszer ide, egyszer oda tévednek a szürke ruhások.

De, ami mostani négy helyszínen (Kölnben, Milánóban, Prágában és Tbilisziben) zajló Eb-n megy, az már a legedzettebb drukkereknek is sok.

A probléma alapját maga a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, a FIBA szolgáltatja azzal, hogy nem hajlandó foglalkoztatni azokat a játékvezetőket, akik az általa szervezett klubsorozatok, főleg a Bajnokok Ligája riválisának tekinthető - és mi tagadás jóval nagyobb presztízsű - Euroligában is fújnak. Így maradnak a kevésbé képzett bírók, akik meg lerombolják az év legfontosabb tornájának renoméját.

Mindez arra vezethető vissza, hogy a férfi kosárlabda Euroligát nem a FIBA, hanem a konkurens ULEB szervezi. A két szervezet évek óta nincs egymással beszélő viszonyban.

Az idei férfi Eb magasan kiemelkedik a FIBA versenynaptárából. Végre sikerült egy csomó igazi NBA-s világsztárt, mint Giannis Antetekounmpo, Luka Doncic, Nikola Jokics, Jonas Valanciuna, Rudy Gobert, Dennis Schröder, rábírni a részvételre, telt ház előtt jó meccsek vannak és ilyen bírói tévedések.

Egy plusz kettő mínusz egy

Az Eb eddigi legizgalmasabb meccsét a mieinket is felvonultató B csoportban rendezték, ahol a kölni Lanxess Arénában a németek kétszeri hosszabbítás után 109-107-re verték a litvánokat.

Történt, hogy a litván Jonas Valanciunas két büntetőt harcolt ki Maodo Lóval szemben, majd másodpercekkel később a német kispad technikait kapott. Az olasz Manuel Mazzoni kézjeléből jól látszik, hogy mi az ítélet:

A szabályok értelmében ilyenkor a kedvezményezett csapat játékosa "ledobja" a technikaiért járó egy büntetőt, majd jöhet a dobás közbeni szabálytalanságért megítélt két dobás.

Valanciunas viszont csak kettőt dobott, a második után németek megszerezték a lepattanót és a játék ment tovább.

Egészen érdekes, hogy a FIBA hivatalos oldalán a meccs játékról játékra történő közvetítésében is variáltak, ugyanis először még azt írták be, hogy Valaniunas "ledobta" és kihagyta a technikaiért járó büntetőt, majd eltűnt egy bejegyzés a (nem hivatalos, de azért mégiscsak a FIBA oldalán vezetett) jegyzőkönyvből.

Az első bejegyzés három litván büntetőt mutat:

Itt még minden dobás megvolt Forrás: Basketnews via FIBA

A második már csak kettőt:

Itt már csak az a kettő, amit valóban dobhattak a litvánok Forrás: Basketnews via FIBA

- háborgott a litvánok egyik játékosa, Mindaugas Kuzminskas. A litvánok óvtak, de a FIBA elutasította a beadványukat, mondván kicsúsztak az erre megszabott 60 perces határidőből.

Egy másik litván játékos, Marius Grigonis szerint a bírók később hiába ismerték el, hogy hibáztak, a vesztes meccs után a litvánok kitehetik az ablakba a bocsánatkérést. Grigonis arra is felhívta a figyelmet, hogy nem ez az első eset, amikor egy, a szabályokkal teljesen szembemenő döntés sújtja a litvánokat. A 2019-es vébén a francia Rudy Gobert egy büntető után úgy szedett le egy lepattanót, hogy jól láthatóan a gyűrűhöz ért előbb és csak aztán a labdához.

"Ha ezek a játékvezetők továbbra is fújhatnak az Európa-bajnokságon, akkor nem tudom, mit mondjak a FIBA-ról" - kesergett Grigonis.

Botrány a pályán, balhé a pályán kívül

A grúz-török meccsen - ahol szintén kétszeri hosszabbításban nyert a hazai, azaz a grúz csapat - történt egészen elképesztő botrányról már beszámoltunk az Origón, de röviden azért összefoglalva az történt, hogy előbb a pályán összeverekedett a két csapat egy-egy játékosa, majd miután mindkettőt kizárták, az öltözőbe tartó török játékost megtámadták, míg a lefújás után a meccs biztosítására kivonult grúz rendőrökkel kellett hadakozniuk a török játékosoknak.

A pályán pedig a bírók, illetve a zsűriasztal mögött ülők és egyéb illetékesek nem voltk a helyzet magaslatán: a dulakodás kirobbanásakor 4:48 percet mutatott a mérkőzés órája, míg a játék újraindulásakor már csak 4:26 percet. Azaz 22 másodperc szőrén-szálán eltűnt.

Röpködnek a faultok, szaladnak a másodpercek Forrás: FIBA

A törökök fellebbeztek, de az ő beadványuk sem ment át a szigorú rostán. A FIBA közleménye szerint ugyanis nem tudták érdemben alátámasztani, hogy más lett volna a mérkőzés kimenetele, ha visszakapják a csapatok a 22 másodpercüket.

Azt már nyilván soha nem tudjuk meg, hogy mi lett volna "ha", de azért ez az indoklás akkor is vicces...

És akkor a meccs végén (21,6 másodperccel a vége előtt) még ott volt a török Cedi Osmanra fújt sportszerűtlen hiba (ahogy annak lehetett fújni, úgy egy sima faultnak is lehetett volna), amitől Ergin Ataman annyira elveszítette a fejét, hogy őt meg kizárták. A grúzok négy büntetőt dobhattak, amiből hármat be is vágtak, ezzel 84-81-ről elhúztak 87-81-re, és tulajdonképpen meg is nyerték a meccset. A törökök meg végül a spanyolok mögött csoport másodikként továbbjutottak, míg a grúzok kiestek.

Ez szörnyű volt

Nem mi mondtuk, hanem a horvát Mario Hezonja a britek elleni meccs után, és természetesen a játékvezetésre értette. A horvát játékos félidőben hosszasan beszélt a játékvezetőkkel, majd azt is elárulta, hogy miről volt szó közöttük.

Ha ott beszélhetnék velük, akkor még meg sem büntetnének. De az milyen dolog, hogy azt mondja nekem, hogy "jaj, bocs, rossz helyen álltam, nem láttam jól". Én napi két-három órákat készülök, hogy, amikor pályára lépek meg tudjak halni a parketten, ők meg nem készülnek fel rendesen. Nekik is szükségük lenne rá. Rendben, hogy végül bocsánatot kért, de miért kell egyáltalán ilyen dolgokról beszélnünk?" - tette fel Hezonja a költői kérdést.

Mario Hezonja (szemben) elmondta, ami a szívét nyomja Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

A horvátok honosított játékosa, Jaleen Smith pedig arra panaszkodott, hogy az Euroligával ellentétben az Eb-n a játékvezetők túlságosan nagy teret engednek a fizikális játéknak.

"Az Euroligában, ami szabálytalannak látszik, azt lefújják. Itt csak a kőkemény faultokat fújják be. Mondjuk én szeretem a fizikális játékot, szóval nekem fekszik ez a stílus, de meg kellett szoknom, hogy máshogy fújnak" - mondta.