Vágólapra másolva!
Kedden este 20 órakor a franciaországi Bourgesben az Euroliga-győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapata a Bourges ellen próbálja megnyerni azt a trófeát, amelyet még sosem nyert meg magyar csapat. A 2021-22-es szezon Euroliga és Európa-kupa győztesének összecsapásával, a Szuperkupa döntőjével veszi kezdetét a 2022-23-as nemzetközi idény.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Bourgesből, Franciaországból.

Nincs benzin.

Ez a mondat ütötte meg a legtöbbször a fülünket attól a pillanattól kezdve, hogy a Sopron Basket repülőgépe leszállt Párizsban. Hétfőn a hatalmas ország öt olajfinomítójából háromban sztrájkba léptek a munkások. Hogy a helyzet még nehezebb legyen, a francia vasút dolgozói is sztrájkot jelentettek be a hét első két napjára.

Fegyverneky Zsófia védekezik a Bourges-Sopron női kosárlabda Euroliga-mérkőzésen 2021 januárjában Forrás: FIBA

Ennek esett áldozatul a soproni csapat szurkolóserege, amely hétfőn a francia fővárosig jutott el, de onnan - vonat híján - nem tudott tovább utazni. Szerencsére a Sopron Basket eljutott a döntő helyszínére, mert a házigazda elküldte érte azt a csapatbuszt, amellyel a francia bajnok játékosai szoktak utazni. Nagy szó ez, mert a Bourges a nemzetközi mezőny egyetlen olyan együttese, amely - általában - magasról tesz arra, hogy az ide érkező ellenfelei hogyan jutnak el a kisvárosba. Legutóbb, amikor a Sopronnal itt jártam (még 2019 tavaszán, amikor Roberto Iniguez volt a vezető edző), a magyar bajnoknak kellett megszerveznie a Párizs-Bourges buszutat. Most, hogy a franciák rendezhetik meg a finálét, sokkal nagyvonalúbbak lettek.

A két csapat közül a Sopron játszott eddig több meccset a 2022-23-as szezonban.

A magyarok az NB I-ben hat összecsapáson vannak túl, valamennyit megnyerték, de a játékuk nem volt egyenletes. A legutóbbi bajnokin, hazai pályán a Szigetszentmiklós ellen elért 61-41-es siker után soproni részről nem volt senki sem elégedett - nem is nagyon lehetett. A Sopron a nyáron szinte teljes légióscserét hajtott végre, négy új külföldi játékos érkezett meg, a csapatépítés pedig azért is tart még a kezdeti fázisban, mert az összes játékos csak egy hete áll Gáspár Dávid edző rendelkezésére.

A két csapat legutóbbi négy mérkőzése

2019. március 5. Sopron-Bourges 66-65 (negyeddöntő)
2019. március 8. Bourges-Sopron 64-74 (negyeddöntő)
2020. december 1. Sopron-Bourges 70-60 (csoportmeccs)
2021. január 18. Bourges-Sopron 67-74 (csoportmeccs)

A Bourges csapata még nem játszott bajnoki mérkőzést, mert a francia pontvadászat el sem kezdődött. A franciák csupán felkészülési találkozókon vannak tehát túl. A csapatépítés náluk is zajlik, éppen ezért nehéz megjósolni, hogy mit hoz majd a kedd esti finálé.

2019 márciusában a Sopron Bourgesban is nyerni tudott és a Final Fourba jutott az Euroligában Forrás: FIBA

Ez lesz a 10. alkalommal lejátszott női Szuperkupa döntő, s eddig három ország klubjai (Oroszország, Spanyolország, Csehország) hódították el a serleget.

Ebből következik, hogy sem magyar, sem francia együttese nem győzedelmeskedett a finálékban.

A 10 eddigi kiírás során 9 alkalommal az Euroliga aktuális győztese nyerte meg a Szuperkupát. Egyetlen kivétel volt: 2021-ben az Európa Kupa-győztes Valencia hatalmas meglepetésre legyőzte a verhetetlennek hitt orosz Jekatyerinburgot.

Ezzel a Szuperkupa döntővel indul a Sopron 30. nemzetközi kupaszezonja. A magyar bajnok az elmúlt 30 évben egyetlen alkalommal sem hiányzott valamelyik nemzetközi sorozat indulói közül. Parádés nyitány lesz, az egyszer biztos.

"Rögtön egy címmeccsel indítunk, ez azért nem annyira könnyű feladat" - nyilatkozta a bécsi repülőtéren Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezető edzője. "Jobban szeretek egy ilyen párharcba úgy belemenni, hogy a felkészülést elvégeztük, hogy a saját csapatomról és az ellenfélről is többet tudunk.

Gáspár Dávid, a Sopron Basket Euroliga-győztes edzője Forrás: FIBA


Formálódik a csapatunk, szerkezetileg megvagyunk, megvannak a posztjátékosok, de még sok minden akadozik. A támadójátékot nehezebb összerakni, mint a védekezést. Kreatív megoldások jellemzik a támadásokat, ezeket nem lehet tanítani. A védekezést jobban össze lehet rakni, jobban tanítható, ragaszkodni ahhoz a szisztémához, amihez ragaszkodni kell. Az ellenfél nagyon erős, biztosan nagy feneket kerítenek ennek a döntőnek.

A Tango Bourges-Sopron Basket női kosárlabda Szuper Kupa döntő kedden este 20 órakor kezdődik, a fináléról az Origo a helyszínről tudósít.