Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott a középdöntő második mérkőzésén 30-25-re kikapott Svédországtól az Európa-bajnokság ljubljanai csoportjában. A mieinknek így továbbra sincs pontjuk, és már biztos, hogy utolsó helyen zárnak a csoportban, ami azt jelenti, hogy a 11-12. hely valamelyikén végeznek.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

Három szünnap után az volt a legnagyobb kérdés, hogy a mieink képesek lesznek-e újra a dánok ellen mutatott játékot a pályára tenni, vagy a kihagyás a felöltődés mellett - amire nyilvánvalóan szükség volt az egy hét alatt lejátszott négy mérkőzés után - megtörte a csapat lendületét.

Bíztunk benne, hogy előbbi forgatókönyv fog életbe lépni, ha már a kora esti meccsen a norvégok megtették azt a szívességet, hogy szoros meccsen legyőzték (26-23) a házigazdá Szlovéniát, így a mieinknek megmaradt az esélyük a csoportban az első négy közé jutni. Ehhez persze elsősorban nekünk kell legyőznünk a két ponttal álló svédeket.

Márton Gréta a meccs előtti bemutatásnál Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Az imént említett norvég-szlovén meccs 5648 nézővel ljubljanai Eb-csúcsot hozott, a közel hatezer drukkerből azonban nagyjából húsz-húsz magyar, svéd és norvég drukker, meg pár lelkes hazai szurkoló maradt a 12 ezres Stozice Arénában. Nem volt valami szívderítő látvány...

Majdnem minden drukker rajta van a képen Forrás: Origo

Golovin Vlagyimir és szakmai stábja döntése értelmében ezúttal ismét kimaradt keretből a kapus Szemerey Zsófi, valamint az irányító Tóth Eszter volt, aki nem kapott szerepet.

A svédek két legveszélyesebb játékosa, a Győri Audi ETO KC beállója, Linn Blohm, illetve a Vipers balátlövője, Jamina Roberts természetesen ott volt a pályán, az ő kikapcsolásuk lehetett a siker egyik kulcsa.

Első félidő

A magyar kapuban a dánok ellen már helyenként a BL-ben látott önmagát idéző Szikora Melinda állt, mí előtte a megszokott Győri-Lukács, Klujber, Füzi-Tóvizi, Hornyák, Vámos, Márton Gréta hatos védekezett. A svédek Roberts révén rögtön vezetést szereztek, amire a mieink a második támadásukból Vámos Petra révén válaszoltak.

Vámos Petrának nem volt könnyű dolga, ha a svéd kapu közelébe akart jutni Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A második svéd gólt Blohm szerezte, majd két könnyű góllal a negyedik perc végére 4-1-re megléptek az északiak. A svédek próbáltak támadásban belkényszeríteni bennünket az egy-egy elleni játékba, amitől Golovin óva intett. Nem roggyant meg a csapat a három gólos hátrányban és egy 3-0-s rohammal (Kuczora, Füzi-Tóvizi és Márton talált be), kiegyenlítettünk, sőt Klujber kiállítása után

Albek passzív jelzés mellett utolsó passzból ellőtt bombájával a vezetést is átvettük (5-4).

Ettől kezdve folyamatosan nálunk volt az előny, Kuczora Csenge hetese után Debreczeni-Klivinyi Kinga kétszer is betalált, valamint Klujber is eredményes volt újra.

Ritka volt, amikor Klujber Katrin ilyen tisztán lőhetett kapura Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A svédek azért nem szakadtak le, pedig Szikora Melinda több bravúrt is bemutatott, Lagerquist ejtését például pazar mozdulattal szedte le. A 17-18. percben előbb a svédek, majd ki kértünk időt, utóbbi után Lindquist góljával vissza is vették a vezetést az északiak. Két rontott lövés után pedig egy perccel később már ismét hárommal vezettek (10-13).

Klujber óriási bombáját öröm volt nézni,

kár, hogy a svédek szinte másodperceken belül válaszoltak. Pedig, ha kicsit is működött a védekezésünk, akkor Szikora is tudott segíteni védésekkel, amik után mi is tudtunk lerohanásból gólt szerezni, mint Klujber a 25. percben (13-15). A 27. perc végén Albeket küldték ki, a védőink között pedig kígyómozgással utat találó Lagerquist azonnal gólt is szerzett, majd üres kapuba is betaláltak (15-18).

Debreczeni-Klivinyi Kinga irányított és gólokat is lőtt az első félidőben Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A félidő végére rányomta a bélyegét a támadásban elkövetett technikai hibák (kidobott labda, lábhoz kapott passz) sokasága, így a svédek megnyugtató előnnyel mehettek szünetre. Ha túlzás, hogy fordítva is lehetett volna, de egy szorosabb eredmény mindenképpen igazságosabb lett volna.

Második félidő

Győri-Lukács kihagyott ziccerével és Blohm góljával indult a második félidő, de aztán Vámos Petra is betalált. Az volt a szerencsénk, hogy a svédek sem voltak valami élesek, ezért "tartani tudtuk" a három gólos hátrányt, sőt Kuczora nagy góljával visszajöttünk kettőre. Szikora Blohm ejtését is leszedte, sőt Kuczora Csenge negyedik góljával a 38. percben már csak egy volt a hátrányunk (18-19). A svédek azonban egy percen belül háromszor is eredményesek voltak, és máris újra négy gól volt a hátrányunk. Sőt, Bundsen még a dánok ellen 6/6-ot lövő Márton Gréta lövését is kirúgta, tovább rombolva a mieink önbizalmát.

A küzdőszellemmel nem volt gond Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Bár Klujberét pont nem tudtak, a mieink legjobbja ötödik gólját szerezte egy nagyon szép egyéni akció végén. Golovin a 44. percben 22-19-es svéd vezetésnél kért időt, hátha harmadszor is sikerül visszakapaszkodnia a csapatnak. Albek Anna egy betörés után lőtt is egy szép gólt, kár, hogy Roberts előtte és utána is betalált...

A 49. percben Kuczora ívelt a kilencesünkről az üres svéd kapuba (az ötödik gólja volt az átlövőnek), majd az északiak következő támadása után

éppen őt kellett jegestömlővel a tarkóján lekísérni a pályáról.

Az 51. perc elején 25-21-es svéd vezetésnél kért időt Thomas Forsberg, de mi lőttük az újabb gólt, és, ha 22-25-nél Klujber be tud fejezni egy lerohanást, ismét nyílt lehetett volna a találkozó. A meccs addigi legjobbja, azonban láthatóan elkészült az erejével, Golovin le is cserélte. Miután látszott, hogy ezt a meccset már csak csodával lehet megnyerni, és a pontszerzéshez is hatalmas bravúr kell, a kapitány nem is erőltette az átlövő további játékát.

Jött helyett Albek, Korsós Dorina, Töpfner Alexandra, a gólokat pedig Debreczeni-Klivinyi Kinga szerezte, és persze a svédek, így az utolsó öt percre már csak a vereség mértéke maradt a kérdés. A találkozó zárása jelképes volt: Klujber Katrin kihagyott hetesével ért véget a mérkőzés, amit öt góllal, 30-25-re veszített el a magyar csapat. A mieink számára november 16-án szerdán a házigazda szlovén csapat ellen (15.30) ér véget az Európa-bajnokság.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló:
Magyarország - Svédország 25-30 (15-18)
Ljubljana, Stozice Aréna, v.: Vujacsics, Kazanegra (montenegróiak)
a magyar válogatott gólszerzői: Klujber 6, Kuczora 5, Márton G. 3, Vámos 2, Albek 2, Debreczeni-Klivinyi 4, Füzi-Tóvizi 2, Győri-Lukács 1,

A csoport állása: 1. Norvégi 8, 2. Dánia 6, 3. Svédország 6, 4. Szlovénia 4, 5. Horvátország 2, 6. Magyarország 0 pont (minden csapat a csoportja másik két továbbjutója elleni eredményeket hozta magával, az első két helyezett az elődöntőbe jut, míg a harmadik helyezett a podgoricai csoport harmadikjával az 5. helyért játszhati)