Vágólapra másolva!
Egyetlen mérkőzése maradt a magyar női kézilabda-válogatottnak az idei Európa-bajnokságon. A házigazda szlovénok elleni mérkőzés a mieink számára az eredményesség szempontjából már tét nélküli lesz, ugyanakkor korántsem mindegy, milyen 60 perccel búcsúzik a csapat a tornától.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása, Ljubljanából.

A csapat által tartott utolsó sajtófélórán ezúttal is megjelent Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, akitől előbb egy gyors értékelést kértünk a svédek elleni hétfői 30-25-ös vereség után.

"Nagyon megviselte a csapatot a vereség, mindenki rettentően le volt törve az öltözőben. Leginkább az fájhatott, hogy a dánok elleni jó játék után újra elkezdtünk számolgatni, reménykedni, az újabb vereség után pedig mindenkiben tudatosult, hogy nincs tovább. Most van kevesebb, mint 48 óránk, hogy újra talpra álljunk, és, amit elkezdtünk munkát, azt folytassuk. Ilyen a sport" - mondta a kapitány, aki leszögezte, hogy az utolsó meccset sem csak letudni szeretné a magyar csapat.

Golovin elmondta, hogy anyagunk bőven van a felkészüléshez, az október végi két egymás elleni meccstől kezdve az Eb-n játszott mérkőzéseikig.

"Az első fordulóban nagy meglepetésre legyőzték a dánokat, de nekik is voltak olyan meccseik, félidőik, amikor nem játszottak jól. Nyilvánvalóan nem lesz egyszerű dolgunk, mert mentálisan ők most sokkal feljebb állnak, mint mi, hiszen náluk már mindenki az olimpiai kvalifikációról beszél.

A küzdőszellemmel az utolsó meccsen sem lesz probléma Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A kapitány elmondta, a szlovének játéka inkább a miénkre hasonlít, szívesn támadják a védelem réseit, viszont legnagyobb sztárjukra, a Győrben játszó Ana Grosra mindenképp ki kell érni, mert ő a távoli zónából is nagyon veszélyes. A többiek viszont a kilencesen belül veszélyesek, ami egy újabb hiányosságunkra vetít rá:

"Biztos vagyok benne, hogy sok játékosnál gyerekkori hiányosság, hogy a labdással szembe kerülve, rendre alul marad. Az Eb előtt már nyilatkoztam, hogy például egy 5+1-es védekezéssel meg lehetne állítani a szlovénokat. A tavalyi vébén, amikor egyszer-kétszer nem tudtunk cserélni, és Klujber Keti fent maradt, működött, hazaérve viszont nem tudtuk ezt a rendszert gyakorolni, már nem működött, mert a bajnokságban senki nem használja. Nem akarunk meglepetést, marad a hatosfal, azt kell minél zártabban felhúzni a kapunk előtt. Jó lenne, ha a klubok kicsivel színesebb taktikai repertoárt használnának, hiszen mi rájuk vagyunk utalva, tőlük tudunk meríteni" - mondta a kapitány.

Az előző három, egyaránt skandináv - sorrendben, a norvég, a dán és a svéd - csapat elleni mérkőzésen jól látszott, hogy a fizikai paraméterekben jelentkező hátrányt nem tudtuk eltüntetni.

"Magasabbak, erősebbek, nehezebbek, ezzel nem tudunk mit kezdeni. Még Róth Kálmánnal dolgoztam, és emlékszem, hogy az 1992-es korosztályban voltak a mi csapatunkban is hasonló adottsáúg lányok, például Szöllősi-Zácsik Szandra. A következő, '94-es korosztályra azonban ezek a lányok már eltűntek. A skandináv csapatokban nem egy játékos van, aki közelíti a 190 centimétert, és még ügyesek is. Ebben előre kell lépni, de, ugye ez nem olyan dolog, ami rövid távon orvosolható.

A helyzetet jól szemlélteti Kácsor Gréta esete, aki Háfra Noémi és Szöllősi-Zácsik Szanra kiesése után első számú balátlövővő lépett elő, holott, a DVSC 22 éves játékosának még csak 10 percekre kellene besegítenie. Az Eb-n ennél sokkal több szerepet kapott, ami óriási nyomást is jelentett a számára.

További gondot jelent, hogy nem elég mély a keret, mert a három skandináv csapat ellen is ugyanaz a hét-nyolc mezőnyjátékos volt szinte a végig a pályán.

És jelzi a bajnokságunk erejét, hogy az igazán jó külföldiek sem akarnak nálunk játszani... Ha továbbra is ezen a szinten maradunk, akkor nem lesz előre lépés. Meg kell oldani, hogy, aki akar, az mehessen külföldre, bár nem nagyon van rájuk kereslet" - mondta újságírói kérdésre Golovin, aki a hollandokat hozta fel jó példaként, ahol nem csak, hogy az Eb-keret minden tagja légiós, de többségük Bajnokok Ligája-, vagy Európa-liga-szereplő csapatban játszik.

Debreczeni-Klivinyi Kinga a várakozások fölött teljesített Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Kíváncsiak voltunk, van-e olyan játékos, akinek a torna előtt csupán kiegészítő szerepet szánt a szakvezetés, viszont élni tudott a megváltozott szerep adta lehetőséggel. A kapitány nem egy fiatal, hanem egy rutinos játékos nevét mondta válaszul.

"Van ilyen, igen, Debreczeni-Klivinyi Kinga,

aki úgy is sokat segített, hogy a vállával vannak problémái. Neki is voltak hibái, de ő egy nagyon komplex játékos, kiváló volt az előnyszerzések terén. Jobban teljesített, mint, amit vártunk tőle, ugyanakkor vannak, sajnos olyanok is, akik éppen ellenkezőleg, kevesebbet mutattak a reméltnél."

Márton Gréta: Nem volt ennek előjele

A gyengébb teljesítmények kapcsán a kapitány biztos nem a Ferencváros 21 kísérletből 17 gólt szerző balszélsőjére gondolt. Márton Gréta az Origónak elmondta, a felkészülési meccsek nem azt vetítették előre, hogy az utolsó Eb-meccs előtt a csapat majd pont nélkül fog állni a középdöntőben. "Nagyon csalódottak vagyunk, pedig mindent megpróbáltuk. A horvátok elleni meccset leszámítva nem is játszottunk igazán rosszul, azt a vereséget viszont nagyon sajnáljuk, mert, ha ott mi nyerünk, az komoly lélektani előnyt jelenthetett volna." A szélső elmondta, mentálisan nagyon nehéz volt az Eb a sorozatos vereségek, valamint az elszalasztott lehetőségek (főleg a horvátok és a dánok ellen) miatt. "Mindenki mindent kiadott magából, ezért is nagyon nehéz elfogadni, hogy ez lett a vége."