Vágólapra másolva!
A debreceni U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságon a magyar válogatott Madagaszkár csapatával játszott a 13-16. helyért. Az első félidőben Váradi Kornél játékosai kapkodva játszottak, és sok esélyt hagytak a madagaszkári játékosoknak. A második félidőben mindkét csapat féktelen rohanásba kezdett, amiből a madagaszkáriak jöttek ki jobban, és megnyerték a mérkőzést.

Váradi Kornél szövetségi edző együttese a csoportkörben legyőzte a Koreai Köztársaságot és Argentínát, majd kikapott a törököktől, és a szerdai keresztbejátszás során 63-53-ra alulmaradt Japánnal szemben is. Ez utóbbi azt jelentette, hogy lemaradt a negyeddöntőről, és a 9-16. helyért folytathatta szereplését. A kínai csapat mind a négy eddigi meccsét elvesztette.

A pénteki mérkőzés nagyon hullámzó játékot hozott. Az első negyed csupán kilenc hazai pontot hozott, ám a másodikat sikerült 24-14-re megnyerni. A harmadik felvonást a kínaiak nyerték simán, a végjátékban pedig szintén jobban összpontosított az ázsiai gárda. A magyar csapat azért szerzett jópár szép kosarat Kína ellen:

A magyarok szombaton Madagaszkár ellen folytatták a 13-16. helyért.

Csendes passzából Hajdú Péter triplával indult a mérkőzés. Rino Randimbiarivelo alapvonali betörése után kontrázott a magyar csapat, és ismét a Budapest Honvéd bedobója volt eredményes. A madagaszkáriak nagyon aktívak voltak a festékben,

de Csuti Kornél két egyéni megmozdulása után három perc elteltével vezetett Váradi Kornél csapata (9-7).

Az első U19-es vébéjén szereplő madagaszkáriak óriási energiával játszottak védő és támadóoldalon, minden labdáért keményen megküzdöttek. Váradi Kornél a csereként beállt két magasemberrel (Schmera, Tóth) a pályán szerkezetet váltott, és több mozgásra és labdajáratásra biztatta a játékosait.

Ságodi Róbert nagy kedvvel játszott Forrás: FIBA

A pontkirályi címre esélyes Mathias M'Madi kosara után Cseh Botond zsákolt egy óriásit egy lerohanást követően (11-12). Sajnos a negyedik eladott magyar labda után M'Madi gólpassza után Mickael Patrick Heritiana távolról büntetett, Váradi Kornél időt is kért két és fél perccel a negyed vége előtt (13-17). Jerry Pepin Rabibisoa sportszerűtlen hibát vétett, Csátaljay Péter pedig a megítélt büntetőkből egyet dobott be.

A madagaszkáriak kellemetlen stílusban, sokszor faulthatáron túl védekeztek, amit a játékvezetők nem mindig fújtak le.

Rakotonanahary és Mickael Patrick Heritiana kosarára Csuti Kornél válaszolt a negyed végén (21-25).

Csendes Péter hárompontosával magyar szempontból jól indult a második negyed, majd a Sopron hátvédje középtávolról is eredményes tudott lenni (26-25). Sőt, Csátaljay remek ütemű passzából a sarokból is betalált a fiatal magyar kosaras. Cseh floaterével (futásból elengedett egykezes ziccerdobás) és Hajdú közeli kosarával egyre nőtt a magyarok előnye a negyed feléhez közeledve (33-27).

Hajdú Péter hasznosan játszott Forrás: FIBA

Rino Randimbiarivelo triplája után Schmera Gergely két brusztolós kosara után a DEAC hátvédje, Ságodi Róbert dobott be egy ziccert faulttal együtt, majd blokkolta M'Madi kísérletét, és az ellentámadás után hárompontos vonalon túlról is betalált a debreceni közönség egyik kedvence (44-32). A negyed Csuti Kornél visszatett labdájával zárult (38-47).

Csuti Kornél nagyot küzdött a festékben Forrás: FIBA

Az első félidőben rengeteg második lehetőséget adott a magyar csapat Madagaszkárnak,

és sajnos a harmadik negyedben teljesen leblokkolt a magyar csapat.

Az őrült futás eredményeképpen három perccel a negyed vége előtt négy ponttal vezettek a vendégek, Váradi Kornél dühös kifakadása a játékosokra teljesen indokolt volt (50-54).

Váradi Kornél nagyon dühös volt Forrás: FIBA

Az időkérés után Csuti Kornél hárompontosa hullot be, majd Rakotonanahary betörésből volt eredményes. Sajnos a játék képe továbbra is káoszos volt, Mathias M'Madi akrobatikus ziccere Csuti Kornél büntetői estek be. Cseh Botond zsákolása után felhördült a debreceni közönség, mivel a bírók nem fújtak szabálytalanságot. A negyedet Mathias M'Madi triplája zárta (57-63).

Az utolsó negyeden óriási iramot diktál mindkét csapat. A hazaiakat a huszonkét pontot szerző Csuti Kornél húzta,

a zalaegerszegi center triplája és Cseh Botond büntetői után két pontra jött fel a nagyot küzdő magyar csapat (65-67).

Már csak négy perc volt hátra a meccsből, amikor Jerry Pepin Rabibisoa tempódobása után a labda utat talált a magyarok gyűrűjébe (67-71).

De még nem volt vége a meccsnek: Hajdú Péter kulcsfontosságú ziccert dobott be két perccel a meccs vége előtt, majd M'Madi rossz dobása után Pepin Rabibisoa tette vissz a labdát (72-74). Hajdú Péter hidegvérű hárompontosa után Csutinak nem sikerült közelről pontot szerezni, a magyar csapat faultolt, jöhettek a madagaszkári büntetők. M'Madi kettőből kettőt dobott be (75-78).

Cseh Botond rossz kísérlete után újra Hajdú volt eredményes közelről egy szép horogdobás után (77-78). Az időkérés után újra a huszonkét pontos M'Madi dobhatott, és madagaszkáriak pontkirálya mindkettőt bedobta. Az utolsó támadásnál előbb Hajdú Péter majd Csuti Kornél próbálkozhatott, de mindkét magyar hárompontos célt tévesztett (77-80).

Folytatás holnap 15 órától szintén az Oláh Gábor utcai csarnokban.

U19-es férfi kosárlabda-világbajnokság
Debrecen

A 13-16. helyért
Magyarország-Madagaszkár 77-80 (21-25, 26-13, 10-25, 20-17)
Legjobb dobók: Csuti 24, Hajdú 14, Cseh 11 illetve M'Madi 24, Aina Andyerson Andriatsarafara 13