Változtatásokat tervez az IIHF az amerikai hokis halálos balesete miatt

Winnipeg Jets v Vegas Golden Knights GettyImageRank2 Neck Guard People Waist Up USA Nevada Las Vegas One Person Winter Sport Incidental People Photography National Hockey League Round Two Winnipeg Jets Hockey Match - Sport PersonalityComplete T-Mobile Are
LAS VEGAS, NEVADA - NOVEMBER 02: Neal Pionk #4 of the Winnipeg Jets wears a neck guard in the second period of a game against the Vegas Golden Knights at T-Mobile Arena on November 02, 2023 in Las Vegas, Nevada. The Golden Knights defeated the Jets 5-2. Ethan Miller/Getty Images/AFP (Photo by Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Változtatásokat tervez a jégkorongozók biztonsági felszereléseit illetően a nemzetközi szövetség (IIHF) azután, hogy az amerikai Adam Johnson halálos kimenetelű balesetet szenvedett a Nottingham Panthers mérkőzése közben.

Luc Tardif, az IIHF elnöke a Landshutban zajló Német Kupa helyszínén úgy nyilatkozott, hogy azt szeretnék, ha a jövőre sorra kerülő csehországi világbajnokságon már nagyobb biztonságban lennének a játékosok.

"Nem akarjuk elsietni a dolgot, mert valóban jó védelemre van szükségünk. Ezt pedig a lehető leggyorsabban megvalósítjuk" - jelentette ki az elnök. A következő vb-t Prágában és Ostravában rendezik május 10. és 26. között.

A Nottingham Forest focicsapata is kifejezte együttérzését:

"Egyeztettünk már az orvosi bizottsággal és a játékvezetőkkel. Velük együtt azon dolgozunk, hogy gyorsan döntésre jussunk ebben az ügyben" - tette hozzá Tardif. "Meg kell győzödnünk arról, hogy az új védelmi rendszerre garanciát is kapunk, aztán ennek megfelelően kell a vonatkozó szabályokat kialakítanunk" - mondta.

A korábban 13 mérkőzésen az NHL-es Pittsburgh Penguinsben is szereplő Adam Johnsonnak október végén a Sheffield Steelers otthonában rendezett meccsen egy ütközést követően egy korcsolyapenge elvágta a nyakát. A pályán elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, de az életét már nem sikerült megmenteni.

A Magyar Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete már a tragédia utáni napokban megszólalt, közleményükben azt kérték, hogy "a magyar bajnokságokban, bajnoksági szinttől függetlenül bevezetésre kerüljön a nyakvédő használata."