Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatottnak a Szlovénia ellen aratott győzelem után egy fokkal nehezebb feladatot kell megoldania az Európa-bajnoki selejtező második fordulójában. Finnország idegenbeli legyőzése nem lesz egyszerű feladat, de egy siker hatalmas lépést jelentene az újabb Eb-részvétel felé.

A selejtezők első fordulójában a Székely Norbert csapata, ha nem is játszott olyan jól, mint, ahogy tud, így is magabiztosan verte a vendég szlovéneket, azaz megtette a kötelező lépést: hozta az első hazai meccsét. A 19 pontos soproni győzelemhez sokat tesz hozzá, hogy a mieinktől négyen is elérték a tíz pontot: Kiss Virág 16, Dubei Debóra és Studer Ágnes 13-13, míg Lelik Réka kereken tíz ponttal zárt.

Lelik Réka húzóembere volt a magyar válogatottnak Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ugyanilyen fontos volt, hogy az 51 kapott pont azt mutatja, hogy a védekezéssel sem volt probléma, és jó taktika volt, hogy hagytuk dobni a végül 26 pontig jutó Eva Lisecket, mert egy idő után elfáradt, a többieknek pedig addigra az élettől is elment a kedvük. Ugyancsak a védekezést, pontosabban

a palánkok alatti munkát dicséri, hogy 46-27-re nyertük a lepattanózást,

amiben Juhász Dorka, Cyesha Goree (8-8), valamint Kiss és Lelik (7-7) járt az élen.

Támadásban is voltak remek teljesítmények

A támadásokat talán az utolsó negyed kivételével egész hatékonyan szőtték a mieink, amiben jelentős szerepet vállalt a két irányító, a hat, illetve öt gólpasszt kiosztó Studer Ágnes és Aho Nina.

Előbbi 5/3-as triplamutatója is megér egy kalapemelést.

Ugyancsak fontos részlete volt a soproni meccsnek, hogy végre a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott Juhász Dorka, a WNBA legjobb újonc ötösébe bekerült center.

Juhász Dorka (14) megállítása a legtöbb védelemnek feladja a leckét Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Egyelőre még szokja a közeget, de nem kétséges, hogy óriási erősítést jelent a magyar csapatnak, hogy magas emberként is mozgékony és remekül dob középtávolról. Az pedig, hogy a selejtezőket a WNBA holtidényében rendezik, amikor Juhász Európában játszik (jelenleg az olasz Familia Schióban), csak külön öröm a szurkolók számára.

"A felnőtt női válogatottban ez volt az első meccsen, és biztosan még komfortosabb leszek a pályán, ha jobban megismerjük egymást a csajokkal" - mondta a meccs után az Origo tudósítójának Juhász.

Mit tudnak a finnek?

Míg a mieink 2015 óta egy kivétellel minden Eb-n ott voltak, addig a balti válogatott összesen öt Európa-bajnokságon szerepelt, melyek közül az utolsó 1987-ben volt. Az idén nyári Eb - amelyen a magyar csapat a negyedik helyen zárt - selejtezőjében mind a hat meccsüket elvesztették, de azért az nem hagyható figyelmen kívül, hogy a litvánokkal és az ukránokkal is tudtak szoros meccset játszani. A francia csapat, ahogy sokak számára, úgy nekik is más kávéház volt.

A csapat kimagaslóan legjobb játékosa a tavasztól őszig ugyancsak a WNBA-ban szereplő, a Dallas Wings csapatát erősítő Awak Kuier. Az Egyiptomban született 196 centi magas, 14 évesen már zsákolni képes center kis híján dupla-duplával zárta a selejtezőket. Ami frissebb élmény, az a fenti videón látható: a bolgárok elleni győzelemből 27 ponttal, 11 lepattanóval és a női mezőnyben extrának számító 5 blokkolt dobással vette ki a részét.

A kiemelkedő egyéni képességet a szokásos küzdeni tudással és csapatjátékkal ellensúlyozhatjuk, elvégre a mieink kerete teli van Euro-ligában edződő, több Európa-bajnokságot is megjár játékosokkal. Talán a selejtezők legnehezebb meccse vár a magyar csapatra, de ez csak fel kell, hogy tüzelje a lányokat, akik egy győzelemmel nagyon komoly lépést tehetnek az újabb Eb-szereplés felé.

Nem mellékesen pedig pozitív hangulatban várhatják a februári soproni olimpiai selejtezőt.

A helsinki találkozó után közel egyéves szünet következik a selejtezősorozatban, a következő két mérkőzést ugyanis csak 2024 novemberében rendezik majd.

A 40. Eb-nek Csehország, Németország, Görögország és Olaszország ad otthont 2025-ben, ez lesz az első alkalom, hogy négy országban rendezik meg a kontinenstornát.

A csoport másik mérkőzésén:
Bulgária-Finnország 65-75 (24-23, 11-10, 8-17, 22-25)

A magyarok további menetrendje az Eb-selejtezőben:
2023. november 12.: Finnország-Magyarország, Helsinki 15.00
2024. november 7.: Magyarország-Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia-Magyarország
2025. február 6.: Magyarország-Finnország
2025. február 9.: Bulgária-Magyarország

Awak Kuier a negyedik játékos a WNBA történetében, aki zsákolt egy meccsen: