A Veszprém nyerte az idény első férfi kézilabda-rangadóját

FABREGAS, Ludovic; MACKOVSEK, Borut
Szeged, 2023. november 11. A szegedi Borut Mackovsek (j) és a veszprémi Ludovic Fabregas a férfi kézilabda férfi NB I OTP Bank-Pick Szeged - Telekom Veszprém mérkőzésén a szegedi Pick Arénában 2023. november 11-én. MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém szinte végig vezetve 30-25-re legyőzte idegenben a Pick Szegedet a férfi kézilabda-bajnokság első idénybeli rangadóján. A hazai csapat a találkozó előtt elvesztette a bemelegítés során megsérülő klasszis beállóját, Bánhidi Bencét, a vendégek pedig jól forgatták sokkal erősebb keretüket, és megérdemelten nyertek a Pick Arénában.

A magyar férfi kézilabda-bajnokság két kiemelkedő csapata az idényben először találkozott egymással. Az előző szezonban vívott nyolc(!) csatájukból hatot nyert a Veszprém, és bár a Szeged az utóbbi hetekben egyre jobb formába lendül, ezúttal is a Veszprém volt az esélyesebb. Momir Ilics csapata a Barcelona elleni történelmi idegenbeli BL-sikerrel, és a Budakalász elleni közel húsz gólos (47-28) győzelemmel hangolt. A Szeged a bajnokságban a Veszprémhez hasonlóan hibátlan, a BL-ben azonban hat meccsből egy döntetlen és három vereség mellett csak két meccset nyert meg a Tisza-parti csapat.

Az előző idény utolsó bajnoki meccsén a Veszprém nyert és megszerezte az aranyérmet Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A találkozó előtt köszöntötték a Szegedre immár vendégként visszatérő Juan Carlos Pastort, akinek irányításával a klub három bajnoki címet, Magyar Kupát és EHF-kupát nyert. A spanyol mester fotója a találkozó napján felkerült a Pick Arénában található Legendák Falára.

A meccs kezdése előtt a hazaiaknak rögtön el kellett könyvelniük egy súlyos veszteséget: Kárpáti Krisztián ugyanis nem számíthatott

a bemelegítés alatt megsérült klasszis beállóra, Bánhidi Bencére, akinek a vádlija szakadt be, így több hetes kihagyás vár rá.

Ilics kollégájához hasonlóan szintén 15 játékost nevezett be, közülük hárman kapusok voltak, és a sérült Jahija mellett kimaradt Kentin Mahé és Mikita Vajlupau.

Jól kezdett a Szeged, de...

Gaberé volt az első gól, majd Imsgard védése után Sostaric is betalált (2-0). Egy labdaszerzés után Marguc lőtt könnyű gólt, így a harmadik percben a Veszprém is megszerezte első gólját. Mindkét oldalon bravúrokat mutattak be a kapusok - hazai oldalon Imsgard, a vendégeknél Corrales -, de a hetedik percben ennek ellenére is átvette a vezetést a Veszprém. A vendégektől Gasper Marguc volt elemében, a szlovén szélső már a harmadik gólját szerezte a nyolcadik perc elején.

A Veszprém 6-1-es rohanását Stepancic gólja törte meg, Strlek találatával pedig ismét minimálisra csökkent a vendégek előnye (5-6).

A 15. percben Marguc már öt gólnál járt, Corralesnek pedig ugyanennyi védése volt.

Kárpáti Krisztián, a szegediek edzője Dragan Pechmalbek gólja után 10-6-os veszprémi vezetésnél kénytelen is volt időt kérni.

Bodó Richárd góljai nagyon hiányoztak a Pick Szegednek Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Miguel Martins gólja után Mikler Roland védte ki Marguc hetesét, Bodó Richárd pedig ismét mínusz egyre hozhatta volna vissza a Szegedet, de kicsúszott a kezéből a labda, amit rögtön góllal büntetett meg Casaldo. A szegedi padról érkezett Szita Zoltán is, a válogatott átlövő pedig rögtön lőtt is egy hatalmas gólt. A szünetig maradt az egy-két gólos veszprémi vezetés, pihenőre kétgólos előnnyel mehettek a vendégek.

Érdekesség, hogy a 30. percben kellett a bíróknak az első kétperces büntetést kiosztaniuk, amikor Fabregas könyöke véletlenül állon találta Stepancicot.

Őrizte, majd növelte előnyét a Veszprém

Szünet után Mikler bravúrjaira alapozva száguldott a Szeged, amelyik

az első öt perc 4-1-es rohanásával 17-16-ra fordoított és hosszú idő után újra átvette a vezetést.

A Veszprém azonban nem hagyta ellépni a kékeket, akik a félidő közepén ezúttal egygólos hátránynál kértek időt, leginkább a pihentetés szándékával, amit talán a vendégek sem bántak az óriási tempó mellett.

Ludovic Fabregas (pirosban) támadásban és védekezésben is nagyon sokat tett hozzá a veszprémi sikerhez Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A rohanásból ezt követően sem vettek vissza a csapatok, mindkét kapus, Mikler és Corrales is ziccereket védett, a Szeged pedig tapadt a szűk vezetését őrző Veszprémre, amelyik Bjarki Már Elísson második belőtt hetesével az 50. percben újra három góllal vezetett, majd Elderaa is a kapuba bombázott így visszaállt az addigi legnagyobb, négygólos veszprémi előny.

Kockáztatott a Szeged

Az 51. percben a hazaiak átálltak a hét a hat elleni játékra, de hiába jutottak heteshez Sostaric nem találta el Biosca kapuját. A vendégek 0-0-val lehoztak egy kétperces emberhátrányt, majd Koszorotov negyedik góljával először vezetett öt góllal (22-27). Végül bő öt perc után Gaber törte meg a szegedi gólcsendet, de igazi lendületet nem tudott adni a csapatának, Nedim Remili nyolcadik gólja után 29-24-nél el is dőlt a rangadó.

Győzelmévle a Telekom Veszprém maradt hibátlan tízből tíz meccset játszva, és nagy lépést tett az alapszakasz megnyerése felé.

Eredmény, NB I, 10. forduló:
Pick Szeged - Telekom Veszprém 25-30 (13-15)
Pick Aréna, Szeged, 9000 néző
gólszerzők: Sostaric 5, Martins 4, Szita 4, Bombac 3, Frissmel 2, Gaber 2, Stepancic 2, Strlek 2, Garciandía 1, ill. Remili 8, Marguc 5, Pechmalbec 5, Koszorotov 4, Elderaa 3, Casaldo 2, Elísson 2, Nilsson 1.