A borzalomtól a katarzisig tartott a magyar nők kézivébéje

BÖDE-BÍRÓ Blanka; TÓVIZI Petra
Göteborg, 2023. december 11. Böde-Bíró Blanka, a magyar válogatott tagja ünnepel, miután csapata 23-22-re győzött az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A legenyhébb megfogalmazás az, hogy döbbenetes módon ért véget a magyar női kézilabda-válogatott számára a 26. női világbajnokság. Mert a 10. helyezésen nem sok ünnepelnivaló akad, ám azon, hogy a csapat a fogát összeszorítva, hiheteten erőtartalékokat előszedve legyőzte a horvátokat és ezzel elérte az olimpiai selejtezőt, igen. A vb rengeteg tanulsággal szolgál majd, a szakembereknek pedig meg kell találniuk a feltett kérdésekre adott válaszokat.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Szétvertük a horvát álmokat

Most egyetlen tövid pillanatra lépjünk ki a szerepünkből és

képzeljük bele magunkat a horvátokéba.

Ott volt minden a kezükben. A legjobb nyolc közé jutás lehetősége, az olimpiai selejtező elérése. Minden, amit módszeresen, sziszematikusan és jól felépítettek, egyetlen pillanat alatt omlott össze. Se vb legjobb nyolc, se olimpia. Hihetetlen dráma.

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután 23-22-re győztek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hihetetlen feltámadás

Mint ahogyan elképesztő csoda volt mindaz, ami a magyarokkal történt hétfőn este. Egy,

a szó képletes értelmében agyonvert csapat kezdett el csúszni-mászni, olyan feltámadást produkálni, amely ritka ebben a sportágban.

Azért nekünk volt már ilyenben részünk. 2003-ban a portugáliai férfi vb-n a jugoszlávok elleni kétszeri hosszabbításba fulladó csata végén még közvetlen olimpiai kijutást ünnepelhettünk. 2007-ben ugyancsak a férfi válogatott a németországi vb-n elképesztő módon verte meg a dánokat. (E cikk végén ott a videó, nézzék meg, érdemes.) De fordított esetet is tudunk mondani - sajnos. A 2000-ben, Sydney-ben rendezett magyar-dán olimpiai döntőt, netán a 2003-as női vb-döntőt, amikor a dánok és a franciák ellen buktunk el úgy, ahogy nem lehet és úgy, ahogy most a horvátok megmutatták, hogy lehet.

Kérdések vannak, válaszok lesznek?

A megmagyazáhtatalan dolgok világbajnoksága. Ez volt ez a két hét a magyar csapat számára. Hiába kérdeztem, faggattam a játékosokat, hogy mi történt velük abban a kétszer negyedórában, amikor totálisan összeomlottak Montenegró és Svédország ellen - nem jött válasz. Fizikális gondok? Nem. Lelki bajok? Ki tudja.

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután 23-22-re győztek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Miként arra sincs épkézláb magyarázat, hogyan tudtuk megnyerni ezt az utolsó meccset a horvátok ellen.

Most még nincsenek meg a válaszok, de mihamarabb meg kell lenniük! Akkor követnénk el ugyanis óriási hibát, ha most, az olimpiai selejtező elérése miatt a felmerülő problémákat a szőnyeg alá sepernénk és azt kiáltoznánk: nincs itt semmi látnivaló.

Golovin kapitány metamorfózisa

Persze arra, hogy mi történt a horvátok ellen, lehet mondani, hogy szerencsénk volt (amúgy az volt, hogy a brazilok egy nappal korábban legyőzték a cseheket, ezzel tétmeccset csináltak a magyaroknak a horvátok elleni ütközetből), magam inkább arra hajlok, hogy végre kijött az igazi tudás ezekből a lányokból. Ez a katartikus élmény olyan erőket szabadíthat most fel ezekből a lányokból, amely a későbbiekben kamatozhat.

Mert ebben a csapatban igenis benne van (volt) ez a teljesítmény, csak éppen nem sikerült kiaknázni.

Még annak a szövetségi kapitánynak, Golovin Vlagyimirnak sem, akinél tisztességesebb, jószándékúbb, rendesebb ember kevés ült ezen a kispadon az idők során. Vova éjjel-nappal az ellenfelekkel foglalkozott, elemzett, készült, meccsekre járt, ember ennél többet nem csinálhatott. Ám a kritikus szituációkban mégsem tudott egyről a kettőre jutni. 2021-ben vette át a válogatottat, azóta volt két világbajnokságon és egy Európa-bajnokságon, de az áttörés nem sikerült neki.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Szenegál - Magyarország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pedig lényegében azzal a játékosanyaggal dolgozhatott, amelyet a korábbi, fényes sikereket hozó utánpótlás-világversenyeken edzett.

Az ő esete a legjobb példája annak, hogy egy sikeres utánpótlás edző nem biztos, hogy ugyanolyan sikeres felnőtt kapitány tud lenni.

Pont olyan ez, mint amikor egy junior vb megnyerése után a szurkoló azt várja, hogy egy csipesszel megfogjuk az aranyos lányokat, áttesszük őket a felnőttbe és a sportág következő 10 éve megoldott. Ez így nem megy, ennek évek óta látjuk tanújelét. A döntéshozók most nincsenek könnyű helyzetben, mert egyrészt a csapat nem teljesítette a kitűzött célt, azaz nem jutott a negyeddöntőbe, másrészt viszont elérte az olimpiai selejtezőt.

Mindig az utolsó élmény a legerősebb.

Hogy aztán áprilisban ki ül majd a magyar válogatott kispadján, azt - szerencsére - nem nekem kell eldönteni. Egyet azonban nem érdemes elfeledni: Golovin kapitánykodása alatt egyszer sem tudott a legjobb csapattal versenyezni, mert a keret tagjai állandó sérüléssel küzdöttek. Azért megnéztem volna a válogatottat és a kapitányt, ha tényleg midenki rendelkezésére áll.

Bíró, Vámos, Simon (és Klivinyi)

Ezen a világbajnokságon a világklasszis kapus, Böde-Bíró Blanka, az irányító Vámos Petra és a mindössze 19 éves Simon Petra mutatta meg, mennyi aranyfedezete van a női kézilabda-válogatottnak. Bíró Blanka a vb végére - Szemerey Zsófi sérülése után - gyakorlatilag egyedül maradt. Nem kell mondani, mekkora teher ez.

Simon Petra lehet a sportág Szoboszlai Dominikje, csak ne rekedjen meg a fejlődése!

Vámos Petra pedig hamarosan a klasszisok közé emelkedhet. A többiek - ilyen-olyan oknál fogva - elmaradtak attól a teljesítménytől, ami a képességük alapján bennük van. A BL-ben edződött szélsőpárosnak (Győri-Lukács Viktória, Szöllősi-Schatzl Nadine) volt már jobb világversenye és remélhetőleg lesz is még jobb.

Böde-Bíró Blanka az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A mosonmagyaróvári átlövő, Albek Anna csak időnként csillantott meg valamit abból a tudásból, ami benne lakozik. Kuczora Csenge - akiben a kezdetektől fogva nagyon bízik a kapitány - valós tudása alatt játszott,

Bordás Rékán pedig érződött az a kálvária,

amely 2023 őszén vele történt. Bordás a Debrecenből igazolt a Fradiba, de ott nem kapott lehetőséget, egy hónappal a vb előtt azért adták kölcsön Vácra, hogy legalább játékba lendüljön, de ez az idő kevés volt ehhez. Szívesen megnéztem volna egy-egy krízishelyzetben, ha Golovin mester kicsit több bizalmat ad a kisvárdai Juhász Grétának, aki a hollandok elleni második felkészülési meccsén mutatta meg, mekkora kurázsi van benne. Végül szólni kell a keret egyik legrutinosabb játékosáról, Debreczeni-Klivinyi Kingáról, aki ezen a vb-n nem sok lehetőséget kapott, de az utolsó meccsen nélküle aligha születik meg ez a nagy siker. Azaz, ha ő nincs, akkor most nem arról beszélnénk, hogy 2024 áprilisának közepén olimpiai selejtezőt játszik ez a csapat.

Ki lehet jutni Párizsba!

A kvalifikációs torna két ellenfele, Kamerun és Japán már ismert.

Ide, ebbe a négyesbe kerül még be a most zajló vb egyik élcsapata. Ez lehet Svédország, Németország esetleg Hollandia. A négy csapatból kettő jut ki Párizsba, ez a küldetés egyáltalán nem lehetetlen. Persze láttuk a vb-n a japánokat, akik a dánokat és a szerbeket is leütötték a tábláról, de azért ez a feladat sem megoldhatatlan.

Ki lehet jutni a párizsi olimpiára Forrás: AFP/Thomas Samson

A lányoknak most minden este meg kellene nézniük a horvátok elleni meccs utolsó 15 percét.

Aztán a lehető legjobban, a célnak mindent alárendelve elvégezni a felkészülést és sutba vágni a klubérdekeket. Mert most az a fontos, hogy ez a csapat ott legyen a párizsi olimpián, s mire eljön a 2024-es, részben magyar rendezésű Európa-bajnokság ideje, már olyan együttes legyen, amelynek tagjai elhiszik magukról, hogy képesek nyerni és képesek arra, amiből most, Svédországban csak keveset láttunk.