Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok francia válogatott 31-28-ra legyőzte a legutóbb aranyérmes, társházigazda norvég csapatot a norvég-dán-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság vasárnapi herningi fináléjában.

Az elődöntőben a franciák könnyedén, 37-28-ra múlták felül a svédeket, míg a két éve aranyérmes norvégok hosszabbításban 29-28-ra kerekedtek a hosszú időn keresztül remeklő dánok fölé. Egy hete a középdöntőben már találkozott a tornán az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé sorolt két csapat, akkor 24-23-as francia siker született. A 26. női vb volt az első, amelyet három ország együtt rendezett, a tornát lezáró vasárnap esti herningi fináléban Norvégia az ötödik, Franciaország a harmadik aranyáért szállt harcba, a mostanit is beleszámítva a legutóbbi négy vb-döntőből harmadszor csapott össze ez a két fél a döntőben.

A végén a franciák örülhettek Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A találkozó az előzetesen vártaknak megfelelően minőségi játékot és szoros kezdést hozott, sok volt a gyors lefolyású támadás, ám felállt fal ellen sem jöttek zavarba a csapatok, elsősorban a támadójáték dominált. A 24. percben, 17-14-es francia előnynél alakult ki először háromgólos különbség a sokáig kiegyenlített első félidőben, s ugyan a 27. percben már négy találat is volt a különbség, a pihenőre háromgólos francia előnnyel vonultak a felek.

A fordulást követően sem változott a differencia, a sok technikai hibával játszó skandinávok nem tudtak közelíteni, az utolsó negyedórához 26-23-mal érkeztek a csapatok. Bár ezt követően 26-25-re zárkóztak fel a norvégok, az utolsó hét perc elejére visszaállította négygólos vezetését az olimpiai bajnok (29-25). A záró öt percen belül még visszajöttek kettőre a norvégok, de az elődöntőhöz hasonló fordításra ezúttal már nem voltak képesek, Franciaország így harmadik vb-címét gyűjtötte be, tette ezt százszázalékos teljesítménnyel.

A finálé legeredményesebbje a norvég Nora Mörk lett 8 góllal.

Estelle Nze Minko, a Győr francia balátlövője háromszor volt eredményes, norvég klubtársai közül az irányító Stine Oftedal hat, a jobbszélső Emilie Hovden két gólt szerzett, a beálló Kari Brattset nem talált be, míg a kapus Silje Solberg két lövést védett.

A Golovin Vlagyimir irányította magyar válogatott az olimpiai selejtezőtornás indulás jogát kiharcolva tizedik helyen végzett.

Franciaország-Norvégia 31-28 (20-17)
lövések/gólok: 45/31, illetve 37/28
gólok hétméteresből: 7/5, illetve 8/7
kiállítások: 8, illetve 6 perc

a 3. helyért:
Dánia-Svédország 28-27 (18-15)

az 5. helyért:
Hollandia-Németország 30-26 (16-7)

a 7. helyért:
Montenegró-Csehország 28-24 (14-10)

A 26. női kézilabda-világbajnokság álomcsapata:
kapus: Laura Glauser (francia)
balszélső: Chloe Valentini (francia)
balátlövő: Estelle Nze Minko (francia)
irányító: Stine Oftedal (norvég)
beálló: Linn Blohm (svéd)
jobbátlövő: Louise Burgaard (dán)
jobbszélső: Nathalie Hagman (svéd)
legértékesebb játékos (MVP): Henny Reistad (norvég)
legjobb fiatal játékos: Viola Leuchter (német)
gólkirály: Markéta Jerábková (cseh, 63 gól)