Vágólapra másolva!
Szinte elképzelhetetlen nyugalommal és elszántsággal készül a magyar férfi kézilabda-válogatott a hétfő este 20.30-kor kezdődő Németország elleni Eb-középdöntőre Kölnben. A németek szinte vibrálnak az idegességtől, vasárnap gyakorlatilag semmibe vették az újságírókat. A magyar csapat főhadiszállásán, Kölnben a válogatott két fiatal tagjával, Imre Bencével és Fazekas Gergővel beszélt az Origo.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből.

Zabszem a németek gatyájában

Nem mindennapos, hogy egy erősnek gondolt, a háta mögött 20 ezer felajzott szurkolóval rendelkező csapat betojt társaság benyomását kelti.

Márpedig ha abból indulunk ki, hogy vasárnap a német szövetségi kapitány egyetlen játékosát sem engedte oda a sajtótájékoztatóra, sőt, ő maga sem tette ott tiszteletét, akkor képet kaphatunk arról, mi járhat a németek fejében.

Egészen más lenne a helyzet, ha a házigazda szombaton este nem vesztett volna pontot Ausztria ellen, de a 22-22-es döntetlen még távolabb lökte a német csapatot a legjobb négy közé jutástól.

Az osztrák Constantin Möstl kapus a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Németország - Ausztria mérkőzés után a kölni Lanxess Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Két magabiztos magyar fiatal gondolatai

Ennyit egyelőre róluk, annál is inkább, mert a mieink most sokkal érdekesebbek. Nem véletlen, hogy a nemzetközi sajtó egy-egy jeles képviselője is rendre megjelenik a magyarok sajtófélóráján. Mi is ott voltunk és elsőként Imre Bencével, a Ferencváros fiatal játékosával beszélgettünk.

Úgy beszélnek önről itt, mint az a játékos, aki a semmiből robbant be az elitbe. Sőt, azt is hallani, hogy már most jobb képességű játékosnak tartják, mint a németek bármelyik szélsőjét. Hogyan tudja mindezt feldolgozni?
Ennél azért óvatosabb vagyok. El kell hinnem azt, hogy meg tudom oldani a feladatot, el kell hinnie a csapatnak, hogy le tudja győzni a németeket.

Imre Bence támadja az izlandi kaput a németországi férfi kézilabda Eb-n Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Jelen pillanatban a német és a magyar válogatottat azonos képességű csapatnak gondolom, éppen ezért roppant szoros, ki-ki meccsre számítok.

Egy évvel ezelőtt, 2023 nyarán, pont Németországban játszotta le a férfi junior világbajnokság döntőjét. Van tehát némi tapasztalata, hogyan kell egy ilyen meccshez viszonyulni, mint amilyen a hétfői lesz, igaz?
Kisebb csarnok volt, de akkor is telt ház előtt játszottuk. Hasonlóra számítok most is. A junior vb-döntője arra volt jó, hogy tapasztalatot szerezzünk arra, mi vár ránk a felnőtt mezőnyben. Miközben sok mindenben hasonló a mostani szituáció a tavalyihoz képest, tudjuk, hogy ez teljesen más mérkőzés lesz. Tavaly 10 ezren szurkoltak ellenünk, most dupla ennyien lesznek.

Mennyire nehéz az átállás a junior válogatottból a felnőttek közé?
Nem könnyű, teljesen mások az erőviszonyok, itt sokkal magasabbak, erősebbek az ellenfelek. De azért a junior vb-n is volt már olyan játékos, aki a dán bajnokságban a felnőttek között játszott.

Csapatszinten azonban tényleg nagy különbségek vannak.

Kell-e félniük a németeknek a magyar csapattól?
Igen. Nekik nagyobb a tét. Láthatják, hogy mi mire vagyunk képesek, bár az Ausztria elleni vereség nem volt előre kalkulálva. De pont az osztrákok ellen érezhették a németek, hogy mennyire nem egyszerű ellenük játszani. A németek otthon játszanak, alapból is fontos lenne nekik az elődöntő. Mi úgy megyünk fel, hogy a tét nem nyom agyon, megéljük a pillanatot, szeretnénk nyerni.

A szombati német-osztrák meccsen meglepően korrekt volt a bíráskodás. Ám a történtek után nem vagyok abban biztos, hogy ez így lesz hétfőn este is.
Nekünk erre is fel kell készülni lelkileg. Sokat beszélünk erről.

Nem szabad ezen agyalni. Annyival kell jobbnak lennünk, hogy ne ez számítson.

Imre Bence a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt a kapitányunk is elmondta nekünk. Ez adott esetben nem könnyű feladat, de mi sportszerűek vagyunk. Néha nehéz, mert olykor sok a kétperces büntetés, meg ha nem úgy jön össze valami, akkor sok mindenben keressük a hibát. Én nagyon remélem, hogy nem ezen múlik majd a hétfői meccsen. Nekünk mindenképpen alkalmazkodni kell a körülményekhez.

A FAZEKAS GERGŐVEL KÉSZÍTETT INTERJÚÉRT LAPOZZON A KÖVETKEZŐ OLDALRA!