Vágólapra másolva!
Mint ismert, az olimpiai bajnok Franciaország hosszabbítás után 34-30-ra legyőzte a címvédő Svédországot a férfi kézilabda Európa-bajnokság első elődöntőjében, pénteken Kölnben. A meccset nagyban befolyásolta egy időn túli szabaddobás, amely miatt a svédek óvást nyújtottak be a nemzetközi szövetséghez. Az EHF szombat délelőtt meghozta a döntését, és elutasította az óvást.

Hatalmas botrány lett a franciák góljából

Az utolsó percben a címvédő a győzelemért támadott, ám a játékvezetők lépéshiba miatt Jim Gottfridssontól elvették a labdát. Az ellenfél gyors ellentámadása nem volt sikeres, ám Elohim Prandi időn túli szabaddobásból egyenlített.

Elohim Prandi nagy botrány kiváltó gólja Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A svédek szerint szabálytalanul, mivel visszajátszások alapján úgy tűnt, Prandi támaszkodó lába elhagyta a talajt, ami nem szabályos, így nem kellett volna megadni a találatot.

Hiába volt nagy a felháborodás az eset miatt, érvényesnek minősítették a játékvezetők a találatot, a hosszabbításban pedig a franciák búcsúztatták a svédeket.

Az EHF közleménye az elutasított óvásról

Szombaton délelőtt az EHF úgy döntött, elutasítja az óvást:

"A Fegyelmi Bizottság határozatot hozott a Svéd Kézilabda-szövetség által a 2024. január 26-án Kölnben lejátszott francia EHF EURO 2024 elődöntőjét követően benyújtott óvás ügyében. Az óvást a 'Video Review" (VR) használatának mellőzése miatt nyújtották be, amiért nem nézték meg Franciaország utolsó, időn túli szabaddobását a meccs 60. percében.

A VR-t csak akkor használják, ha a játékvezetőknek komoly kétségei vannak a helyes döntés meghozatalával kapcsolatban, vagy ha nem látnak jól egy helyzetet. Csak a játékvezetők vagy a delegált dönti el, hogy használja-e a VR-t. A VR használatának mellőzésére vonatkozó döntés az EHF Jogi Szabályzat, valamint

az EHF EURO Szabályzat hatálya alá tartozik, és tényszerűnek kell tekinteni, így a végleges döntés nem képezi óvás tárgyát. Az óvást ezért elutasítjuk"

- írta a közleményében az EHF.

Íme, az eset: