Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 7-1-re legyőzte a litván csapatot a budapesti Tüskecsarnokban zajló férfi jégkorong olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken.

Újabb fölényes magyar győzelem

 

A magyarok a spanyolok elleni 7-3-mal, a litvánok a japánokkal szemben 4-6-tal kezdtek. A vendégek ezúttal a kilencedik percben 13 másodperc alatt értékesítették az emberelőnyüket, viszont erre pazarul reagált a házigazda: Galló Vilmos szűk két perc alatt egyenlített, majd két és fél percre rá Terbócs István passzolt remek ütemben Mihály Ákos elé, aki kapásból nagy gólt lőtt. Újabb három perc múlva Nemes Márton közelről nem hibázott, ám később kiállították. Ahogy visszatért, jött az újabb magyar találat: Erdély Csanád a kapu mögé bevitt koronggal elcsalta a rövid sarokról a kapus Elvinas Karlát, Hári Jánosnak pedig nem volt nehéz dolga a félig üres kapuba lőnie. 

HÁRI János
Hári Jánost (b) választották a mérkőzés legjobbjának MTI/Hegedüs Róbert

A második harmad is nyomasztó hazai mezőnyfölényt hozott, ám újabb gól nem született, pedig 18-8 volt ebben a szakaszban a kapura lövési arány. A záró játékrészben Hári iramodott meg, átment a védelmen, és pimasz gólt szerzett. Az 55. percben Hári aztán emberelőnyben még egy gólpasszt kiosztott, Sofron István bombázott a léc alá, nem sokkal később pedig Kiss Roland távolról állította be a 7-1-es végeredményt.
Ez volt a két csapat 16. egymás elleni összecsapása és a 15. magyar siker. Tétmérkőzésen 13-ból 13-at nyertek a magyarok.

 

A továbbjutás a tét Japán ellen

 

Kiss Dávid, a válogatott másodedzője az M4 Sportnak elmondta: a csapat megérdemelt győzelmet aratott.

"Jól játszottunk, sok helyzetet dolgoztunk ki. A kapott gólunk előtt nem tudtunk felszabadítani, de ezt leszámítva mi birtokoltuk többet a korongot. Kényelmes előnyt alakítottunk ki, majd a harmadik harmadban fegyelmezettek voltunk, nálunk maradt a korong és a gólok ekkor sem maradtak el. A japán csapat szombaton nehezebb ellenfél lesz, soha nem adják fel és nagyon gyorsak. Figyelnünk kell a védekezésből támadásba váltásokra és fordítva. Izgalmas mérkőzés lesz" - fogalmazott Kiss Dávid.

NEMES Márton
Újabb magyar győzelem a férfi jégkorong olimpiai selejtezőtornán MTI/Hegedüs Róbert

A tornáról az első helyezett jut tovább a 2026-os milánói olimpia selejtezőjének következő, utolsó fázisába, amelyet idén augusztus 29. és szeptember 1. között rendeznek három helyszínen. Amennyiben a kvalifikációban a legelőkelőbb helyen kiemelt magyarok jutnak tovább Budapestről, úgy nyár végén Dániában szerepelnek a házigazda, a norvég és a szlovén együttes társaságában. Onnan a legjobb csapat jut ki az olimpiára.

A nemzetközi szövetség (IIHF) megjegyzésében szerepel, hogy ha a fehéroroszok nem játszhatnak a nyár végi kvalifikációban, akkor módosulhatnak a selejtezős csoportok, illetve ha az oroszokat sem engedik indulni az olimpián, akkor az ötkarikás beosztás is változhat. A magyarok legutóbb 1964-ben, azaz hatvan éve szerepeltek olimpián.

Don MacAdam szövetségi kapitány együttese szombaton a szintén százszázalékos japán válogatottal találkozik, és a mérkőzés győztese jut a kvalifikáció utolsó körébe.

Eredmények, 2. forduló:
Magyarország-Litvánia 7-1 (4-1, 0-0, 3-0)
gól: Galló (11.), Mihály (14.), Nemes (17.), Hári (19., 47.), Sofron (55.), Kiss (57.), illetve Kaleinikovas (9.)