Társoldalunk:

Egyelőre nincs kosárkapitány

Kedden összeül a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége, de nem választja meg a férfi válogatott szövetségi kapitányát, holott ez lett volna a program legfontosabb pontja. Az ok prózai: a FIBA hét végi, varsói tanácsülésén olyan határozat született, amely alapjaiban átalakítja a kontinentális selejtezők rendjét. Márpedig amíg le ki nem tisztul a kép, nincs értelme kapitányt választani; sőt, lehet, hogy azután sem lesz.

Rendelje meg a Fókusz Online akciós árú sikerkönyveit, a 20% kedvezmény mellé 500 Ft-os vásárlási utalványt kap ajándékba! Az ajánlat 2003. március 31-ig érvényes.
Részletek>>>
Mint ismeretes, a női válogatott ott lesz a szeptemberi, görögországi Eb-n, a csapatnak van szakvezetője Rátgéber László személyében. A férfi kapitányt, Varga Mátyást azonban menesztették a balul sikerült tallinni vendégszereplést követően, s az ő utódjának kiválasztásával bízta meg az elnökség Mészáros Lajos szakmai alelnököt. A korábbi szövetségi kapitány jelöltjei között ott volt Patonay Imre, a körmendi kosárguru, aki korábban maga is irányította a nemzeti együttest; Németh László, az angol válogatottat korábban dirigáló tréner, Mészáros jó barátja, Farkas Sándor, az Albacomp élére éppen hétfőn kinevezett szakember és Zsoldos András, a Falco szakvezetője, aki a kilencvenes évek derekán éppen Mészárost követte a Honvéd élén. Nem hivatalos információk szerint Zsoldos volt a biztos befutó, ám a varsói események új helyzetet hoztak.

A következő történt: a FIBA döntéshozó testülete úgy határozott, hogy az idei Európa-bajnokságokat követően a selejtezőket nem két évre elnyújtva, hanem minden páros esztendő szeptemberében, lényegében egyetlen hónap alatt "lezavarják". Ez csapatonként nyolc-tíz mérkőzést jelent, attól függően, hogy négy- vagy öttagú csoportokba sorolják az illető ország válogatottját. Nem hivatalos információ szerint mindkét magyar válogatott az A-kategóriába került, ahonnan közvetlenül be lehet jutni az Eb-döntőbe, a gyengébb együttesek viszont a B-kategóriában selejteznek, ahonnan nem juthatnak ki az Eb-re, legfeljebb a következő ciklusban; első nekifutásra csak az A-osztályba verekedhetik be magukat.

Mészáros Lajos véleménye szerint új helyzet állt elő; még az is lehet, hogy ezért a két évre eső bő egyhónapos elfoglaltságért nem érdemes főállású szövetségi kapitányt alkalmazni, s természetesen fizetni. Mindenesetre a keddi elnökségi ülésen kialakul a sportág hazai vezető grémiumának az új helyzethez alkalmazkodó álláspontja.

Ch. Gáll András

KAPCSOLÓDÓ CIKK