Vágólapra másolva!
Alapvetően a március közepén rajtoló világbajnokság miatt már ezen a héten újraéled a nemzetközi vízilabdaélet: szerdától a kupasorozatok szólítják medencébe a legjobb európai klubcsapatokat mind a nőknél, mind a férfiaknál, de folytatódik a pontvadászat a magyar ob I-ben is.

Elsőként a kontinentális elitszéria, az Euroliga 16 gárdát foglalkoztató főtáblája ad munkát többeknek, így a honi bajnok Honvédnak is, amely szerda este (19 ó) Nápolyban vendégeskedik. Kovács István legénysége a 2005-ös Final Four győztesének, a Posillipónak az otthonában játszik a körmérkőzéses vetélkedő harmadik fordulójában, s bár a D csoport rangadója még nem dönt a két továbbjutóról, egy Honvéd-siker jelentősen közelebb vinné az eddigi két meccsét - a spanyol CNA Barceloneta (12-8) és idegenben a görög Panioniosz ellen (3-15) - megnyerő magyar együttest a presztízsszempontból is fontos csoportelsőséghez.

Az Euroliga másik két magyar szereplője, az egyformán a C csoportban viaskodó Vasas és Eger szerdán ugyancsak vízbe száll, méghozzá az őszi-téli bajnoki idény nyitónapi programjában - előbbi az OSC, utóbbi az FTC vendégeként -, hogy aztán szombaton (Komjádi uszoda, 18.30) már egymással küzdjön meg az olasz Pro Reccót és az orosz Csehovot is magába foglaló "halálnégyes" csatasorozatának keretében. Ez lesz az első összecsapás, az egri "visszavágó" dátuma január 28-a. A magyarok mérlege 50 százalékos: a Vasas a Csehov vendégeként is nyerni tudott (10-11), utána viszont idehaza kikapott a Kásás Tamással és Madaras Norberttel felálló Pro Reccótól (8-9). Az Eger pedig a súlyos vereséggel (5-10) zárult itáliai kirándulást követően idehaza legyűrte a Csehovot (14-13).

A nőknél a Bajnokcsapatok Európa Kupájában és a LEN-kupában is a legjobb nyolc közé jutásért zajló csoportmérkőzéses szakasz következik, négy magyar csapat közreműködésével péntektől vasárnapig. A BEK-ben a bajnoki ezüstérmes Dunaújváros honi környezetben próbálhatja meg - igen jó eséllyel - kiharcolni a továbbjutást a görög Vuliagmeni, a holland Donk Gouda és a német Bayer Uerdingen alkotta társaságból. Az ob I legutóbbi aranyérmese, a Honvéd Nizzában - Stieber Mercedes és Drávucz Rita olasz csapata, a Fiorentina, továbbá a holland Brandenburg és a francia házigazda Olympic Nice ellenében - kísérli meg ugyanezt.

A LEN-kupában honi medencében lehet négyesében első vagy második, ekként továbbjutó az Újpest-OSC, amely a Hajós uszodában vív meg a fő vetélytárs holland Nereus Zaandam együttesével, továbbá az inkább a futballban, mint a női vízilabdában félelmetes két angol riválisával, a Liverpoollal és a Manchesterrel. Jóval nehezebb lesz ugyanakkor a nyolc közé kerülnie a Szentesnek, amely az olaszországi Casertában játszik a görög Patrasz, a svájci Zürich, majd vasárnapi búcsú gyanánt a vendéglátó Volturno ellen.

Mindeközben szombaton a nápolyi csatáján már túllévő Honvéd, illetve a nemzetközi kupákban nem érintett élvonalbeli magyar férfigárdák is megkezdik 2007-es bajnoki fellépéseiket: a címvédő Pécsett szerepel, míg a Szentes a Szolnokot, a Neptun a Szegedet, az Újpest pedig a BVSC-t fogadja a hazai évnyitón.