Jörg Stiel (Svájc)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Jörg Stiel a svájciak kapusa.
Vágólapra másolva!

Jörg Stiel (Svájc)
Poszt: kapus
Klub: Borussia Mönchengladbach
Születési idő: 1968. március 3., Baden
Testsúly, magasság: 180 cm/80 kg
Válogatottság: 12

Valószínűleg az egyik legszínesebb egyéniség lesz a kontinensviadalon a svájci portás, aki az FC Wettingen színeiben mutatkozott be a felnőttek között húszévesen. Két évvel később a St. Gallenhez került, és eleinte jól is ment neki a védés, ám 1993-ban a csapat kiesett a legjobbak közül, és a fő bűnbaknak Stielt tették meg, aki kétségtelenül nem volt csúcsformában, és esetenként túlságosan is könnyelműnek tűnt.

Klubja felbontotta szerződését, és mivel egyetlen svájci gárda sem jelentkezett be érte, így a mexikói Toros Nezához írt alá. Egy évet töltött el Közép-Amerikában, majd visszatért Svájcba, ahol az FC Zürich vette meg, ám a helvéteknek továbbra sem tetszett bohém játékstílusa, és néhány rosszabb meccs után kirúgták a klubtól.

Úgy tűnt, hogy futballpályafutása véget ér, egy irodában kezdett dolgozni, amikor a St. Gallen felkínálta számára a második lehetőséget. Stiel pedig élni tudott vele: noha könnyelműsködései megmaradtak, de teljesítményére már nem lehetett panasz, és hamarosan közönségkedvenc lett. A 2000-es bajnoki címet már csapatkapitányként ünnepelhette, és 32 esztendősen a válogatottban is bemutatkozhatott, bár a nemzeti csapatban továbbra is csak csereember volt.

A Mönchengladbach 2002 nyarán vette meg: a németek eredetileg Sáfár Szabolcsot igazolták volna le, de a magyar portás súlyos sérülést szenvedett, és ezért választották Stielt, aki a Borussiánál is közönségkedvenc lett, és a válogatottba is visszaverekedte magát, sőt, ma már ő a nemzeti tizenegy csapatkapitánya.