Oroszország

Vágólapra másolva!
Nincs már csodatévő kapitányuk, a hazai rendezésű vb előtt mégis valami nagyot kellene gurítaniuk az oroszoknak. Lesz-e Kokorinból az új Arsavin?
Vágólapra másolva!

Amolyan főpróbaként tekinthetnek az oroszok a nyári Európa-bajnokságra, hiszen 2018-ban ők látják vendégül a világbajnokság mezőnyét. A mostani torna után két évig nem játszik majd tétmeccset az orosz válogatott, ami nem biztos, hogy a javára válik majd, hiszen a felkészülési találkozókat az utóbbi évek tendenciája alapján nehéz igazán mérvadónak nevezni.

Eggyel több ok, hogy a nyáron gyűjtsön egy kis önbizalmat a csapat.

A Szovjetunió felbomlása óta hiába rendszeres résztvevő az orosz válogatott az Eb-ken, csak egyszer jutott el az igazán izgalmas szakaszba, 2008-ban, amikor a kispadon Guus Hiddink, a pályán pedig Andrej Arsavin kezében futottak össze a szálak. Akkor a hollandokat még sikerült eltüntetni a negyeddöntő hosszabbításos klasszikusán, de az elődöntőben a spanyolok már nem adtak esélyt.

A svédek elleni négy pont nagyon kellett

Az akkori hősök közül Hiddink épp Londonban próbálja helyére rakni a Chelsea-t, míg Arsavin a jónevű FC Kajrat nevű kazah csapatban gurigázik. Ennek ellenére a selejtező eredményei azt mutatják, hogy az orosz csapat most eléggé rendben van, a félelmetes magabiztossággal menetelő osztrákok mögött, de a mindig masszív svédek előtt sikerült odaérnie a csoportja második helyére.

A továbbjutásban éppen a svédek ellen két meccs volt a döntő, az idegenbeli 1-1 után otthon 1-0-ra győztek az oroszok, így még az is belefért, hogy az osztrákok ellen nemhogy pontot, de gólt sem sikerült szerezniük.

Fiatalok, de veszélyesek

Érdemes lesz megjegyezni a Zenit 27 éves támadója, Artyom Dzjuba nevét, aki a selejtezők során nyolc góljával kiemelkedett csapattársai közül (igaz, ötöt a Liechtenstein elleni meccseken szerzett). Rajta kívül a szintén a szentpéterváriaknál játszó Alekszander Kokorin, valamint a CSZKA Moszkva támadó középpályása, Alan Dzagojev tűnik a csapat meghatározó játékosának. Előbbi 24, utóbbi 25 éves, vagyis hosszú ideig főszereplők lehetnek még a válogatottban.

A keret

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Guilherme (Lokomotiv Moszkva), Jurij Lodigin (Zenit).
Védők: Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva), Vaszilij Berezuckij (CSZKA Moszkva), Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), Georgij Scsennyikov (CSZKA Moszkva), Dimitirij Kombarov (Szpartak Moszkva), Roman Neustädte (Schalke), Roman Siskin (Lokomotiv Moszkva), Igor Szmolnyikov (Zenit).
Középpályások: Igor Gyenyiszov (Dinamo Moszkva), Gyenyisz Glusakov (Szpartak Moszkva), Alekszander Golovin (CSZKA Moszkva), Oleg Ivanov (Tyerek Groznij), Pavel Mamajev (Krasznodar), Alekszander Szamedov (Lokomotiv Moszkva), Oleg Satov (Zenit), Roman Sirokov (CSZKA Moszkva), Dimitrij Torbinszkij (Krasznodar).
Csatárok: Artyom Dzjuba (Zenit), Alekszander Kokorin (Zenit), Fedor Szmolov (Krasznodar).