Nem mindegy az eredmény sem Afrika bajnoka ellen

Kleinheisler László, Bernd Storck
Hungary's German head coach Bernd Storck (R) and forward Laszlo Kleinheisler celebrates scoring during the first-leg play off qualifier football match for the UEFA 2016 European Championship in France on Novemebr 12, 2016 in Oslo, Norway. AFP PHOTO / NTB SCANPIX / VEGARD WIVESTAD GROETT +++ NORWAY OUT +++
Vágólapra másolva!
A magyar fociválogatott péntek délután Elefántcsontpart ellen búcsúzik a közönségtől, az Európa-bajnokság előtt már nem játszik itthon több meccset Bernd Storck csapata. Bár a kapitány szerint az eredmény nem számít, és tartalékos csapatot vázolt fel, nagyon nem mindegy, hogy köszön el a csapat a magyar szurkolóktól. 
Vágólapra másolva!

Hogy mennyire más gondolkodású Bernd Storck, mint a korábbi magyar szövetségi kapitányok, azt az is mutatja, kikkel játszik barátságos mérkőzéseket a magyar válogatott.

Horvátország, Elefántcsontpart és Németország mind a közvetlen elit tagjai,

és bár mondhatnánk, hogy szemben az eddigiekkel most Eb-re készülünk, korábban a sorsdöntő selejtezők előtt is Albániával, Izraellel és Litvániával játszottunk barátságos meccset.

A kapitány már korábban jelezte, az eredmény másodlagos ezeken az összecsapásokon, egyszerűen azért akar erős csapatokkal játszani, hogy éles körülmények között próbálja ki, mire képesek a nemzetközi futballban keveset és ritkán forgolódó magyar futballisták.

Elefántcsontpart és a 4-3-3

Storck korábban elmondta, azért választotta Afrika bajnokát, mert a portugálokhoz hasonló felállásban játszik, bár akkor még valószínűleg nem tudta, hogy Elefántcsontpart is igen fiatal csapattal érkezik Budapestre.

Salomon Kalou ott lesz a csapatban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Ha hinni lehet a szövetség által egy hete kiadott utazó keretnek, nem lesz itt Yaya Touré (ManCity), Serge Aurier (PSG), Seydou Doumbia (Newcastle) és Arthur Boka (Stuttgart) sem, helyettük Európában, de jobbára

gyengébb csapatokban szereplő fiatalokat látunk majd a Groupama Arénában.

A keret legidősebb játékosa Dárdai Pál berlini csatára, Salamon Kalou, a legmagasabban jegyzett pedig a ManCity játékosa, Wilfried Bony. A keretbe került többi játékos neve valószínűleg keveset mond még az avatottabb szurkolóknak is.

Elefántcsontpart ettől még minden bizonnyal erős csapatot állít ki, az Afrika-bajnok a hírek szerint kiváló utánpótlással rendelkezik, és rengeteg jó játékos közül válogathat Michel Dussuyer szövetségi kapitány. És minden bizonnyal a megszokott rendszerben lépnek pályára, ami Storck szerint a legfontosabb ennél a barátságos meccsnél.

Mi sem a legerősebb csapattal kezdünk

Storck elmondta, azok a játékosok fognak kezdeni, akik korábban kevesebb lehetőséghez jutottak a keretből, majd hozzátette, "Gulácsi Péter kezd a kapuban, és öt olyan játékos lesz a mezőnyben, akik legutóbb nem kerültek be a csapatba.” [via NSO].

Kleinheisler valószínűleg kezdeni fog Forrás: AFP/Vegard Wivestad Groett

A kapitány sejteni engedte, hogy Dzsudzsák Balázs és Kleinheisler László ott lesznek a csapatban, mert mint mondta, rájuk férnek a játékpercek. A csapatkapitány a Bursasporban tudott le meglehetősen zaklatott szezont, az oslói hős pedig a Werder Bremennél alig kapott lehetőséget. Vannak sérültjeink is, Elek Ákos, Németh Krisztián és Korcsmár Zsolt mind kisebb problémákkal küzdenek, Elefántcsontpart ellen egyikük sem lép pályára, de az Eb-re mindhárom felépülhetnek.

Ha tippelnünk kellene, az öt (a horvátok ellen nem kezdő) mezőnyjátékos között lehet Juhász Roland és Pintér Ádám a védelemben, a középpályán a Puskás Akadémiával kieső Sallai Roland, a támadók között pedig Gyurcsó Ádám, Stieber Zoltán, Nikolics Nemanja, Böde Dániel és Lencse László közül valakik.

Mégis számít az eredmény

A kapitány ugyan csak a csapatára összpontosít, de a játékosok közül többen, köztük a Lipcsével a Bundesligába feljutó Gulácsi Péter is közölte, igenis fontos az eredmény. A magyar válogatott körüli felfokozott érdeklődés, a vélhetően telt házas Groupama Aréna, illetve a közelgő Európa-bajnokság miatt nagyon nem mindegy, milyen eredmény születik Elefántcsontpart ellen.

A közönség imádja a magyar válogatottat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A mérkőzést az M4 közvetíti 16 órától, az Origo a helyszínről tudósít majd. Kövessék velünk az Eb-t megelőző utolsó előtti felkészülési meccset.