Súlyban már a négy között vagyunk az Eb-n

Király Gábor
Budapest, 2015. november 15. Király Gábor kapus ünnepel a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az UEFA-számcunami újabb hulláma érte el partjainkat, és miután észhez tértünk, és kievickéltünk belőle, már mondjuk is, hogy melyek azok a csöppet sem mellékes mutatók, amelyekben az Eb-mezőny elején virít válogatottunk neve. 
Vágólapra másolva!

Az UEFA ráérő statisztikai brigádja ezúttal anatómiai szempontokból szedte ízekre a 24 keretet, hogy kiderítse, kik a legidősebbek, a legfiatalabbak, a legmagasabbak, a legalacsonyabbak, de még azt is, hogy melyik keretben a legnagyobb az átlagos testsúly.

Nem is tűnik öregnek! Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kezdjünk rögtön egy magyar nyertessel: a torna legidősebb benevezett – és várhatóan pályára is lépő – játékosa válogatottunk kapusa, Király Gábor lesz, aki 1976. április 1-jén született, és pontosan 19 nappal idősebb az írek veterán egyesénél, Shay Givennél. A harmadik helyen is egy kapus feszít, méghozzá az olaszok örökifjú legendája, Gianluigi Buffon (született: 1978. január 28.).

Király és Given az első 40 év fölötti játékos lehet, aki pályára lép Európa-bajnokságon.

Az eddigi rekordot – itt is adott a magyar kötődés – a 39 éves és 91 napos korában játékra jelentkező Lothar Matthäus tartja. Az idei torna legidősebb mezőnyjátékosa egyébként a portugál Ricardo Carvalho lesz (született: 1978. május 18.). Legalább valamiben a legjobbak vagyunk.

Fenekükön a tojáshéj

A legfiatalabbak élmezőnyében nincs magyar játékos. Az 1995. június 17-én született Nagy Ádám közel két évvel idősebb a mezőny Benjáminjánál, Marcus Rashfordnál (1997. október 31.). Az angol csodatinit Renato Sánches (portugál, 1997. augusztus 18.) és Emre Mor (török, 1997. július 24.) követi. Azonban Rashford lehet akármilyen tejfölösszájú is, már biztosan nem fogja megdönteni sem a legfiatalabb pályára lépő (a holland Jetro Willems 18 éves és 71 napos volt, amikor szóhoz jutott az előző Eb-n Dánia ellen), sem a legifjabb góllövő (a svájci Johan Vonlanthen 2004-ben 18 évesen és 141 naposan talált be a franciák kapujába).

Jó a gyerek a háznál Forrás: AFP/Paul Ellis

Svájci tinik egyébként most is villoghatnak majd a franciák ellen, lévén, hogy a két válogatott egy csoportban (az A jelűben) szerepel, és az alpesi csapatban van messze a legtöbb 20 év alatti játékos. Az Eb-mezőny tíz tinédzseréből három is Tell Vilmos hazáját képviseli, a többi hét legényen pedig hét ország osztozik.

A legfiatalabb keret – 25,39 évvel – mégsem a svájciaké, hanem az utóbbi világversenyeken rendre "túlkoros" csapattal jelentkező angoloké.

A legidősebb huszonhárom pedig az íreké lesz, 29,39 évvel. A Storck-fiúk egyik listán sincsenek az első ötben.

Nehézfiúk, sorakozó

Nem úgy a legsúlyosabb csapatok között, ahol a 79,43 kg átlagos testsúlyt virító csapatunk – a németek, a svédek és a svájciak mögött – az előkelő negyedik helyen áll.

A végére hagytuk a kicsiket és a nagyokat. A tornára nevezett 552 focista közül az olasz csatár, Lorenzo Insigne a legkisebb a maga 163 centijével, őt az északír Jamie Ward (165 cm) és a spanyol Pedro Rodríguez (167 cm) követi.

Lorenzo Insigne, balról a második Forrás: AFP/Christof Stache

A legmagasabbak élbolyában – nem meglepő módon – csak kapusokat találunk: a 203 centis román Costel Pantilimonra mindenki felnézhet, még ha a 201 centis Fraser Forsternek (Anglia), Lovre Kalinicnak (Horvátország) és a két méter magas Andreas Isakssonnak nem is nagyon kell emelgetnie a fejét. Ugyan nem vádolhatjuk az UEFA-s kollégákat azzal, hogy ne lettek volna elég alaposak, a legmagasabb mezőnyjátékosról mégis megfeledkeztek. Nekünk van egy olyan érzésünk, hogy a 195 centis Zlatan Ibrahimovicnál magasabb mezőnyjátékos nem sok fog szaladgálni a torna meccsein.

A legmagasabb csapatok versenyét a 186 centis átlagot felmutató svédek nyerik, de csak egy centivel előzik meg az üldözőbolyt, amelyben az osztrákok, a németek, a belgák, a horvátok és az izlandiak mellett a mieink is ott vannak.