Az izlandiak el vannak ájulva a magyar csapattól

bernd storck lars lagerback heimir hallgrímsson izlandi fociválogatott szövetségi kapitány
A combination of two file pictures shows Iceland's coaches Lars Lagerbaeck (bottom-L) and Heimir Hallgrimsson in Annecy-le-Vieux on June 8, 2016 and Hungary's coach Bernd Storck (top) in Tourrettes on June 9, 2016. Iceland face Hungary in their second Euro 2016 group F football match in Marseille on June 18, 2016. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK AND Odd ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Az izlandi válogatott annyira csak a magyarok elleni szombati mérkőzésre koncentrál, hogy a játékosok még a saját nemzeti ünnepükről is elfeledkeztek. Nagyon elismerik Bernd Storck szövetségi kapitány munkáját, és úgy látják, a magyar csapat a norvégok elleni pótselejtező óta is rengeteget javult.
Vágólapra másolva!

"Ünnepelni? Az edzés után? Mégis mit?" – kérdezett vissza értetlenül egy újságírói kérdésre Johann Gudmundsson az izlandi válogatott csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján, mire a stáb tagjai figyelmeztették, hogy

június 17-én van Izland legnagyobb nemzeti ünnepe,

amellyel az ország a Dániától elnyert függetlenségre emlékezik.

Az izlandiak egyik szövetségi kapitányának, Heimir Hallgrímsonnak (társa a svéd Lars Lagerbäck) láthatóan nagyon tetszett ez a hozzáállás. "Láthatják, mennyire fókuszáltak a játékosok.

– mondta elégedetten. "Tényleg csak a szombati meccsel törődünk, semmi mással" – idézte Gudmundssont a Reuters.

Johann Gudmundsson (balra), Kari Arnason (középen) és Heimir Hallgrímsson Forrás: AFP/Odd Andersen

Érthető az izlandiak koncentráltsága. Az első fordulóban nemcsak a magyarok értek el váratlanul jó eredményt, hanem ők is: a portugálok elleni egy pont mellé a második meccsen egy győzelmet szerezve szinte már a nyolcaddöntőben érezhetnék magukat. Ez viszont azt is jelenti, hogy ugyanúgy a földön kell maradniuk a valószínűleg nem kalkulált siker után, mint a magyar válogatottnak.

Ez még csak egy pont, szinte semmi

"Erre nem kell emlékeztetni minket, magától értetődik – válaszolta a felvetésre Kari Arnason. – Az eredmény jó, de nincs még semmink, csak egyetlen pontunk. Tisztában vagyunk vele, hogy meccsről meccsre kell haladnunk." Hallgrímsson kijelentette, ismeri a játékosokat, ezért nem fél attól, hogy elszállnak. "Portugália ellen nagyon jól összpontosítottak, és ha így tudjuk folytatni, minden rendben lesz" – tette hozzá a Visir.is izlandi portál tudósítása szerint.

Fegyelem, szervezettség, csapatszellem

Még az Eb előtt tettünk fel emailben néhány kérdést Heimir Hallgrímsonnak az izlandi szövetségen keresztül. A szakembert a mieinkről és a saját válogatottjáról is kérdeztük.

Mit tart a magyar csapat legfőbb erényének?
A magyar válogatott ugyanazokban a dolgokban kiemelkedő, mint a miénk: fegyelmezett hozzáállás, szervezettség, csapatszellem.

Ki a magyar csapat legjobb játékosa?
Nem hiszem, hogy kiemelhetek valakit, hiszen ahogy mondtam, a csapatszellem az egyik legfontosabb erényük.

Európa csodálja, hogyan javulhatott ennyit az izlandi futball olyan rövid idő alatt. Mi volt a fejlődés titka?
A válogatott utóbbi évekbeli sikereinek három fő oka van. Első osztályú létesítmények, az edzőképzés magas színvonala és egy jó játékosgeneráció. Ezek együtt juttattak oda minket, ahol most vagyunk.

Úgy tudjuk, éveken át edzett egy izlandi női csapatot. Tudta azokat a tapasztalatokat hasznosítani a kapitányi munkában?
Egy klubnál edzősködni nagyon különbözik a válogatottnál végzett munkától. Ebből a szempontból mindegy is, hogy az a klubcsapat női vagy férfi játékosokból áll.

A magyarok az ön csapatához hasonló stílusban futballozó norvégokat ütötték ki a pótselejtezőn. Mit tanultak abból a párharcból?
Elemeztük azt a két mérkőzést, de hogy mire jutottunk, azt nem árulom el.


A magyar csapat Ausztria elleni remek győzelme által keltett feltűnésről elmond valamit, hogy az izlandi kapitány hosszasan beszélt a leendő ellenfélről, talán többet, mint amennyit az ilyen tájékoztatókon a rivális csapattal foglalkozni szoktak. Ráadásul Hallgrímsson nem fukarkodott a dicsérettel.

"Többször megnéztük őket, láttuk a norvégokkal vívott pótselejtezős párharcukat is. Az osztrákok legyőzésekor látszott, hogy nagyon masszívak.

– mondta az izlandi kapitány a magyarokról. Külön kiemelte Bernd Storck szerepét: "Minden elismerésem Bernd Storcké azért, amit csinált ezzel a válogatottal. Nagyon szervezett társaság, ha az ember több mérkőzésüket látta, egyértelmű a fejlődés. Eddig is tudtuk, hogy szilárd, védekezésben jó csapat, de Ausztria ellen kiderült, hogy támadni is tud" – mondta Hallgrímsson.

Jobbra a portugálok elleni gól szerzője, Birkir Bjarnason Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Brunskill

Kollégája, Lars Lagerbäck egyenesen azt mondta, őt meg sem lepte a magyar válogatott osztrák válogatott elleni sikere. "Látszott a magyarokon, ahogy egyre javultak, a felkészülési meccseik során is.

Egy ilyen tornán nagyon kicsik a különbségek. Egy halálcsoportból is tovább lehet jutni, és egy gyengébből is ki lehet esni. Mi sem tekintünk egyelőre magasra, a magyarok ellen is oda kell tennünk magunkat, különben elveszítjük a meccset."