Előre megtervezett botrány volt a horvát huligánakció

horát huligánok, foci-eb
horát huligánok, foci-eb
Vágólapra másolva!
Nem elszigetelt és véletlen jelenség, hanem tudatosan megszervezett támadás volt a horvát futballhuligánok pirotechnikai fellépése a Csehország elleni Európa-bajnoki mérkőzés hajrájában, állítja a Jutarnij list.
Vágólapra másolva!

A horvát lap idézte a Torcida 1950 honlapját, amelyre a mérkőzés kezdete előtt két órával felkerült a támadási terv. A nyilakkal ábrázolt elképzelés szerint a botrányt a Torcida kezdte, de a St. Etienne-i Geoffroy-Guichard Stadionban a kapu mögötti szektorban csatlakozott volna hozzájuk a zágrábi Bad Blue Boys, a rijekai Armada, illetve a vinkovci rajongók csoportja is.

Azonban a kisebb csoportok nem segítettek be, állítólag senki sem hitte el, hogy ez megtörténhet. Az ultratársak úgy vélték, miért tették volna ki 16 órakor a honlapra, ha valóban ilyenre készülnének.

Forrás: Facebook

A lap úgy tudja, a horvát titkosszolgálat három nappal korábban informálta a francia kollégákat arról, hogy a szurkolóik terveznek valamit, éppen ezért érthetetlen, hogy a figyelmeztetés ellenére hogyan sikerült bevinni a stadionba ilyen mennyiségű fáklyát és veszélyes pirotechnikai eszközt.

Ante Cacic szövetségi kapitány sportterroristáknak nevezte a randalírozó szurkolókat.

„A horvát hatóságok egyedül képtelenek felvenni a harcot a huligánokkal. Nem érdemlik meg, hogy a lelátókon ülhessenek, tönkretették, amit felépítettünk. Talán hat, hét vagy tíz emberről van szó. Remélem, képesek lesznek azonosítani és megbüntetni őket" - nyilatkozta dühösen Cacic a péntek délutáni mérkőzést követően, amelyen csapata 2-0-s vezetés után 2-2-t játszott Csehországgal.

A D csoport második fordulójában rendezett találkozó 87. percében, 2-1-es állásnál néhány horvát szurkoló összeverekedett, illetve petárdákat dobált a pályára, ezért tíz percet hosszabbított a játékvezető. A csehek ezt kihasználva tudtak egyenlíteni egy kezezés miatt megítélt büntetőből.

Az UEFA a lefújás után nem sokkal már be is jelentette, hogy fegyelmi eljárás keretében vizsgálja a súlyos rendbontást. A 2012-es Európa-bajnokságon a horvátok két mérkőzésén is történtek hasonló incidensek, a mostani torna selejtezősorozatában pedig egy pontot levontak a válogatottól, mert egy horogkereszt volt látható a spliti stadion gyepszőnyegén az Olaszország elleni találkozón.