Az angol bukta után kinek szurkoljunk a magyar továbbjutásért?

EB Marseille Foci Magyar Válogatott Magyarország - Izland 1-1 2016 Európa Bajnokság, Magyarország - Izland, Euro 2016, foci Eb, UEFA Euro 2016
Magyarország - Izland 1-1 2016 Európa Bajnokság
Vágólapra másolva!
Miután Albánia vasárnap legyőzte Romániát, a magyar válogatottnak a biztos továbbjutáshoz elég még egy csoportharmadikat megelőzni. Ha az angolok megverték volna Szlovákiát, akkor az Oroszország–Wales összecsapás eredményétől függetlenül meglett volna a továbbjutás. Az szlovákok azonban elhalasztották a magyar ünnepet. Akkor kinek szurkoljunk most?
Vágólapra másolva!

Nagyon sokféleképpen megtörténhet, hogy a magyar válogatott a saját szerdai, Portugália elleni meccsének eredményétől függetlenül továbbjut az Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé – a rengeteg lehetőség közül elég csak egynek bekövetkeznie.

A szlovákok elnapolták a magyar továbbjutást Forrás: AFP/Joe Klamar

Az egyik ilyen lett volna, hogy Anglia megveri Szlovákiát, tudjuk, hogy ez nem sikerült, de még mindig komoly esélyünk van arra, hogy az 1966-os, angliai világbajnokság óta először ismét túléljük a csoportkört. Ha a csoportunkban a második helyen végzünk, akkor a B csoport másodikjával, tehát Angliával játszunk a 16 között.

A németek is nekünk dolgoznak

A C csoportban nagyon egyszerű a képlet: amennyiben a németek legyőzik Észak-írországot, akkor a lengyel–ukrán összecsapás eredményétől függetlenül továbbjutunk. Ez a két mérkőzés kedden este 6 órakor kezdődik.

Jogi, Mario, ha úgy alakul, mi drukkolunk majd Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A cseh vitéz nem győzhet

A D csoportban is van egy biztos esély: ha a csehek nem győzik le a törököket, akkor megint nem lehet nálunk jobb a csoport harmadik helyezettje. Ha addig még mindig nem nyugodtunk meg, akkor ebben a csoportban kedden este 9 órakor lesznek az utolsó kör meccsei.

Nem kell az ír bravúr

Az E csoportban Olaszország–Írország és Belgium–Svédország meccsre kerül sor az utolsó fordulóban. A biztos továbbjutásunk – ha addigra még nem dőlt volna el – akkor érvényesül, ha sem az írek, sem a svédek nem tudnak győzni esélyesebb ellenfelükkel szemben.

Végezetül, ha nagyon nagy balszerencsénk van – ahogy a selejtezőkön a legjobb 3. helyezett státuszával is volt –, akkor ott van a saját csoportunk. Annyi kell, hogy Izland ne győzze le az osztrákokat, és máris mindegy, mit játszunk Portugáliával. Ha mégis legyőzi, akkor a magyar csapatra marad a döntés: pontot kell szerezni Ronaldóék ellen.

Cristiano Ronaldo és társai számára mindenképp nagy tétje lesz a meccsünknek Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst

Reméljük, idáig nem jutunk el, mégiscsak kényelmesebb lenne Geráéknak abban a tudatban játszani, hogy a továbbjutást már nem fenyegeti veszély.