Társoldalunk:

Doppingvaklárma miatt bukta el az Eb-t

2016.07.09. 13:18

Úgy tűnik, Mamadou Sakho több hónapos, doppingvétség miatti vesszőfutásának semmi értelme nem volt, az UEFA megszüntette az eljárást. Csak a védő közben bizonyára emiatt maradt ki a francia Eb-keretből.

Megszüntette az UEFA fegyelmi bizottsága a Mamadou Sakho ellen doppingvétség által indított eljárást – írja a Guardian brit napilap internetes kiadása.

A Liverpool francia védője még márciusban, egy Manchester United elleni Európa Liga-meccs után akadt fenn a doppingvizsgálaton tiltott zsírégetővel. Letöltött egy 30 napos előzetes eltiltást, utána azonban engedélyezték, hogy játsszon, az UEFA ugyanis közben vizsgálatot indított, tisztázandó, hogy miért van a tiltólistán az adott szer.

Sakho (jobbra) a brazíliai vb-n alapember volt a francia csapatbanForrás: AFP/Francois Xavier Marit


A franciák szövetségi kapitánya azonban addigra már lemondott az Eb-részvételéről, pedig Raphael Varane és Jeremy Mathieu kiesésével biztos nem jött volna rosszul a tapasztalt Sakho. Didier Deschamps ekkor már nem tette ki a keretből az újoncként behívott Samuel Umtitit, egyébként jó megérzéssel, mert a Lyonból a Barcába igazoló tehetség remekül játszik az Eb-n.

Döntött a bizottság

A UEFA időközben választ talált arra, hogy van-e értelme a Sakho szervezetében talált zsírégető miatt eltiltással büntetni őt. A bizottság meghallgatta a játékost és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakértőit, aztán megszüntette az eljárást.

Úgy tűnik tehát, hogy Sakhót teljesen feleslegesen hurcolták meg, és feltehetően az Eb-ről is emiatt maradt le. Csodáljuk a visszafogottságát, a Twitteren szombaton csak egy egyszerű köszönömöt mondott az őt támogatóknak.