Vágólapra másolva!
A férfi teniszezők világszervezete, az ATP - élete első Grand Slam-sikerének  köszönhetően - a svéd Thomas Johanssont választotta január hónap sportolójának. Ez a dicsőség párosban a Mark Knowles, Daniel Nestor bahamai, kanadai duót illette, míg a legnagyobb ifjú reménység a chilei Fernando Gonzalez lett.

Semmi meglepetés nem történt azzal, hogy az ATP-szervezet az ausztrál nyílt teniszbajnokság győztesét, a svéd Thomas Johanssont választotta januárban a hónap sportolójának. Johansson jelenleg vezeti az idei ATP-Race ranglistáját. A választáson a svéd teniszező az orosz Marat Szafint, a cseh Jiri Novakot és a svájci Roger Federert utasította maga mögé.

A hónap ifjú tehetsége címet a chilei Fernando Gonzalez érdemelte ki, mégpedig az Australian Openen mutatott pazar teljesítményével. A 21 éves teniszező a selejtezőből egészen a negyedik fordulóig menetelt, legyőzte a főtáblán az örmény Szargszjant, a spanyol Robredót és az amerikai Kimet, végül az osztrák Koubek állította meg. A hónap párosa Mark Knowles és Daniel Nestor lett. A bahamai, kanadai duó szintén melbourne-i győzelmével lett első a választáson.

Ahogy már korábban említettük, a hét a férfiaknál a Davis-kupáé, ám ha ATP-versenyek nem is lesznek, azért négy úgynevezett challenger-tornát beiktattak a programba. Számunkra a legérdekesebb a lengyelországi, pontosabban wroclawi viadal, ahol a 150 ezer dollár összdíjazásért harcba száll a legjobb magyar, Sávolt Attila is. Sávolt a torna negyedik kiemeltjeként az első fordulóban a fehérorosz Vlagyimir Volcskovval csatázik, ha továbbjut, akkor ellenfele a Robin Vik (cseh)-Florent Serra (francia) párharc győztese lesz. A torna három első kiemeltje egyébként a dán Kristian Pless, a román Adrian Voinea és az örmény Szargisz Szargszjan.

További challenger-versenyek:
Joplin, USA (50 ezer dollár)
Belgrád, Jugoszlávia (25 ezer dollár)
Wolfsburg, Németország (25 ezer dollár)

A hölgyek Open Gaz de France Paris elnevezésű franciaországi tenisztornája még meg sem kezdődött, de máris visszalépett az első sztár. Az 585 ezer dolláros tornán nyaksérülése miatt nem vehet részt a hazaiak versenyzője, Sandrine Testud, akit eredetileg a hatodik helyen emeltek ki a szervezők.

"Először Ausztráliába érkezésemkor éreztem, hogy fáj a nyakam, de fizikoterápiával rendbe jöttem. Aztán a tokiói torna után a fájdalom visszatért és most már nem is tudom elfordítani a fejemet" - nyilatkozta Testud, akinek helyére a kiemeltek között az orosz Jelena Gyementyijeva lépett.

Ajánlat:

Johansson vezet az ATP-Race ranglistáján

Korábban:

Pincési László