Vágólapra másolva!
A férfiak keddi fordulójával megkezdődik az asztalitenisz Euroliga (a férfiak versenye) és Szuperliga (a nők versenye) 2002/03-as sorozata. A válogatott csapatok hosszú múltra visszatekintő versengése két évvel ezelőtt kapott nagyobb jelentőséget, amikor is az európai szövetség elhatározta, hogy a két liga végeredménye az éppen soron következő Európa-bajnokság csapatversenyeinek kiemelését határozza meg, míg az Eb csapatversenyének végeredménye a következő évi liga kategóriáit dönti el. Ennek megfelelően egyáltalán nem mindegy a sikeres Eb-szereplés érdekében, hogy ki hányadik helyen végez.

A Szuperligában a három négyfős csoportban egyfordulós körmérkőzést játszanak, majd a kvartetten belül kialakult sorrendnek megfelelően a második szakaszban az azonos helyezett csapatok alkotnak négy háromfős csoportot. Itt szintén egyfordulós körmérkőzéssel döntik el a végső sorrendet (azért nem oda-visszavágón, mert kivételesen jövőre is lesz Eb, miután 2003-tól a páratlan évekre kerül át a kétévenkénti kontinensbajnokság).

A magyar férfiválogatott az Eb-n elért tizennyolcadik helyezésével - mint évek óta - továbbra is az Euroliga első osztályában szerepel, legutóbb a tizenkilencedik helyen végzett az együttes. Idén sem számíthatunk sokkal többre, főleg, hogy olyan csoportba kerültünk, ahol rögtön első ellenfélként idegenben az a Lengyelország lesz az ellenfél, amely 2000-ben bronzérmes lett az Eb-n. Vezéregyéniségük a vegyes párosban idén Európa-bajnok Lucjan Blaszczyk (a világranglistán 32.), aki ráadásként a férfi párosban Tomasz Krzeszewskivel (26.) döntőt játszott. Az más kérdés, hogy a csapatuk Zágrábban nagyon leszerepelt, 15. lett, ezért kerültek egy ágra a magyarokkal.

A magyarok részéről a világranglistán egyedüliként a legjobb százban szereplő Pázsy Ferenc (86.), a hazai rangelső Lindner Ádám (128.) és a tavalyi Top 12 bajnok Fazekas Péter (155.) utazott el Lengyelországba Temes Péterrel, aki Volper László segítője a válogatott élén. A keddi meccs délután öt órakor kezdődik, az idegenbeli mérkőzés után Szlovénia és Románia ellen itthon játszanak a magyarok.

Az idén Eb-bronzérmes és Szuperliga-ezüstérmes magyar női válogatott csütörtökön kezdi meg szereplését Oroszország ellen a Statisztika Marczibányi téri csarnokában. Jó hír, hogy semmit sem bízva a véletlenre Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina is szerepel a találkozón. Rossz hír viszont, hogy éppen miattuk (rögtön a meccs után vissza kell utazniuk német klubjukhoz) a mérkőzést a nem éppen közönség- és médiacsalogató 11 órás időpontban kell játszani. Talán mégis megéri kilátogatni, mert ritkán játszanak mindketten hazai eseményen. A két klasszis hétfőtől edz Budapesten a csapat többi tagjával.

Faragó Judit