Vágólapra másolva!
A női asztalitenisz csapatbajnokság döntőjének első mérkőzésén a Statisztika pénteken kiütéses, 10-2-es győzelmet aratott a Postás ellen. Az eredményben a különbségnek azonban csak lélektani vetülete van, mert ha a jövő keddi visszavágón a Postás tényleg visszavágna, s bármilyen különbséggel nyerne, akár csak 10-8-ra, akkor másnap a Nemzeti Sportcsarnokban harmadik találkozó dönt a bajnoki címről.

Pénteken este nagy volt a forgalom a Marcibányi téren, de ez egy iskolai tanévzáró ünnepélynek, s nem a női asztalitenisz csapatbajnokság döntőjének szólt... Holott a korábbi 25-szörös BEK-győztes Statisztika, valamint az ETTU-kupa idei nyertese, a Postás kétségkívül a kontinens két élcsapata. A találkozónak külön pikantériát adott, hogy a Szuper Liga idei döntőjében a Postás a magyar ellenfelekkel szembeni 17 éves veretlenségétől fosztotta meg a Statisztikát.

Ám pénteken egészen más koreográfiát írtak. Érdekesség, hogy a döntő első felvonásán a román Otilia Badescu személyében az idei egyéni Európa-bajnok üldögélt a vendégek kispadján. Ahonnan már nem tudott beszállni, lévén, hogy a nemzetközi kupákkal ellentétben a magyar bajnokságban csak egyetlen légiós nevezhető, s Rostás Gábor csapatvezető ezúttal a másik sztárjának, a német útlevéllel rendelkező Nemes Olgának szavazott bizalmat. Kétségkívül ő a megbízhatóbb, küzdőképesebb, Badescu inkább bohém típus, de a "vezéráldozat" most nem jött be.

Az alkalmi Nemes, Lovas kettős kezdésként ugyan legyőzte az évek óta együtt játszó Fazekas, Molnár duót; de a párosok, 1-1 után zsinórban öt Stat-győzelem következett. Közte egy bombameglepetés: a fiatal Póta Georgina simán, 3-0-ra verte Nemes Olgát! "Még soha sem tudtam legyőzni Olgát, így nem volt veszítenivalóm. És a csapatunk vezetőedzője, Fülöp Pista bá' is mondta, hogy játsszak nyugodtan és bátran, mert ez nem az a meccs, amit feltétlenül meg kell nyernünk" - nyilatkozta Póta.

Nem sokkal később, hozzá hasonlóan Fazekas Mária is életében először verte meg Nemest, ugyancsak 3-0-ra. Mindezek mellett a Statisztika első számú játékosa, a párizsi vb-n nemrég egyéniben bronzérmet szerzett Boros Tamara sem tétlenkedett, mindhárom találkozóját megnyerte (az utolsó előtti párban ő is legyőzte Nemest), így a Statisztika könnyedén kerekedett felül: Statisztika-Postás 10-2 (Boros 3, Fazekas 2, Póta 2, Molnár 2 és a Boros, Póta kettős; illetve Kertai 1 és a Nemes, Lovas kettős).

Részletes eredmények:
Boros, Póta - Éllő, Kertai 3:1
Fazekas, Molnár - Nemes, Lovas 2:3
Boros - Kertai 3:0
Molnár - Lovas 3:1
Póta - Nemes 3:0
Fazekas - Éllő 3:2
Boros - Éllő 3:0
Molnár - Kertai 2:3
Fazekas - Nemes 3:0
Póta - Lovas 3:1
Boros - Nemes 3:0
Molnár - Éllő 3:2

Visszavágó jövő kedden, s ha a Postás bármilyen különbséggel nyerne, akkor szerdán harmadik találkozó következne.

Fábik Tibor