Vágólapra másolva!
Turi György, a magyar úszóválogatott edzője a titkos éremvárományosok között említette a barcelonai világbajnokság előtt Flaskay Mihályt, akiről pedig szinte mindenki hajlamos volt megfeledkezni az esélyek latolgatásánál. S hogy mennyire jó szeme van a Bp. Spartacus mesterének, mi sem bizonyítja jobban, mint az egri fiatalember szerdai bronzérme az 50 méteres mellúszásban. A 21 éves mellúszó barcelonai szállodájából nyilatkozott az [origo]-nak.

- Most boldog, vagy szomorú? Hiszen kevesen számítottak a bronzérmére, viszont ha megússza egyéni legjobbját, most világbajnokként ünnepelnénk...
- A boldogság van túlsúlyban, bár nem tagadhatom, hogy ott motoszkál a fejemben: nagyon kevés kellett volna a legfényesebb éremhez. Még nem tudtam videóról visszanézni az úszásomat, így nem tudom, hol és mit ronthattam el. Csak egyvalamire emlékszem: hogy tökéletesen elkaptam a rajtot.

- Huszonöt méterig vezetett is, és voltaképpen a legutolsó húzásig versenyben volt az aranyért.
- Igen, de valamiért nem jött össze. Különben senki nem úszta meg a legjobbját. Tavaly, Berlinben, az Európa-bajnokságon - ahol ezüstérmes lettem - gyorsabbnak tűnt a medence.

- Nem gondolt arra, hogy esetleg úszhatna a vegyesváltóban? Az Eurosport kommentátora, Debnár Tamás, az egykori jeles mellúszó például önt reklamálja a stafétába.
- Kiss László szövetségi kapitány és Turi György edző nem említette, hogy változás lenne az előre megadott Horváth, Gáspár, Güttler, Zubor összeállításban. Persze, ha véletlenül szóhoz jutnék, örömmel vállalnám a kihívást. A 100 méteres mell nem ismeretlen számomra, tavaly hatodik voltam az Eb-n ebben a számban.

- Jövőre amúgy is rá kell tennie egy lapáttal, hiszen az olimpián nincsen 50 mell.
- Erről van szó, és már augusztusban megmutathatom, hogy mit tudok százon, ugyanis indulok Dél-Koreában, az Universiadén.

- Első évét végezte Los Angelesben, a USC-n, a Dél-kaliforniai Egyetemen. Mit tanul?
- Közgazdaságtant, s mellette természetesen úszom is az egyetem csapatában. 100 yardos mellúszásban harmadik voltam az Egyesült Államok főiskolai bajnokságán. Kicsit más ott a szisztéma, de nekem nem okoz gondot. Amikor hazajövök, Krajnyák György, az egri mesterem vesz kezelésbe.

- Los Angeles után Eger furcsa lehet...
- Hát még Andornaktálya, ez a csöppnyi falucska, tízpercnyire Egertől. Mert én tulajdonképpen itt lakom, az isten háta mögött.

Ch. Gáll András