Vágólapra másolva!
A magyar tornaszövetség elnöksége hétfőn hallgatja meg a férfi és női válogatott szövetségi kapitányának, Vereckei István és Maráczi Márta beszámolóját az augusztusi anaheimi vb-ről. A sportág egyetlen olimpiai kvalifikációs versenyén csupán egy kvótát szereztünk, ezt névre szólóan Gál Róbert. A már visszavonult olimpiai bajnok Csollány Szilveszter nem tart igényt szabadkártyára, pedig lenne rá esély, hogy kapjon.

A vb-n férfi válogatottunk (Gál Róbert, Fekete Levente, Király Roland, Lőrik Attila, Detrői Zoltán, Takács Árpád) csupán a 21. helyen végzett, holott a célkitűzés az első 12 közé kerülés volt. Ha ezt sikerült volna teljesíteni, akkor teljes csapatot, azaz hat főt indíthatnánk Athénban. De még a 13-18. helyek is két kvótát értek. Ám csupán egyetlen athéni indulási jogot szereztünk, ezt névre szólóan Gál Róbert, az egyéni összetett selejtezőjében elért 36. helye révén. Gálra egyébként nem lehet panasz, hiszen két szerenkénti döntőbe is bejutott: ugrásban a 4., talajon a 7. helyen végzett.

A sportdiplomáciai puhatolózások kapcsán felvetődött, hogy a Nemzetközi Torna Szövetség a rendelkezésére álló szabadkártyák egyikét esetleg Csollány Szilveszternek adná, de a gyűrű olimpiai, világ- és Európa-bajnoka úgy döntött, hogy nem él a lehetőséggel, s nem változtatja meg a vb után hozott döntését, azaz a versenyzői pályafutását lezártnak tekinti.

"Elképzelhető, hogy ha komoly erőket megmozgatnánk a sportdiplomáciában, akkor megkapnám az egyik szabad kártyát. Ám ha most belevágnék a felkészülésbe, akkor nyolc-tíz hónap szenvedés várna rám, amiből már nem kérek. S egyáltalán nem biztos, hogy ha a legjobb tudásom szerint fel is készülnék, akkor dobogós lennék Athénban. De az is fontos szempont a döntésemben, hogy már javában belevetettem magamat a civil életbe" - mondta el a felvetésre reagálva Csollány Szilveszter.

Anaheimben fiatal női csapatunk (Szarka Krisztina, Kiss Renáta, Péntek Tünde, Drótos Nikoletta, Gál Kitti, Csire Anna) a 24. helyen zárt, s a remélt két olimpiai kvóta helyett egyet sem szerzett. Az egyéni összetett selejtezőjében Szarka Krisztina legjobb magyarként a 80. helyen végzett, s hajszállal maradt le az athéni indulásról.

A férfi és a női válogatott szövetségi kapitánya, Vereckei István és Maráczi Márta beszámolóját október 4-én egy kibővített szakmai értekezleten, edzői fórumon elfogadták, de nem egyhangúlag. A két beszámoló anyaga hétfőn kerül az elnökség elé, s ekkor dönthetnek a szakvezetők további sorsáról is.

"Az eredménytelenség kapcsán kétségkívül vannak ellentétek a sportágban, előjöttek és felerősödtek régi sérelmek is. Jelenleg képlékeny a helyzet, de azon a bizonyos szakági értekezleten konkrétan nem hangzott el, hogy a szövetségi kapitányok fejét követelnék" - tájékoztatott Altorjai Sándor, a MOTESZ főtitkára, aki elmondta, hogy a már nyugdíjasként dolgozó Maráczi Márta szerződése határozatlan ideig szól, Vereckei Istváné pedig a jövő év végén jár le.

Fábik Tibor