Társoldalunk:

Kvótaosztás a súlyemelő-vébén

A férfiaknál nyolc súlycsoportban 72 érem, a nőknél hétben 63 vár gazdára a kanadai Vancouverben pénteken kezdődő súlyemelő-világbajnokságon. A rekordlétszámú mezőny - 84 nemzet közel 700 versenyzővel - számára azonban az igazi tét az, hogy ki szerez olimpiai kvótát.

Bár a sportágban még jövőre is lesz öt kontinentális kvalifikációs viadal, ez senkit se tévesszen meg; a vb valamennyi nagy kérdésre megadja a választ. A 2004-es versenyeken ugyanis már csupán azok a nemzetek szerezhetnek kvótákat, a legjobb esetben is csak kettőt, amelyek Vancouverben egyhez sem jutnak. Itt az athéni helyeket a nemzetek pontversenyben elfoglalt helyezések alapján osztják ki. A férfiaknál az 1-6. helyezett országok hat, a 7-13-ok öt, a 14-20-ok négy, a 21-27-ek három; a nőknél az 1-9. helyezettek négy, a 10-14-ek három, a 15-17-ek két olimpiai kvótához jutnak. A magyar szakvezetés elvárása a nőktől a maximális négy kvóta megszerzése, s ugyanennyit remél a férfiaktól is.

A vb-n a hatalmas mezőnyből adódóan lesznek olyan súlycsoportok, amelyekben a versenyt két helyszínen, négy csoportban kell megrendezni. Az előzetes nevezések alapján a férfiaknál a legnépesebb mezőny a 85 kg-ban jön össze, ahol 55 induló lesz. De még a legkisebb létszámú +105 kg-ban is 43-an neveztek. A nőknél a két véglet a 63 kg (47 induló) és a +75 kg (25 induló).

A magyar vb-csapat
Férfiak: Tancsics László (56 kg), Farkas Zoltán, Kecskés Zoltán (69 kg), Baranyai János (77 kg), Diószegi Sándor, Ehrlich György (94 kg), Gyurkovics Ferenc (105 kg), Stark Tibor (+105 kg)
Nők: Ráki Henrietta (58 kg), Nagy Nikoletta, Nagy Szilvia (63 kg), Krutzler Eszter (69 kg), Dankó Ilona, Laczi Katalin (75 kg), Varga Viktória (+75 kg).
Ami az éremesélyeinket illeti, a 69 kg-ban, ahol 26 induló várható, Krutzler Esztert 250 kg-mal, holtversenyben a 4-5. legjobb eredménnyel nevezték. A +75 kg-ban Varga Viktória helyzete egy hajszállal még jobb, őt a 280 kg-os eredménye a 3-4. helyre sorolja. A férfiaknál az 56 kg-ban (49 induló) Tancsics Lászlótól várhatjuk a legtöbbet, aki 270 kg-mal a 8-12. helyen áll a nevezettek rangsorában.

Ám a nevezési listát természetesen nem tekinthetjük véglegesnek, több csapat háza táján nagy a titkolózás. Mást ne mondjunk, a görögök mindkét háromszoros olimpiai bajnok legendájukat, Kahiaszviliszt és Dimaszt is benevezték, de a hírek szerint mindkettőjüket operálták, s az athéni részvételt szem előtt tartva biztosan nem indulnak Vancouverben.

Ám ha csak a lista fele igaz, akkor is szenzációs versenyekre van kilátás a vb-n, ugyanis a férfiaknál mind a nyolc sydneyi olimpiai bajnok bejelentkezett. E szerint a török Mutlu a 62, a horvát Pesalov a 69, a bolgár Boevski a 77 kg-ban, azaz új súlycsoportban mutatkozna be. Utóbbi így megmérkőzne a 77 kg sydneyi bajnokával, a kínai Csan Hszü-kang-gal. Az iráni Tavakoli marad a 105 kg-ban. A +105 kg-ban a világ jelenlegi legerősebb emberének számító, ugyancsak iráni Rezazadeh ellenfelei között ott lenne az 1992-es olimpiai bajnok német Weller is. Rezazadeh 472,5 kg-mal tartja az összetett világcsúcsot, s a hírek szerint Vancouverben szeretne közelebb kerülni az 500 kg-os álomrekordhoz. 

Fábik Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKK