Vágólapra másolva!
Ennél nagyobb kontraszt nem is lehetne a pénteki nagykanizsai nőikard-csapat, illetve a szombat-vasárnapi budapesti egyéni Világkupa mezőnye között. Mert míg a zalai városban negatív rekordként csupán öt együttes lép pástra, másnap Budapesten egyéniben 118-an indulnak, s a világranglista első 32 helyezettje kivétel nélkül kardot ránt.

A jelentős nevezési anomália lényegi magyarázata az, hogy női kardban az athéni olimpián csupán egyéniben rendeznek versenyt, s a budapesti Világkupa a kvalifikációs sorozat egyik állomása. S a versenyzők zöme úgy gondolja, hogy nem akarja magát fárasztani a nagykanizsai erőpróbával, s gyaníthatóan az utazással sem. Mindezt a nagykanizsai rendezők szomorúan tudomásul veszik, s mást nem is tehetnek.

"Immár a hatodik csapat Világkupa-versenynek adunk otthont, s eddig a legtöbb indulói létszám tizenhárom, a legkevesebb kilenc volt, de most ez utóbbit is alulmúljuk. A magyar együttes mellett Oroszország, Azerbajdzsán, Kína és Nagy-Britannia nevezett" - jelentette be a Magyar Vívószövetség szerdai sajtótájékoztatóján a rendezők részéről Kiss György.

Szabó Bence szövetségi kapitány elmondta, hogy a magyar válogatott a jelenlegi legerősebb összeállításban lép pástra, azaz Csaba Edina, Nagy Orsolya, Varga Dóra és Gergácz Veronika jut lehetőséghez. Bár Csaba Edina és Nagy Orsolya számára az egyéni verseny sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hiszen mindketten harcban állnak az olimpiai részvételért: Csaba 17., Nagy 26. a világranglistán. A kvótához szükséges helyezést számszerűsíteni egyelőre nem lehet - ez függ az ellenfelek teljesítményétől is -, de talán már egy 15. körüli pozíció is elegendő lehet az athéni induláshoz. A budapesti verseny után még Moszkvában és az olaszországi Lamezia Termében lehet pontokat gyűjteni. Amennyiben a világranglistáról egyetlen magyar sem kerülne be az olimpiai mezőnybe, utolsó lehetőségként az áprilisi, belgiumi zónaversenyen egyetlen kvótát lehetne szerezni.

A budapesti Vk-n 92 külföldi és 26 magyar vívónő indul, s a világranglista első 32 helyezettje kivétel nélkül nevezett. A rangsor jelenlegi állása: 1. Jacobsen (amerikai) 217 pont; 2. Nyecsajeva (orosz) 168; 3. Argiolas (francia) 166; 4. Socha (lengyel) 161; 5. Zsemajeva (azeri) 157; 6. Marzocca (olasz) 148; ...17. Csaba Edina 72; ...26. Nagy Orsolya 42.

A nagykanizsai csapat Világkupa programja pénteken 10 órakor kezdődik a MÁV-csarnokban, a döntőre pedig 14 órakor kerül sor a Cserháti csarnokban. A budapesti egyéni Világkupa szombaton 14 órakor a selejtezővel kezdődik a Nemzeti Sportcsarnokban, majd vasárnap ugyanott 9 órától a 64-es tábla küzdelmeivel folytatódik. A nyolcas döntőt 14 órától rendezik.

Fábik Tibor