Vágólapra másolva!
Zalaegerszegen a hatodik fordulót játszották le a 13-as kategóriájú nagymesterversenyen. Berkes Ferenc kölcsönös esélyű, bonyolult játszmában legyőzte Horváth Ádámot, és félpontos előnnyel egyedül vezeti a tízfős mezőnyt. Elszenvedte első vereségét Balogh Csaba, Ács Péter a nyeréssel holtversenyben a második. Portisch Lajos sokáig remekül játszott, gyalogáldozattal került előnybe Varga Zoltán ellen. A befejezés azonban tragikus lett, bástyaelnézéssel a sakklegenda harmadszor szenvedett vereséget.

Élesedik a küzdelem a Zalaegerszeg Nagydíj elnevezésű tornán. A verseny hatodik fordulójában három játszma is eldőlt. Ács Péter remekül mérte fel esélyeit, s a szicíliai védelem viharaiban mindkét színnel igen tájékozott korcsoportos Európa-bajnok Balogh Csabával szemben meglepetésre d4-gyet húzott. Az hármas holtversenyben vezető Balogh rosszul értékelte az állást, a sorozatos cserék világos előnyéhez vezettek, s a paksi nagymester magabiztosan gyűjtötte be a pontot.

A szicíliai védelem divatos Najdorf változatában csatázott Horváth Ádám és Berkes Ferenc. A különböző oldalra történt sáncolás után kölcsönösen egymás királyára támadtak, világos akciója tűnt veszélyesebbnek. A 20. lépés utáni kritikus pozícióban Horváth kihagyott egy esélyes folytatást, majd a különböző színű futók melletti állásban a nagyátlót nem védte jól, s Berkes Ferenc támadása átütött. A torna legmagasabb értékszámú nagymestere a győzelemmel félpontos előnnyel vezet három fordulóval a befejezés előtt.

Portisch Lajosnak semmi sem sikerül ezen a versenyen. A Nemzet Sportolójává választott olimpiai bajnok a legszebb napjait idézte a remek gyalogáldozattal, amely szétzilálta sötét gyalogszerkezetét. Az időzavar közeledtével a veterán nagymester egyre türelmetlenebb lett, a sötét királyt tűzte ki célpontul, de Varga Zoltán higgadtan védekezett. Portisch bekasszírozhatta volna a pontot, ha a király helyett a sötét gyalogokra pályázott volna. Varga királya támadóan lépett fel, s a parti egy csúnya elnézéssel dőlt el a miskolci tornagyőztes javára. Két nyerés után Ruck Róbert óvatosan játszott az orosz Oleg Kornejevvel szemben, aki Sax Gyulához hasonlóan veretlen, de egyúttal nyeretlen is.