Vágólapra másolva!
A walesi Joe Calzaghe, a WBO nagyközépsúlyú profi bokszvilágbajnoka pénteken, az edinburghi Royal Highland Showground csarnokban megvédte címét, jóllehet ellenfele, az egyiptomi Kabary Salem a negyedik menetben padlóra küldte. A leütés előtt és után azonban a 32 éves walesi sokkal jobb volt, és egyhangú pontozással (117-109, 118-107, 116-109) megvédte címét. Nem először: tizenötödször, amivel rekorderré lépett elő a brit ökölvívók között.

Calzaghe profi mérlege ezzel 38-0-ra javult, tehát megőrizte veretlenségét, viszont életében másodszor padlót fogott. Sorozatban tizenötödik világbajnoki címvédésével olyan brit nagyságokat utasított maga mögé, mint Lennox Lewis, Naseem Hamed, Ricky Hatton és Chris Eubank.

A leütést leszámítva Calzaghe uralta a mérkőzést élete első, Skóciában (7000 néző előtt) rendezett vb-címmeccsén. A 36 éves, New Yorkban élő Salem mérlege 23-4-re romlott.

"Nem vagyok elégedett teljesítményemmel" - nyilatkozta a walesi. "Salem esetlenül bunyózott, sikerült lehúznia a saját színvonalára. Tudom, hogy ennél sokkal többre van szükség, és képes is vagyok sokkal jobban bokszolni."

Calzaghe nyolc hónapja nem verekedett, érződött rajta a hosszas kihagyás. Ennek ellenére simán hozta az első három menetet, amikor a negyedikben egy váratlan Salem-jobbegyenes a walesi állát találta telibe, s Calzaghe szépen lement - karrierje során másodszor. Nyolcnál azonban már talpon volt, és a későbbiekben ismét ő volt az uralkodó a ringben. A tizenkettedikben számoltak Salemre, amikor egy Calzaghe-ütés után, kicsit késve, féltérdre esett, habár azonnal fel is pattant.

Calzaghe 1997 óta őrzi a WBO világbajnoki címét, legutóbb februárban, az örmény Mger Mkrtcsjan kiütésével védte meg azt. Úgy hírlik, hamarosan fel akar menni félnehézsúlyba, s a potenciális ellenfelek között Erdei Zsolt, a WBO világbajnoka is ott szerepel.

Ch. Gáll András

[origo]