Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnöke, a svájci Raphael Martinetti vasárnap a Papp László Sportarénában leszögezte, hogy az athéni olimpia után bevezetett szabályváltozásokkal "új világ" nyílik a sportágban. A FILA elnöke egyúttal reményét fejezte ki, hogy a hétfőn kezdődő vb-n a közönség is úgy értékeli, jó útra lépett a birkózás, s így vonzóbb és népszerűbb lesz.

Vasárnap délben a világbajnokság sajtótájékoztatóján Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke - egyúttal a 100. olimpiai aranyérmünk megszerzője (1972, München) bevezetőjében elmondta, hogy amióta a sportág első számú hazai irányítója, azóta az álma volt, hogy Budapest vb-t rendezhessen.

A magyar főváros egyébként már negyedszer házigazdája a sportág világbajnokságának: 1958-ban a Margitszigeten, a teniszstadionban (!) rendezték meg a kötöttfogású vb-t, amelyen a 62 kg-ban Polyák Imre tízezer szurkoló biztatása közepette szerezte meg az aranyérmet. 1985-ben szabadfogású, 1986-ban pedig kötött- ás szabadfogású vb-t rendeztünk immár a BS-ben, s 1986-ban kötöttfogásban Komáromi Tibor (82 kg) és Gáspár Tamás (100 kg) révén két aranyérmet is itthon tartottunk.

Komáromi jelenleg a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, Gáspár a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára. S a 19 évvel ezelőtti diadalok idején éppen Hegedűs Csaba volt szövetségi kapitány volt, a jelenlegi csapatvezető, Maróthy István pedig edzői beosztásban tevékenykedett.

A vb sajtótájékoztatóján Raphael Martinetti, a FILA elnöke leszögezte, hogy az athéni olimpia után bevezetett szabályváltozásokkal "új világ" nyílik a sportágban. A FILA elnöke egyúttal reményét fejezte ki, hogy a hétfőn kezdődő vb-n a közönség is úgy értékeli, jó útra lépett a birkózás, így vonzóbb és népszerűbb lesz. Mint ismert, a kétszer három perc helyett immár háromszor két perc a mérkőzések időtartama, s a győzelemhez elég az első két menetet megnyerni.

Kötöttfogásban eltörölték a kapaszkodást, a parter helyzetet pedig úgy változtatták meg, hogy a kedvezményezett versenyző fordított emeléssel kísérletezhet. Megváltoztatták a lebonyolítási rendet is, amely egyenes kiesési rendszerű lett, vigaszággal, s újdonság még, hogy az adott súlycsoportok versenyeit egy nap alatt lebonyolítják.

"Az új szabályokkal látványosabbá válik a birkózás, de a bajnokok mindig bajnokok maradnak" jegyezte meg Raphael Martinetti, nyilvánvalóan arra utalva, hogy a sportág legjobbjai az új szabályokhoz is idomulnak.

Forrás: [origo]

Polyák Imre és Deák Bárdos Mihály

A sajtótájékoztatón a közönség soraiban egymás mellett foglalt helyet a nálunk az évszázad birkózójának választott, olimpiai és háromszoros világbajnok Polyák Imre, valamint a jelenlegi csapatunk oszlopos tagjának számító Európa-bajnok, s négyszeres vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály. Polyák Imre érdeklődésünkre elmondta, hogy egy magyar aranyéremre mindenképpen számít a vb-n, de nem "nevesítette" a reményét. "Többen is vannak, akik nyerhetnek, de senkire sem akarok terhet tenni azáltal, hogy most megnevezzem. S ugyanakkor senkit sem akarok megbántani azzal, hogy kihagyom a szerintem aranyéremre esélyesek közül" - szögezte le.

Az egyik aranyesélyes azonban nyilvánvalóan Deák Bárdos Mihály (120), aki majd csak jövő vasárnap lesz érdekelt. A Vasas klasszisa így még nyugodtan "csipegethetett" a sajtótájékoztatót követő állófogadáson, s mint megjegyezte, nem lesz gond számára a 120 kg-os súlycsoportba belefogyni. A kötöttfogásúak csupán a saját versenynapjukra jönnek fel Budapestre, addig a tatai edzőtáborban készülnek, s igyekeznek kizárni a külvilágot. "Ilyenkor mindenki már csak a saját maga versenyére koncentrál, így az is elképzelhetetlen, hogy leüljünk a televízió elé, s állandóan azt figyeljük, hogy éppen mi zajlik a vb-n. Persze, azért az eredményekről értesülni fogunk" - mondta mosolyogva Deák Bárdos, aki a saját súlycsoportján illetően egy fontos információval szolgált: "Az oroszok nem az olimpiai és világbajnok Barojevet, és nem is a korábbi Európa-bajnok Patrikejevet indítják, hanem egy új, fiatal versenyzőt dobnak be - árulta el Európa-bajnokunk, hozzátéve, hogy azért így is nagyon erős lesz a mezőny.

A vb versenyprogramját hétfőn nyitó három súlycsoportban, a szabadfogású 55, 60 és 66 kg-ban már vasárnap kiderült, hogy mennyire nagy a konkurencia, hiszen ezekben a kategóriákban délután elkészítették a sorsolást. Az 55 kg-ban (30 induló) Bánkuti Zsolt a libanoni Hammad, a 60 kg-ban Wöller Gergő (32 induló) az észt Lips, a 66 kg-ban a Hatos Gábor (37 induló) a kazah Szpiridonov ellen lép szőnyegre a 16 közé jutásért. Gulyás István szövetségi kapitány szerint Wöller sorsolásával mindenképpen elégedettek lehetünk, s ha Hatos megnyerné az első mérkőzését, ő is messzire juthatna. Bánkutinak viszont nehéz dolga lesz, mert a libanoni ellenfele legyőzése után várhatóan a sydneyi olimpiai bajnok azeri Abdullajev következne számára.

A program 9 órakor kezdődik a Papp László Sportarénában, a döntőkre 19 órakor kerül sor.

Fábik Tibor