Vágólapra másolva!
Vadász Ember Andrea és Szabó Emese szerdai kudarcai után remek napot produkáltak birkózóink a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság negyedik napján. Ugyan Szerencse Mónika és Godó Kitti korán búcsúzott, ám Sastin Mariann az 59 kg-os súlycsoportban remekelt, s végül ezüstéremmel zárt.

A 63 kg-osok között induló Szerencse Mónika megszerezte a női szakág első győzelmét (nagyszerű tusgyőzelmet aratott a lett Olesja Zamula felett), ám ezt követően kikapott az olasz Katarzyna Juszezaktól, aki nem menetelt döntőig, így a magyar versenyző a vigazságon sem javíthatott. Az 55 kg-os Godó Kitti is korán búcsúzott.

Senki nem gondolta volna, hogy csütörtök este egy újabb ezüstéremnek tapsolhat majd a Papp László Aréna közönsége. Pedig mindez így történt, hiszen Sastin Mariann az 59 kg-os súlycsoportban villogott.

A délelőtti programban az első fordulóban erőnyerő volt a mosonmagyaróvári birkózó, majd az osztrák Stephanie Maierhofert múlta felül nagy csatában. Aztán a legjobb nyolc között következett a lengyel Anna Zwirydowska, majd az elődöntőben Sally Roberts próbálta útját állni a magyar sportolónak - mindhiába..

Aztán a döntőben a nagynevű japán Soda Ajako következett. Először Mariannát szólították a szőnyegre, hangos éljenzés fogadta a honi versenyzőt, de sajnos az első etapban Ajako korán vezetést szerzett, végül 4-0-ra hozta az első menetet.

A második játékrészben Sastin támadott, "lábra ment", ám a japán hölgy remekül kontrázott és ismét 4-0-át mutatott az eredményjelző. Innen már nem volt visszaút, csakúgy, mint a másik két csütörtöki döntőben, itt is japán világbajnoki aranyérem született.

Sastin Marianna mindezek ellenére azonban nem volt bosszús a találkozó végén.

"Bár egy döntőben soha nem jó kikapni, mégis büszke vagyok arra, hogy Budapesten nyertem ezüstérmet. Egész évben jól ment a birkózás, a nemzetközi versenyeken évközben már volt egy-két kiemelkedő eredményem, ám álmomban sem gondoltam volna, hogy a világbajnokságon ezüstérmes leszek. Köszönöm a közönségnek a buzdítást. Fantasztikus volt a hangulat az Arénában - mondta a 22 éves hölgy, aki élete és a magyar női sport legnagyobb eredményét érte el ezen a vb-n.