Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) katari kongresszusán a második napon sem döntöttek arról a küldöttek, hogy melyik két szám maradjon ki a 2008-as pekingi olimpia sportági programjából, mivel továbbra is bíznak abban, hogy valamennyi szakág küzdelmeire sor kerülhet.

Az athéni játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi döntése alapján 12 vívószámból csak tizet rendezhettek meg, így a női tőrözőknek illetve kardozóknak nem volt csapatversenye.

A sportág a közelmúltban - a nemzeti olimpiai bizottságok közreműködésével - azt javasolta a NOB-nak, hogy a 200 fős versenyzői létszámot megtartva az eddigi kilenc helyett hat nap alatt bonyolítsa le az olimpiai vívóviadalokat, cserébe viszont a 12 számos program elfogadását kéri. A NOB végrehajtó bizottsága legutóbbi ülésén négy sportág - köztük a vívás - esetében nyitva hagyta a pekingi műsort, ezért nem szavazott most a FIE a kieső szakágakról.

Kamuti Jenő, az Európai Vívó Szövetség alelnöke elmondta: nem akartak elébe menni a NOB - esetleg kedvező - döntésének. A végrehajtó bizottság a torinói téli játékok idején foglalkozik ismét a pekingi programmal. Dohában ezzel együtt azért született elvi határozat arról, hogy mi történik akkor, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ragaszkodik a tíz számhoz: a FIE többségi álláspontja az, hogy ez esetben öt férfi és öt női versenyre kerüljön sor.

A katari kongresszuson az is eldőlt, hogy 2007-ben Szentpétervár rendezheti a világbajnokságot, amely története során először pénzdíjas lesz. A legjobbak között 100 ezer dollárt osztanak majd szét. Ugyanabban az évben Egyiptomban találkoznak a világ legjobb junior, illetve kadett vívói.

Az már szombaton eldőlt, hogy a 2006/2007-es idénytől a kontinensbajnokságok is hivatalos FIE-rendezvénynek számítanak, ami azt jelenti, hogy ezeken a versenyeken is lehet világranglista-pontokat szerezni. Egyúttal maximálták a csapatversenyeken részt vevő válogatottak számát: a világbajnokságokon számonként legfeljebb 32 együttes indulhat. Idén, Lipcsében 38 együttes nevezett férfi párbajtőrben, így selejtezőnapot kellett beiktatni a programba.

A szervezet felvette tagjai sorába Afganisztánt, a Kongói Köztársaságot és az Egyesült Arab Emírségeket, így a tagországok létszáma 118-ra emelkedett.