Vágólapra másolva!
A pénteki programba már nem jutott magyar játékos a zágrábi asztalitenisz-világbajnokságon, ám így is elmondhatjuk, hogy versenyzőink dicséretesen helytálltak a horvát fővárosban. Női párosban Tóth Krisztina és Póta Georgina a legjobb nyolc, Lovas Petra és Pergel Szandra a tizenhat, egyéniben Tóth Krisztina és Jakab János a harminckettő közé jutott. Az európai női párosok közül csütörtökön Tóthék búcsúztak utolsóként.

- Ha sorban végigmegyünk a három számon, hogyan értékeli a vb-szereplését? - kérdeztük Tóth Krisztinát.
- Abszolút elégedett vagyok. Párosban hatalmas bravúr volt a harmadik helyen kiemelt hongkongi duó legyőzése, így bejutottunk a nyolc közé, amire Ginával előzetesen csak az álmunkban gondoltunk volna. Ami az egyénit illeti, itt attól a Li Jiaótól kaptam ki, aki jóval előttem áll a világranglistán, ő a tizenötödik, én csak a harmincegyedik vagyok. És legutóbb nagyon simán kikaptam tőle. Most sikerült tartanom vele a lépést, és szerintem a vereség ellenére nem játszottam rosszul. Az persze bosszantó, ha az ember két szettet is 11-9-re veszít el, mert a végén ilyenkor már nüanszok döntenek... Az olimpiai kvalifikáció miatt igazából az volt a fontos számomra, hogy a 32 közé jussak be, és ne essek vissza a világranglistán. Vegyes párosban Jakab Jánossal két kört mentünk, ezzel is elégedettek lehetünk.

- Női párosban Póta Georginával az idei Eb-n ezüstérmesek voltak, a vb-n bejutottak a legjobb nyolcba. Mit gondol, mi lehet a csúcs?
- Nagyon bízom benne, hogy még lesznek szép eredményeink, és szerintem Eb-t mindenképpen nyerhetünk! Ami a világbajnokságokat illeti, kicsit sirathatjuk a mostani elszalasztott lehetőséget, abban az értelemben, hogy kínai párossal nem akadtunk össze, így nagyobb esélyünk volt érmet nyerni. Nem tudhatjuk, lesz-e még ilyen sanszunk. De még egyszer mondom, a nyolc közé jutással is elégedettek lehetünk, hiszen ez volt az első világbajnokságunk, amelyen együtt játszottunk párost. Mindenesetre most már az lehet az álmunk, hogy vb-dobogón is állhassunk.

- A vb után mi lesz a következő megméretésük?
- Augusztusban Ázsiában két Pro Tour-verseny, az egyik Kínában, a másik Tajvanon. A válogatott egy része egyébként már két héttel korábban kimegy Kínába edzőtáborozni, de ezt én kihagyom. Egyrészt azért, mert valószínűleg előtte már jelentkeznem kell az új csapatomnál a Kroppachnál, de bevallom, egy hónapra már nem is szívesen mennék ki Kínába, mert ez az edzőtábor nekem inkább már ártana, mint használna. Az persze elvitathatatlan, hogy a fiatalok számára hatalmas lehetőség.

A vb-n férfiválogatottunkból a mindössze 21 éves Jakab János szerepelt a legjobban, aki csak 138. a világranglistán, de a nálánál jóval magasabban jegyzett francia Damien Eloi-t (32.), majd az olasz Yang Mint (57.) is legyőzte, így bejutott a legjobb harminckettőbe, s egy játszmát itt is nyert a tajvani Csuan Csi-jüan (16.) ellen is.

- Kívülről úgy tűnt, hogy a harmadik meccsén is volt esélye - fordultunk Jakab Jánoshoz.
- A tajvani srác hihetetlenül gyors, de a játékának van egyfajta koreográfiája, és ha ezt sikerült kiismerni, akkor fel lehet vele venni a versenyt. A negyedik szett végén úgy éreztem, hogy nem vagyok sokkal lemaradva tőle. Most játszottam vele először, és ha legközelebb összefutunk, akkor már nagyobb eséllyel indulok ellene. A nyáron megyek a kínai edzőtáborba, és ha ott sikerül felvenni az ázsiaiak ritmusát, az nagy hasznomra válhat a jövőben.

- Amikor a vb elején megnézte a 128-as táblát, mit gondolt, meddig juthat el?
- Nem nagyon számolgattam. Eloi-val korábban kétszer már játszottam, eddig még nem tudtam legyőzni, és azokon a meccseken sokszor kiszervált. Viszont sikerült kiismernem, és tudtam, hogy mit kell ellene csinálni. Yang Mint is ismertem, és őt két éve az Eb csapatversenyében már sikerült legyőznöm. S nem tagadom, az is jól jött, hogy a vb előtt éppen az olaszoknál edzőtáboroztunk.

- Hogy számol, hova lép előre a világranglistán?
- Ezt nehéz megtippelni, mert a világranglista meglehetősen bonyolult metodika alapján készül. Azért bízom benne, hogy a száz közelébe kerülök, s talán be is férek a legjobb százba.

- Ott lesz a pekingi olimpián?
- Kisebb fajta csoda kellene hozzá, de a magam részéről mindent megteszek, hogy sikerüljön megszereznem a kvótát.