Vágólapra másolva!
A Tóth Krisztina, Póta Georgina duó aranyérmes lett a szentpétervári asztalitenisz Európa-bajnokság női páros versenyében, miután a vasárnapi döntőben legyőzte az olasz színekben indult Wenling Tan-Monfardini, Nikoleta Stefanova kettőst.

A tavalyi, belgrádi kontinensviadalon másodikként zárt, ezúttal első helyen kiemelt magyar egység hat játszmában verte a kínai, bolgár származású riválist, amelyet edzőként Bátorfi Csilla segített a háttérből.

A nyitószettet simán nyerték az olaszok, majd a következő felvonás ugyanilyen könnyen lett a magyaroké. A harmadik játszma aztán már kiélezettebb küzdelmet hozott, 8-8-ig fej fej mellett haladtak a felek, ezután azonban Tóthék megléptek, és második szettlabdájukat kihasználva előnybe kerültek.

A negyedik szett hasonló forgatókönyv szerint alakult, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ekkor 9-9 után a rivális jutott játszmanyerési lehetőséghez. Először még nem tudott élni vele, de Pótáék kihagyott esélyét követően a második adandó alkalommal már nem hibázott, így egyenlített.

Az ötödik szakaszban 4-1-re elhúztak Stefanováék, ezután viszont már csak két pontot tudtak begyűjteni, mert a magyarok - elsősorban Tóth parádés befejező ütéseinek köszönhetően - hengereltek, s ezzel ismét előnybe kerültek.

A hatodik játszma szintén szoros csatát hozott, miután 7-4-es magyar vezetésnél Bátorfi időt kért, sikeresen nyugtatta meg tanítványait, akik gyorsan fordítottak, és 9-7-re már náluk volt az előny. A kocka azonban ismét fordult, 50 perc elteltével meccslabdához jutottak Tóthék, s bár az elsőt még elpuskázták, a másodikat - Téglás Péter szövetségi kapitány időkérését követően - már könyörtelenül kihasználták, és boldogan borulhattak egymás nyakába.

Tóth pályafutása hetedik, Póta pedig második felnőtt Európa-bajnoki címét ünnepelhette.

Forrás: MTI

Az egyesben a délelőtti elődöntőben vereséget szenvedett Tóth három éremmel - egy-egy arannyal, ezüsttel és bronzzal - távozhat Oroszországból, miután csapatban - többek között Pótával - a dobogó második fokára állhatott fel.

"Sajnos Kriszta a délelőtti elődöntőben a húzódása miatt nem tudott százszázalékos teljesítményt nyújtani, ha egészséges, talán az a meccs is másként alakult volna. Szerencsére a páros döntőre valahogy összekaparta magát" - mondta Téglás. "Az első szettben rosszul ment a lányoknak, de utána fokozatosan egyre jobban belelendültek és felszabadultabban játszottak, már ha egy Európa-bajnoki döntőben lehet felszabadultan játszani. A folytatásban is akadtak hullámvölgyek, de a fontos pillanatokban mindig bejött egy csodás poén, s így végül sikerült nyerniük, aminek nagyon örülünk."

Eredmény:
női páros döntő:
Tóth Krisztina, Póta Georgina - Wenling Tan-Monfardini, Nikoleta Stefanova (olasz) 4:2 (-6, 4, 9, -11, 6, 10)

férfi páros döntő:
Timo Boll, Christian Süss (német) - Werner Schlager, Trinko Keen (osztrák, holland) 4:3 (-9, 8, -7, -7, 8, 8, 6)

női egyes, elődöntő:
Liu Jia (osztrák)-Tóth Krisztina 4:2 (-8, 6, 8, 4, -7, 6)
Ruta Paskauskiene (litván) - Wenling Tan-Monfardini (olasz) 4:2 (8, -3, 11, -11, 9, 2)

döntő:
Paskauskiene - Jia Liu 4-2 (7, 9, 8, -13, -7, 8)

férfi egyes, elődöntő:
Vlagyimir Szamszonov (fehérorosz) - Gárdos Róbert (osztrák) 4:0 (5, 6, 10, 4)
Timo Boll (német) - Werner Schlager (osztrák) 4:0 (7, 5, 3, 5)

döntő:
Boll - Szamszonov 4-2 (-12, 10, 5, 7, -7, 5)