Társoldalunk:

Lemondott a vívók elnöke, új kapitányt kaptak a tőrözők

2008.11.28. 17:48

Nébald György, Kulcsár Győző és Szekeres Pál irányítja a jövőben szövetségi kapitányként a kardozók, párbajtőrözők, illetve tőrözők felkészülését. A Magyar Vívószövetség (MVSZ) erről a pénteki elnökségi ülésén döntött, melyen lemondott posztjáról Gémesi György elnök.

Az MVSZ szeptember végén írta ki a pályázatot, melyre az október 31-i határidőig 13 tréner - Kulcsár Győző, Kovács Iván, Móna István, Salamon Gábor, Udvarhelyi Gábor (párbajtőr), Nébald György, Pézsa Tibor, Kovács Tamás, Bódy István, Gergácz László (kard) Bernát Zoltán, Szekeres Pál, Gyarmati Béla (tőr) - jelentkezett.

Nébald György és Kulcsár Győző eddig is szakvezetőként tevékenykedett, míg Szekeres Pál - a legeredményesebb magyar paralimpikon - Bernát Zoltánt váltja a tőrözőknél. A tíz év után távozó Gémesi a háromórás elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, felvetődött az az eshetőség is, hogy a vezetőség most ne döntsön, csak a tavaszi tisztújító közgyűlés után, a jogi szakértő szerint azonban ez csak úgy lett volna kivitelezhető, ha most az egész elnökség feláll.

"A vívószövetség megítélése szerint is sikertelen olimpia után bizonyos aktivitások voltak tapasztalhatók. Jól döntött az elnökség, hogy kiírta a pályázatokat, hiszen hamarosan indul az új évad" - fogalmazott Gémesi, emlékeztetve arra, hogy az eddigi kapitányok szerződése október 31-én lejártak.

Az elnökség előtt a három szakági testület, illetve az előkészítő bizottság véleményezte a beadott anyagokat. A pénteki zárt ülésen a szavazás titkos volt, egy kérdésre válaszolva Gémesi azt mondta, nem kapott felhatalmazást arra, hogy a részleteket nyilvánosságra hozza.

Arra a felvetésre, hogy Kulcsár Győzőnek nincs szakedzői végzettsége - ami pedig előírás volt -, úgy reagált, hogy a négyszeres olimpiai bajnok jelenleg a Testnevelési Egyetem masters képzésére jár, ezt az intézmény is visszaigazolta, amellett pedig rendelkezik mesteredzői oklevéllel. "A magyar vívás érdeke, hogy Kulcsár Győző folytassa tevékenységét" - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy az ülésen döntötte-e el vagy már korábban, hogy lemond, közölte, úgy jött ide, hogy adott esetben feláll, az elnökségi ülésen pedig olyan körülmények alakultak ki, melyek miatt rászánta magát a lépésre. Az okokról nem beszélt, de vélhetően az elnökség döntései nyomán távozik. Gémesi György 1998 júniusa óta vezette a vívószövetséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK