Vágólapra másolva!
Január végén vehetik kézbe a sakkozók és a sakkrajongók a Chess Informant 103. kötetét.  A könyv a májustól augusztus végéig tartó időszak versenyeinek legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, tanulságos kombinációit és végjátékait gyűjti csokorba. A Szocsiban megrendezett II. Grand Prix-torna, a szófiai, a foroszi, a dortmundi, a bieli szuperversenyek, a moszkvai III. Tal-emlékverseny legjobb játszmái mellett rapid  párharcok, párosmeccsek figyelmet érdemlő partijait elemzik maguk a játékosok. Döntött a nemzetközi zsűri, a 102-es kötet legjobb partijának az Amber-rapidtornán látott Ivancsuk-Karjakin összecsapást választotta. Az ukrán házirangadón Ivancsuk vezéráldozatos játszmával ünnepelte 39. születésnapját. A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját Veszelin Topalovnak ítélték, a Wijk aan Zee-i tornán Vlagyimir Kramnyikot lepte meg a tisztáldozattal.

A belgrádi szerkesztőség a 103-as kötetben 918 játszma, illetve megnyitáselméleti érdekességgel szolgáló parti részleteit jelenteti meg. A partik mellett érdekes kombinációkkal, tanulságos végjátékokkal és feladványokkal is megismerkedhetünk.

A májustól augusztusig tartó versenyeken remek párharcokat láttunk. Az M-tel hagyományos szófiai tornáján megszakadt a hazai pályán versenyző Veszelin Topalov sorozata. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk bámulatos teljesítménnyel, másfél pontos előnnyel ért elsőként célba a 20-as kategóriájú viadalon.

A foroszi szuperversenyen a 17 éves norvég Magnus Carlsen tündökölt. Dortmundban Lékó Péter harmadszor vehette át a győztesnek járó trófeát. Bielben a kubai Perez Leinier Dominguez győzött. Szocsiban, a II. Grand Prix-tornán az örmény Levon Aronjan remek hajrával nyert.

Ivancsuk a III.Tal-emlékversenyen, Moszkvában is tornagyőztes lett, sikerét a villámverseny megnyerésével duplázta meg. A sakkozás nagyjait bemutató sorozatban a négyszeres olimpiai és ötszörös orosz bajnok Peter Szvidler pályafutásának gyöngyszemeivel ismerkedhetnek meg az olvasók.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 102-es kötet legjobb partijaira nyolc főből álló grémium szavazott. A taktikai csapásokra épült megnyitáselméleti újítások vitték a pálmát. Nem véletlen, hogy a legjobb három parti a megnyitáselméleti újdonságok versenyében is dobogós lett. Az ítészek mellett a sakkrajongók millióit is elkápráztatta Vaszilij Ivancsuk vezéráldozata, a születésnapi ragyogó győzelem.

Vezéráldozat kezdetben mindössze két gyalogért cserébe, de a honfitárs középen rekedt királyára komoly veszélyek leselkedtek. A játszma értékéből semmit sem von le, hogy Szergej Karjakin a legpontosabb védekezés mellett kiharcolhatta volna a döntetlent. Az áldozat lélektani erejével, a világos haderő koncentrált támadásával az ifjú titán nem tudott megbirkózni, a zsűri tagjai a lehetséges nyolcvanból 74 pontot adtak a nyerésre.

Ezüstérem a legjobb játszmák versenyében, aranyérem a legjelentősebb megnyitási újítások párharcában. A Wijk aan Zee-i szuperversenyen Veszelin Topalov egy megdöbbentő tisztáldozattal lepte meg az orosz exvilágbajnokot, Vlagyimir Kramnyikot. A parti elején elmaradt kézfogást, a lélektani hadviselést csak fokozta a 12. lépésben hozott áldozat. Az orosz exvilágbajnok időzavarban nem találta meg a legjobb esélyt. Topalov nyerése 57, illetve 68 pontot kapott. Bronzérmes lett mindkét versenyben a Gelfand-Anand parti.

Nizzában, az Amber-versenyen "vakon" remekelt Vishy. A 20...Fa1 lépés meglepte Gelfandot, aki lebecsülte a sötét futópár erejét, a hibás 21.e5-re 21... c5! felért egy pörölycsapással. Anand nyerése 37, illetve 46 pontot ért. A Bundesliga küzdelmei során találkozott Petr Haba és Gyimesi Zoltán. A Caro-kann védelmű partiban a cseh sakkozó tisztáldozattal rombolta szét nagymesterünk királyállását, győzelmének 37 pont lett a jutalma. Két újabb Anand játszma is elnyerte a kollégák tetszését. A Corus-tornán az indiai világbajnok stratégiában jeleskedett Veszelin Topalov ellen. Moreliában a spanyol Alekszej Shirovval szemben intuíciós minőségáldozattal nyert az első fordulóban, és a végső tornagyőzelmet is megszerezte,36, illetve 28 pontot kapott.

Az orosz csapatbajnokságon az izraeli Borisz Gelfand sem sajnálta beáldozni bástyáit, kétszer is dördült a csapás c6-on, csak 24 pont lett a jutalma, de ebben az orosz Jevgenyij Alekszejev volt a ludas, hiszen elég gyengén játszott. A kínai Bu Xiangzhi is minőségáldozattal győzte le az ukrán Szergej Karjakint, 21 pont. A taktika játszotta a főszerepet Alekszander Mojszejenko nyerésében is (14). Szép győzelemmel zárta a Corus tornát Lékó Péter. Az azeri Sahriyar Mamedgyarovot kedvenc spanyol megnyitásában játszotta túl. Remélhetően szerencsét hoz a megszavazott 13 pont.