Vágólapra másolva!
Hat világbajnoki arany- és egy olimpiai ezüstérem után megszerezte első vancouveri aranyérmét Magdalena Neuner. A németek gyönyörű sílövőjéről évekkel korábban úgy nyilatkozott a sportág legendája, Ole Einar Björndalen, hogy ilyen tehetség százévente egyszer születik, Lena pedig tartja magát ehhez a tényhez.

Németországban évtizedenként feltűnik egy-egy olyan női sportoló, aki megdobogtatja a férfiszíveket, aki bájos tekintetével mosolyt csal a szurkolók arcára, akivel együtt rezdül az ország, ha fontos világverseny elé néz. Ilyen volt a műkorcsolya-királynő, Katarina Witt, majd a medencék sellője, Franziska van Almsick, s most ezt a szerepet töltheti be Magdalena Neuner.

A 23 éves sílövő 2004 és 2008 között hét ifjúsági vb-aranyat nyert, majd élete első felnőtt világbajnokságán, a 2007-es antholzi viadalon háromszor állhatott a dobogó legfelső fokára. Ole Einar Björndalen, a sportág norvég klasszisa ekkor nyilatkozta azt róla, hogy ilyen tehetség százévente egyszer születik. Lena egy évvel később Östersundban a tömegrajtos versenyen, illetve a váltóval lett ismét aranyérmes.

Az olimpiára úgy érkezett, aranyérmet, aranyérmeket nyer, s bár az első viadalon, a 7,5 km-es sprinttávon csupán ezüstérmes lett, az erre alapuló 10 km-es üldözéses viadalt azonban két lövőhibája ellenére is megnyerte. És váltóban még mindig lesz egy esélye, hogy bővítse kollekcióját.

"Viszonylag korán kezdtem el sportolni, hatévesen már síeltem, kilencéves koromban próbáltam ki először a sílövészetet, 16 évesen profi sportoló voltam. A biatlon azért érdekelt, mert legálisan lőhettem, amit nem sok korombeli lány, sőt még fiú sem mondhatott el magáról. Egyfajta érdeklődés volt részemről, gondoltam, beleszimatolok, aztán megtetszett, s ott ragadtam. De úgy tűnik, megfertőztem a családot, mert bátyám, Paul ugyan csupán hobbiból sportol, de öcsém, Christoph, illetve húgom, Anna szintén sílövészettel próbálkozik" - nyilatkozta.

Forrás: AFP

Neuner 1987. február 9-én született Garmisch-Partenkirchenben. Gyermekkorát Wallgauban töltötte, itt kezdett el sportolni, igaz, elsőként alpesi sível foglalkozott. A sikerek hatására 2007-ben a német újságírók az év női sportolójának választották, igazi médiasztár lett belőle.

Minden idők egyik legfiatalabb biatlonistáját elárasztják a szponzorok, olyan, mint a teniszben Marija Sarapova: tehetséges, sikeres, gyönyörű. Ennek ellenére magánéletében szerény maradt, szabadidejét családja körében tölti, szeret hárfázni, kötni, motorozni, túrázni.

"Legnagyobb álmom az volt, hogy olimpiai bajnok legyek. Az utolsó lövés előtt kicsit ideges voltam, az járt az eszemben, ez az olimpiai bajnoki lövés. Ez hiba volt. De tudtam, hogy nagyon jól síelek, s meg tudom csinálni. A mentális felkészülésem eléggé komplex, kiegyensúlyozott vagyok, hiszek magamban" - árulta el sikere titkát a keddi siker után. A második helyen végzett szlovák Anastasia Kuzmina csak annyit mondott: "Végig úgy éreztem, Magdalena legyőzhetetlen."