Vágólapra másolva!
Az orosz Alekszandr Povetkin szerezte meg a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoki címét, miután az erfurti gálán egyhangú pontozással verte az üzbég Ruszlan Csagajevet. Ugyanitt Robert Helenius már a harmadik volt nehézsúlyú világbajnokot ütötte ki Szergej Ljahovics személyében.

A WBA nehézsúlyú címéért azért csaphatott össze Povetkin és Csagajev, mert Vlagyimir Klicsko - David Haye legyőzésével - a szervezet szuperbajnoka lett, így a korábban a brit által birtokolt öv felszabadult.

A 12 menetes összecsapás szoros küzdelemmel kezdődött, Csagajev szépen ment előre, és sokszor elérte az egykori olimpiai bajnokot. Povetkin első igazán nagy fölényt hozó menete a 8. volt, majd ezt követően már magabiztosan irányított, és simán behúzta a hátralévő meneteket. A végső gongszót követően a bírók 116-112, 117-113 és 117-113 arányban, nagy főlénnyel Povetkinnek adták a meccset. A 31 éves orosz bunyós továbbra is veretlen a profik között, pályafutása 22. győzelmét aratta. A 32 éves Csagajev 27 mérkőzést vívott meg sikeresen, egyet döntetlennel hozott le, kettőt pedig elveszített. A találkozó után a Sauerland kiszivárogtatta, hogy az újdonsült világbajnok első ízben Evander Holyfield ellen teheti kockára címét.

Ugyanezen a gálán Lamon Brewster és Samuel Peter után Szergej Ljahovics személyében már a harmadik volt világbajnokot ütötte ki Robert Helenius. A magát Északi Rémálomnak nevező német hét lassan csordogáló menet után ritmust váltott, és a következő két etapban gyakorlatilag tönkreverte Ljahovicsot. A sikerrel a 27 éves Helenius a WBA és a WBO interkontinentális nehézsúlyú bajnoka lett, és közel van egy világbajnoki összecsapáshoz.

Az utolsó három menet (a kiütés 09.00-től)


Profiboksz.hu