Vágólapra másolva!
A légzési nehézségek miatt intenzívosztályon fekvő édesapjának ajánlotta hétfői ATP-vb-győzelmét Novak Djokovic, aki a londoni fináléban két szoros játszmában legyőzte Roger Federert. A szerb teniszező elégedett a szezonnal, és trópusi nyaralást tervez, míg Federerről azt mondta egy teniszszakember, hogy a legfiatalabb 31 éves, akit valaha látott.

Djokovic csokival lepte meg az újságírókat

Október végén súlyos légzési nehézségekkel szállították kórházba Srdjan Djokovicot, a világelső teniszező Novak Djokovic édesapját. A hír akkor annyira megviselte a klasszist, hogy bár megpróbált viccelődni halloween napján, de hiába vonult be Darth Vader-maszkban a Bercy Sportcsarnokba, végül hatalmas meglepetésre 0:6, 7:6, 6:4-re kikapott az amerikai Sam Querreytől.

Az ATP-világbajnokságra azonban felszívta magát, végig jól játszva a döntőbe verekedte magát, és hétfő éjjel, két szoros játszmában 7:6, 7:5-re legyőzte Roger Federert.

"Az édesapámnak ajánlom ezt a győzelmet, aki még mindig intenzív osztályon fekszik, de már jobban van. Holnap megérintheti a kupát" - nyilatkozta a győzelem után Djokovic.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Forrás: AFP/Glyn Kirk

Novak Djokovic

"Tudtam, hogy Roger agresszívan fog kezdeni, ezt el kellett tudni viselnem és muszáj volt harcolnom. Szerencsére akkor játszottam a legjobban, amikor kellett. Az volt a célom, hogy hosszú labdamenetekre kényszerítsem őt, amelyekben azt hiszem, nekem volt több esélyem. Tisztában voltam vele, hogy a 2011-es évet nem lehet majd megismételnem, de mindent figyelembe véve elégedett lehetek az eredménnyel. A jövő héten még nagyon elfoglalt leszek, lesz pár bemutatómeccsem, de aztán húsz napra elmegyek egy trópusi helyre nyaralni, hogy feltöltődjek" - tett hozzá.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Forrás: AFP/Glyn Kirk

Erre a döntőre még Francesco Totti is kíváncsi volt

Federer arról beszélt, hogy fontos lenne erősíteni a támadóteniszt, de ilyen lassú pályán megoldhatatlan.

"Ha gyorsabb lenne a borítás, nehezebb lenne védekezni is. Senki sem szereti nézni, amikor egy játékos bemutat 15 remek ütést, aztán egy hibával ér véget a labdamenet. Többen mennének fel a hálóhoz is, látványosabb lenne a játék. A döntőben nem éreztem nagy különbséget kettőnk játéka között. Ugyan nem vicces, ha az ember veszít, engem mégis szórakoztat és megmosolyogtat egy ilyen jó meccs" - vélte, hozzátéve, szerinte a 2012-es teniszidény fantasztikus volt.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Forrás: AFP/Glyn Kirk

Roger Federer

"Minden Grand Slam-tornát más nyert, volt egy olimpia. Boldog vagyok, hogy megúsztam sérülés nélkül, és az egész szezont végig játszhattam, ez magabiztossággal tölt el a jövőre nézve" - nyilatkozta Federer, akiről az egykori amerikai teniszező, Andre Agassi, Andy Roddick és Andy Murray korábbi edzője, Brad Gilbert azt mondta, ő a legfiatalabb 31 éves, akit valaha látott.