Vágólapra másolva!
Csütörtöktől hétfőig az iráni nemzetközi versenyen pingpongozik négy magyar ifjúsági versenyző, akiknek az ázsiai ország vallási szabályait betartva játék közben is viselniük kell a hajat eltakaró kendőt.

Teheránban Imre Leila, Nagypál Csilla, Fehér Zsófia és Fuderer Dalma lép asztalhoz, és az országban érvényes vallási szokások szerint olyan kendőt kell viselniük, amely alól nem kandikálhat ki a hajuk, ráadásul az edzőjük nem léphet be abba terembe, ahol játszanak.

A lányokat Szappanos Csaba kísérte el Teheránba, ám meccs közben nem segítheti tanácsokkal a versenyzőit. "Csaba valóban nem mehet be a mérkőzések helyszínére. Kísérő nélkül azonban nem lehet elengedni a gyerekeket, így kellett valaki, aki velük megy" – nyilatkozta az Utánpótlássport.hu-nak Lajtai Kristóf, a magyar szövetség sportági referense.

A Palesztin Olimpiai Szövetség által elsőként rendezett asztalitenisz-bajnokság Gázában, 2009. december 12-én Forrás: AFP/Mahmud Hams

"A mérkőzések alatt nem tud majd tanácsokat adni, mindössze a szünetekben segítheti a lányokat. Leiláéknak maguknak kell megoldani a feladatukat. Ha szükséges, akkor mérkőzés közben maguk döntenek a követendő taktikáról. Nem egyedi eset, volt már rá példa, hogy edző nélkül játszottak a fiatalok. Van már annyi versenyzői tapasztalatuk, amennyivel jól lehet sáfárkodni" – fogalmazott Lajtai.

Arról is beszélt, hogy miért nem női edző kísérte a sportolókat. "Mérlegelni kellett a lehetőségeket, megkérdeztük Csabát, hogy vállalja-e így is, és igent mondott. Nem kiemelt az esemény, felkészülési tornának tekintjük, de különlegessége miatt mindenképpen indulni akartunk, és szeretnénk jól szerepelni."